Paleo prehranski koncept

Picture
Avtor članka: Marko Roblek, maratonec, paleolog, avtor bloga Minimalist

Paleo ali paleolitska dieta je način prehranjevanja, ki posnema jamskega človeka, našega prednika, ki je tudi na našem ozemlju bival vsaj milijon let. Jamski človek je bil lovec in nabiralec. Jedel je vse užitno zelenje in plodove, lovil male in večje gozdne in prerijske živali, nabiral jajca iz gnezd, v bližini rek in morij pa užival ribe in morske sadeže. Odvisen od narave se je prehranjeval sezonsko. Njegova dnevna doza hranil je bila tako sestavljena iz maščob (predvsem živalskega izvora in oreškov), beljakovin (meso, ribe, drobovina, ..) in nepredelanih ogljikovih hidratov (zelenjava, semena, sadeži). Ker se je sorazmerno veliko gibal (hoja, sprinti, skoki, plezanje), spal od sončnega zahoda do naslednjega vzhoda ter se veliko relaksiral (“delal” za hrano in ostalo naj ne bi več kot 20 ur/teden), je bil čil in zdrav.

Picture

 

 

 

 

 

Najbolj pomembno: niso ga pestile bolezni srca in ožilja, diabetes, rak, alergije, avtoimune bolezni. Posamezniki, ki so doživeli pozna leta, so po danes znanih podatkih imeli neverjetno vitalno in zdravo telo, zobe brez kariesa, kosti brez osteoporoze, trebuhe brez maščevja.

Ok, nekaj kosti neandertalcev vas ni prepričalo. Pa nikjer nisem omenil kosmičev in riža. Nekaj ne štima, ja? Saj so že naše babice kuhale krompir, sedaj pa ga sploh nikjer ne bi smelo biti? In vse to meso pa maščoba – očitno vam želim holesterol, diabetes in prerani grob!

Ne gre za še eno dieto – beseda “dieta” je dobila pri nas v letih dokaj negativno konotacijo po zaslugi hitrih, na pol-stradanju zastavljenih shujševalnih kur, ki so že v startu obsojene na propad – ampak za prehranski koncept, ki je dolgoročno zdržen. Zato paleo nikoli ni temeljil na predpostavkah, ki v znanosti niso bile preverjene – ravno nasprotno, striktno sledi najnovejšim odkritjem na tem področju. Zato je paleo koncept danes pravzaprav že precej napredoval od njegovih začetkov, sprejel v naših koncih tudi krompir nazaj v prehranske recepte in podobno.

Zakaj vam sladkor v vseh oblikah dviguje insulin, ta pa vam večino zaužitega lepo zapakira v maščobne obloge okrog pasu ali zadnjice? Zakaj maščobe ne redijo, ampak so nujno potrebne za pravilno hormonsko delovanje telesa? Zakaj so žitarice z uničujočim glutenom in lektini ena prehransko najslabših pogruntavščin? Evolucija, ki nas je oblikovala kot naravne jedce, prehranski sistem, ki je v ravnovesju, ko upošteva evolucijo in učinkovito in zdravo telo, ki je posledica ravnovesja.

A kaj je osnovni namen tega zapisa? Debatirati o svežih jajčkih in domačih zeljnih glavah je lahko super za moralo, a dokler jajčk ne vržete na ponev in zelja v lonec, se vsi opisani procesi in učinki na vašem korpusu ne bodo poznali. Poskusite sami! 30 dnevni test je ravno pravšnji, da vam telo pove, kako ga morate polniti in uporabljati.

Kakšni so praktični nasveti? Če želite urediti svojo prebavo, uravnati hormonska nihanja, umiriti nihanje krvnega sladkorja ali celo izgubiti odvečno maščobo, bo paleo koncept za vas zanimiv eksperiment. Vzemite si mesec dni, spraznite omare s sladkimi in slanimi prigrizki, pojdite v trgovino in sledite spodnjih smernicam:

Nič ali čim manj sladkorja

Picture

 

 

 

 

 

 

Peciva, piškoti, osladkani čaji in kofetki, pijače z dodanim sladkorjem, to vse leti ven. Tudi mleko z laktozo – mlečni sladkor ni več dobrodošel. Ohranite sadje, raje sveže kot suho. Izjema so kvečjemu lahko naporni športni podvigi, da ne bo hipoglikemičnih šokov.

Nič ali čim manj žitaric z glutenom

Kruh, testenine, vsi mlevski izdelki, peciva iz vseh vrst moke, tudi koruzne, naj ne bodo več sestavni del vašega jedilnika. Kosmiči tudi ne. Moke se izogibajte v vseh oblikah, tudi v omakah. Izjema je lahko občasno kako pivo, kjer fermentacija poskrbi, da glutenski udar ni prehud.

Nič ali čim manj rastlinskih in predelanih maščob

Če niste ljubitelj živalskih maščob,  boste zdaj postali.  Nobenih margarin, nobenih rastlinskih olj. Olivno olje in kokosova mast sta vrhunska. Maščobe so sicer odličen vir energije in potrebnih kalorij, pa še nasitijo hitreje. Hkrati skrbijo za optimalno delovanje vaših hormonov in živčnega sistema.

Po pameti z ogljikovimi hidrati, izdatno z zelenjavo

Riž in krompir sta sicer odlični hranili, a ker precej dvigneta inzulin v krvi, jih uporabljajte redko. Če ste aktivni rekreativec, naj bodo sestavni del obroka po kakšni daljši vadbi. Dodajte precej več domače in sveže zelenjave, predvsem zaradi prebave, ki jo preveč mesa lahko pokvari.

Po mesecu dni  lahko spet uvedete posamične prehranske artikle, ki ste se jim prej odrekli, in opazujete odziv vašega telesa. Obstaja velika verjetnost, da boste sedaj ugotovili, da vam določena (anti)hranila škodijo; najsibo gluten, laktoza, fitati iz stročnic, pregreta olja. Ali jih boste uživali ali ne, je seveda popolnoma odvisno od vas. Morda pa tudi vam paleo postane način prehranjevanja.

Ste že slišali za paleo prehrano? Kakšno je vaše mnenje?