Ne počnite teh napak med vadbo

Vsaka telesna aktivnost je boljša od nenehnega mirovanja, a vseeno se je pri vadbi dobro izogibati nekaterim napakam. Zaradi njih bo vadba manj učinkovita, v nekaterih primerih pa lahko vodijo celo v poškodbe. Poglejmo 12 najpogostejših.

Napake med vadbo

Preskakovanje vadbe ali »saj danes jo lahko izpustim«

Preskakovanje vadbe, ker »se vam danes ne ljubi«, ni dobro, opozarjajo trenerji. Ne samo da z izpuščanjem vadbe ne boste napredovali, celo nazadujete lahko.

Uživanje hrane pred vadbo

Če uživate hrano manj kot 2 uri pred vadbo, bo vaše telo v času treninga polno zaposleno s prebavljanjem in kri ne bo mogla tako dobro oskrbovati mišic. Posledica je ne samo slabši rezultat vadbe, temveč tudi slabše okrevanje po njej. Še več – med vadbo in po njej se lahko pojavljajo krči in utrujenost. Če ste lačni, si namesto polnega obroka pred treningom privoščite kaj lahkega, na primer banano, jogurt, ovsene kosmiče, pest oreščkov …

Izpuščanje ogrevanja

Izpuščanje ogrevanja pred vadbo je ena največjih napak, ki jih lahko storite. Vaše telo potrebuje fazo ogrevanja, v kateri se pripravi na večje obremenitve. Prav tako je ogrevanje pomembno za mišice, saj lahko obremenjevanje »hladnih« in nerazgibanih mišic vodi v poškodbe.

Premikanje med začetnim razgibavanjem

Razgibavanje pred treningom naj bo čim bolj statično. Če se med razgibavanjem premikate ali celo poskakujete (razen pri razgibalnih vajah, ki vključujejo poskoke) lahko poškodujete svoje mišice. Razgibavanja tudi ne opravljajte sunkovito, temveč počasi in tako, da vsak položaj zadržite približno 15 sekund.

Napake med vadbo

Napačna drža

Napačna drža med izvajanjem vaj – še zlasti, če te vključujejo uteži – lahko vodi v poškodbe. Vaje vedno izvajajte tako, kot vam je pokazal trener ali inštruktor.

Zadrževanje diha

Med telesno aktivnostjo bodite pozorni na svoje dihanje. Še posebej pri vajah, ki vključujejo dvigovanje uteži, se lahko zgodi, da začnete nevede zadrževati dih.

Želja po hitrejšem napredku

To napako je verjetno naredil že vsakdo. V želji po hitrejšem napredku močneje obremenimo mišice, kar pa ni dobro. Prevelika obremenitev lahko prepreči pravilno izvajanje vaj in privede do poškodb.

Neupoštevanje načrta vadbe

Upoštevanje načrta vadbe je pomembno, saj boste le na ta način najhitreje dosegli želen rezultat. Če vas kdaj zamika, da bi namesto ene vaje naredili več ponovitev druge, se spomnite na to, da je vadba celovit proces, v katerem ima vsaka vaja svoj namen.

Ignoriranje svojih omejitev

Poslušajte svoje telo in predvsem bolečino. Če vam telo sporoča, da ne zmore (več), začasno odnehajte ali izberite nižjo obremenitev. Ignoriranje meja, ki jih postavlja telo, je nevarno ne le za poškodbe, temveč tudi nasploh za zdravje.

Prevelika tekmovalnost

Normalno je, da se pri vadbi primerjamo z drugimi in zdrava mera tekmovalnosti je vsekakor koristna. A v času aplikacij, ki dodatno spodbujajo tekmovalnost in primerjanje z drugimi, se lahko zgodi, da zdrava tekmovalnost preraste v obsedeno lovljenje sekund in povečevanje obremenitev onkraj tega, kar vaše telo še varno zmore. Ne ujemite se v to past.

Vadba brez premorov

Tudi profesionalni športniki med treningi delajo premore. Tako kot noben motor ne zdrži, če ga ves čas držimo v rdečem polju, tudi človeško telo ni narejeno za dolgotrajne visoke obremenitve. Med vadbo je nujno delati premore – ali vsaj intervale z nizko obremenitvijo.

Izpuščanje ohlajanja po vadbi

Ob koncu vadbe je dobro poskrbeti za počasno ohlajanje, da se srčni utrip, krvni tlak in dihanje počasi vrnejo na običajno raven. To je najlažje storiti med rahlim in počasnim raztezanjem, s čimer poskrbite še za postopno ohlajanje mišic.

Vir: WebMD