Omega 6 maščobne kisline

Omega 6 maščobne kisline imenovane tudi ω-6 maščobne kisline ali n-6 maščobne kisline, so družina večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki jim je skupna končna dvojna vez ogljik-ogljik v položaju n-6 (Chow, 2007).

Nenasičene maščobe so prisotne tako v živilih rastlinskega kot živalskega izvora. Mednje prav tako kot esencialna maščobna kislina omega 3 spada tudi omega 6, ki je potrebna za različne funkcije v telesu. Obe služita kot topilo v maščobi topnim vitaminom A, D, E, K. Esencialne maščobe kisline so torej nenasičene maščobne kisline in so tiste, ki jih organizem sam ne more sintetizirati.

Zanimiva dejstva o omega 6 maščobnih kislinah

Koristi in učinek na telo

Pomembno vlogo imajo v rasti in razvoju možganov, živčevja, očesne mrežnice in sodelujejo pri sintezi tkivnih hormonov. Prav tako so nujne za normalno delovanje imunskega sistema, zato njihovo pomanjkanje poveča možnosti okužbe in vnetne procese.

Najboljši naravni viri

Med omega 6 maščobnimi kislinami je najbolj znan predstavnik linolna kislina.  Najdemo jih v sončničnem olju, olju koruznih kalčkov, v kokosovem olju, konopljinem olju, orehovem olju itd. Omega 6 maščobne kisline po navadi dobimo dovolj že z uživanjem tipične hrane, saj je recimo sončnično olje sestavina mnogih jedi, dodaja pa se tudi različnim živilom. Vendar pa je treba poudariti, da je pomembno uživanje nerafiniranih in čistih olj.

Kje najdemo omega 6 maščobne kisline?

Z vidika varovanja zdravja je pomembno pravilno razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami.

omega 6 : omega 3 = 5 : 1

Preglednica 1: Vsebnost omega 6 maščobnih kislin v 100 g nekaterih živil (Nacionalni portal o hrani in prehrani).

Hrana Omega 6 (g) Hrana Omega 6 (g)
Sončnično olje 63 Mandlji 12,8
Konopljino olje 62 Svinjska mast 11
Orehovo olje 52 Palmino olje 9
Bombažno olje 50 Lešniki 8,5
Sojino olje 50 Oljčno olje 8
Bučno olje 40 Indijski oreški 7,6
Orehi 33 Pistacije 7,4
Brazilski oreški 29,8 Mlečna maščoba 2
Olje oljne ogrščice (repično olje) 22 Kokosovo olje 2
Margarina 18 Makadamija 1,7
Arašidi 15,5 Ribje olje 1
Laneno olje 14

OPOMBA: Vrednosti so okvirne

Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si (2021, a,b)

Prehranski dodatek omega 6 maščobnih kislin

Ena izmed popularnih maščobnih kislin v današnjem času je poleg omega 3 maščob tudi konjugirana linolna kislina, znana pod kratico CLA. Slednja spada pod pomembne omega maščobne kisline in ima številne pozitivne vplive na mišično rast, saj poveča občutljivost receptorjev na mišičnih celicah na hormon inzulin.

Zaradi povečevanja hitrosti presnove lahko pomaga pri izgubi maščobe. Pripisujejo ji tudi antialergijsko in antioksidativno delovanje, ki naj bi bilo kvakrat močnejše od antioksidativnega delovanja betakarotena. Ugodno vpliva na nivo holesterola in trigliceridov. Po nekaterih študijah lahko celo zmanjša možnost nastanka rakavih obolenj na prostati. CLA najdemo v mesu in mlečnih izdelkih, vendar v zelo majhnih količinah, zato nekateri radi posegajo po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo CLA.

NAJBOLJŠE OMEGA 6 MAŠČOBNE KISLINE SO NARAVNE OMEGA 6 MAŠČOBNE KISLINE.

Priporočeni dnevni odmerek

Priporočen dnevni vnos esencialnih omega 6 maščobnih kislin za osebo je 2,5 – 9% dnevnega energijskega vnosa (WHO, 2008).

Zaključek

Prehranske potrebe je priporočljivo zadovoljiti z živili. Hrana vsebuje naravne oblike esencialnih vitaminov in mineralov, kot tudi prehranske vlaknine in druge naravno prisotne snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje. V nekaterih primerih pa so obogatena živila in prehranska dopolnila lahko koristna pri zagotavljanju enega ali več hranil, ki jih sicer uživamo v manjši količini kot priporočeno. Vsebina je zgolj informativne narave. Za nasvet in odgovore vezane na vaše zanimanje in uporabo prehranskih dopolnil ter o tem kaj je najboljše za vaše splošno zdravje, se obrnete na vašega zdravnika.

Pripravila Lucija Avguštin mag., osebna trenerka in prehranska svetovalka

Viri

Chow, C. K. (Ed.). (2007). Fatty acids in foods and their health implications. CRC press.

Food sources of total omega 6 fatty acids. http://riskfactor.cancer.gov/diet/foodsources/fatty_acids/table2.html Dostopano 20.2.2021 na https://web.archive.org/web/20111007012342/http:/riskfactor.cancer.gov/diet/foodsources/fatty_acids/table2.html

Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si (a). Maščobe. Dostopano 20.2.2021 na https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/mascobe

Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si (b). Semena in oreški. Dostopano 20.2.2021 na https://www.prehrana.si/zivila/semena-in-oreski

Wikipedia. Omega 3 fatty acid. Dostopano 13.2.2021 na https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-6_fatty_acid

WHO. 2008. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation, 10-14 November 2008, Geneva https://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂