Pomen in potrebnost aerobne vadbe za vaše telo

Aerobna vadba je bistvenega pomena za doseganje ali ohranitev “kondicije” srca in ožilja. Poskrbi za hitrejše bitje vašega srca, povzroči znojenje in vam omogoča, da skurite veliko kalorij v kratkem časovnem obdobju. Tek, plavanje, kolebnica in ​​kolesarjenje so primeri aerobnih aktivnosti. Prav tako je aerobna vadba prisotna pri različnih športih, kot so: tenis, odbojka in nogomet. Priporočljivo je, da tedensko namenimo vsaj 150 minut aerobni vadbi. Zelo si bomo koristili, če bomo upoštevali to priporočilo.

Aerobna vadba in trening za moč sta potrebna za celotno telesno kondicijo, vendar pa ima vsaka oblika vadbe drugačen učinek na telo. Namen treninga za moč je povečanje mišične moči, velikosti in gostote mišic. Sklece, počepi, izpadni korak in trebušnjaki so primerne vaje za trening moči. Na splošno te vaje trajajo krajše časovno obdobje in lahko vključujejo uporabo uteži ali drugih orodij upora. Aerobne vadbe so vadbe, kjer se kalorije kurijo hitreje, povečujejo vaš srčni utrip in ga ohranijo dvignjenega za čas trajanja treninga. Aerobna vadba ne samo da pripomore k izgubi teže, ampak ima tudi vrsto dodatnih koristi. Najpomembnejša korist aerobne vadbe je, da krepi najpomembnejšo mišico v telesu: naše srce.

Naš srčno-žilni sistem sestavljajo srce, kri in ​​krvne žile. Ko vaše srce črpa kri, vaš srčno-žilni sistem pripomore k dostavi te krvi v možgane, vitalne organe in v vse dele telesa. Vaše srce mora biti močno, da bo ta proces nemoteno potekal. Edini način za okrepitev srca je aerobna vadba. Aerobne aktivnosti povečajo naš ​​srčni utrip, kar doprinese k hitrejšemu in bolj intenzivnemu delovanju srca. To pripomore k temu, da se naše srce krepi in posledično bolj učinkovito črpa kri.

Srčne bolezni, koronarne arterijske bolezni, žilne bolezni in kap so vrste bolezni srca in ožilja in vsaka od teh bolezni se lahko razvije zaradi pomanjkanja aerobne vadbe. Aerobna vadba poskrbi za zmanjšanje visceralne maščobe, skrite znotraj vaše trebušne stene. Epikardialna maščoba, ki je del visceralne maščobe, obdaja naše srce in vitalne organe ter povzroča manj učinkovito delovanje le-teh. Povečuje tudi tveganje za nastanek številnih bolezni. Sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, bolezni žolčnika in nekatere vrste raka se lahko razvijejo zaradi odvečne visceralne maščobe. Edini naravni način za odpravo visceralne maščobe je z aerobno vadbo.

Zaradi količine kalorij, ki jih lahko pokurite z aerobno vajo, vam ta oblika vadbe pomaga obdržati vašo težo pod nadzorom. Kurjenje več kalorij, kot jih porabimo, je bistvenega pomena pri zmanjševanju odvečne teže. Aerobne aktivnosti omogočajo, da pokurite veliko kalorij v kratkem časovnem obdobju. Redno ukvarjanje z aerobno vadbo povečuje vzdržljivost, kar privede do tega, da boste lahko počasi podaljšali dolžino treninga in tako še bolj kurili kalorije.

 

Vir: Spletna stran AZ Central.com
Ali v vašo vadbo vključujete elemente aerobnih vaj?