Pomladna utrujenost je resnična

Spomladi se mnogim ljudem zgodi, da se počutijo utrujeno in izčrpano, čeprav zunaj ob prijetnih temperaturah sije sonce, zaradi česar bi pričakovali, da bodo polni energije. Kaj se v resnici dogaja?

Pomladna utrujenost

Povejmo že takoj na začetku: pomladna utrujenost ni mit. Gre za pojav, ko se organizem privaja na spremembe v vremenu in daljše obdobje dnevne svetlobe. Spomladi se spreminja ritem telesa, več dnevne svetlobe pa dokazano vpliva na ravnovesje hormonov. A dobra novica je ta, da pomladanska utrujenost traja največ nekaj tednov. Telo se v tem času navadi na spremembe in raven energije se znova povrne.

Pomladna utrujenost je sicer pogostejša pri ženskah, saj je lahko povezana tudi s pomanjkanjem železa zaradi menstruacije. Če občutek utrujenosti po nekaj tednih ne izzveni, je čas za obisk zdravnika, ki bo preveril raven železa in drugih parametrov krvi.

Normalen telesni odziv na spremembe

Pomladna utrujenostNekatere živali se pozimi odpravijo na zimsko spanje. Človek zime sicer ne prespi, se pa v hladnejših mesecih lahko nekoliko zniža človekova telesna temperatura, pomanjkanje dnevne svetlobe pa prispeva k temu, da živimo nekoliko manj aktivno.

Ko se zunaj znova segreje, se telesna temperatura rahlo poviša, metabolizem in ravnovesje hormonov pa se začneta prilagajati na nove razmere. Razširijo se tudi žile, zaradi česar se nekoliko zniža krvni tlak. Vse to lahko začasno povzroči občutek, da »imamo manj energije«, še posebej pri posameznikih, ki so na takšne spremembe bolj občutljivi. Po nekaterih ocenah se z občutki pomladne utrujenosti srečuje skoraj vsak drugi odrasli.

Kako se znebiti pomladne utrujenosti

Pomladne utrujenosti ni mogoče popolnoma preprečiti, saj je posledica naravnih procesov, ki potekajo v telesu, ko se prilagaja na višje temperature in daljše dneve. Lahko pa skrajšamo njen čas in omilimo »simptome«.

1. Poskrbite za dovolj spanja

Zaradi več sončne svetlobe začne telo proizvajati več serotonina, hkrati pa zmanjša proizvodnjo melatonina – hormona, ki je ključnega pomena za spanje. Zaradi tega se lahko zgodi, da spomladi in v kasnejših poletnih dneh ne boste spali dovolj.

A če želite zmanjšati učinek (pomladne) utrujenosti in poskrbeti, da bo slednja čim prej mimo, je ključno, da telesu privoščite dovolj počitka v obliki spanja. Pri tem je najbolje, če se vsak dan odpravite spat in se zbujate ob isti uri.

2. Bodite telesno aktivni

Kardio telesna vadba, kot sta zmeren tek in kolesarjenje, spodbuja cirkulacijo in preganja utrujenost. Še posebej velik učinek ima, če si čas zanjo vzamete v jutranjem času. Priporočljivo je vsaj 30 minut kardio telesne aktivnosti dnevno.

Nimate časa? Vključite telesno aktivnost v svojo jutranjo rutino, tako da se namesto z avtom ali javnim prevozom v službo odpravite s kolesom.

3. Uravnotežite svojo prehrano

Kar je sicer priporočljivo vse leto, ima lahko še posebej ugoden učinek spomladi: pijte veliko vode, težke obroke pa zamenjajte z lažjimi, ki naj vključujejo čim več sezonskega sadja in zelenjave, da bo vaše telo dobilo potrebne vitamine, minerale in hranila.

Vir: researchgate.net

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂