Nad zdravstvene teževe ne samo s teorijo

Kadar imamo določene zdravstvene težave, se pogosto radi izgovorimo na svojo družino z dejstvom, da imamo to v genih in posebne pozornosti na vzroke svojih težav sploh ne polagamo. Tako se v večini primerov zgodi, da enostavno ne vidimo možnih rešitev drugje kot v prehrani, telesni aktivnosti in v prebiranju raznih knjig za osebnostno rast in duhovni razvoj.

Picture

Problem nastane, kadar je posameznikom dovolj jemanja večjih količin tablet, neprestanih ponavljajočih se težav in pomanjkanja energije, saj takrat ljudje zelo hitro preidejo v pretiran osebnostni razvoj in preidejo v čisto drugo skrajnost ter brez tega enostavno kasneje več ne znajo živeti. Če želimo rešiti svoje zdravje in življenje, je potrebno vse skupaj zajeti celostno, ampak bistveno vprašanje je, kaj dejansko pomeni celostno in kako dolgo mora naš razvoj trajati?

Tri področja

Če smo se odločili, da želimo svoje zdravje nazaj, in če smo se odločili, da želimo narediti nekaj več kot to, da spremenimo svojo prehrano, jemljemo manj tablet in se več gibamo, potem je potrebno na zdravje pogledati s treh vidikov.

Prvi in med temi tremi najpomembnejši je naš mentalni del. Na področju našega mentalnega dela se je vedno potrebno dotakniti predvsem naših negativnih misli in negativnih čustev, vsekakor pa je potrebno iti še globlje, kar pomeni, da je potrebno poiskati, zakaj dejansko sploh v neki situaciji negativno razmišljamo in posledično tudi čustvujemo.

Naslednje področje, ki je vsekakor pomembno, je naše duhovno zdravje, ampak tu ljudje velikokrat skrenejo s poti in preidejo v obsedenost s samim seboj in pretiranim osebnostnim razvojem. Duhovno zdravje ni popolnoma nič drugega kot to, da živimo, delujemo in se ob tem tudi zabavamo ter smo zadovoljni. Na podlagi tega se vse skupaj sliši zelo enostavno, vendar ima skoraj 80% ljudi velike probleme predvsem z besedo »delovanje« in »zabavanje ter zadovoljstvo«.

​Tretje področje je naše fizično zdravje. Naše fizično telo je samo kot sodnik, ki nam kaže, kaj sami delamo narobe.

Konkreten primer

Mojo pomoč je poiskala gospa, ki se je soočala z raznimi zdravstvenimi težavami, kot so vnetje želodčne sluznice, nepojasnjene bolečine v predelu žolčnika in jeter, prav tako pa so ji nihali njeni jetrni testi, ki so bili nekaj časa normalni, spet drugič malo povišani. Veliko je vedela tudi o sami mentalno – duhovno – fizični povezavi, vendar kljub znanju in širini ni znala teorije strniti v eno celoto in to uvesti v prakso, v življenje.

Tako sva ugotovila, da ima v sebi močan potlačen strah pred tem, kako se bo njeno življenje odvilo v prihodnosti, ker je zapustila svoje delovno okolje in odšla v pokoj. Sama pika na i je bila njena ločitev z možem in ogromno potlačene jeze, sovraštva in obsojanj, ki jih ni razrešila. Ker je v ozadju prevladoval močan strah, so seveda bila vsa ostala negativna čustva še toliko bolj izrazita.

​Do te faze, v kateri ugotovimo, da v sebi nosimo neka negativna čustva in nam bi lahko to povzročalo določene težave, še znamo priti, problem nastane takrat, ko se moramo s tem soočiti in vse skupaj odpraviti ter posledično znati delovati tudi v praksi.

​Tako je pri tej stranki teorija bila popolnoma razčiščena, še vedno pa ni vedela, kako naj to prenese v prakso. Tako sva najprej morala poiskati njeno jedro in glavni vzrok, zakaj občuti strah in posledično močno jezo, agresijo ter obsojanja do svojega moža. Tako sva iz njene preteklosti odprla vse dogodke, kjer je razvila močan strah, in vse dogodke, kjer je bila prizadeta in čutila močno jezo.

Prav tako sva se dotaknila njenega otroštva in njenih napačnih prepričanj ter napačnih vzorcev, zakaj je dejansko sploh pritegnila takšnega moža in zakaj je sploh morala doživeti te strahove. Na koncu sva spoznala prava jedra težav, vzpostavila ravnovesje znotraj njenega telesa in njeno počutje se je hitro spremenilo na bolje.

Zaključek

Zavedati se je potrebno, da takrat, kadar gremo v osebni razvoj in spremembo svojega zdravja in življenja, to ne sme biti pretirano učenje, ampak način življenja. Osebnostni razvoj in lekcije niso takrat, ko se za to zavestno odločimo, ampak se razvijamo skozi celotno svoje življenje. Vsak dan je novo učenje in vsakodnevno k nam prihajajo nove izkušnje, pa če smo zavestno v spremembah ali ne.​Zato trditve, da se že leta osebnostno razvijamo in da smo v osebnem treningu, nikakor niso pravilne, ker to pomeni, da nekaj delamo narobe, saj se naše telo, celice in organi regenerirajo veliko prej, prav tako pa lahko nove »pozitivne« programe začnemo uvajati zelo hitro po tem, ko smo ozavestili stare, napačne.

Piše: Timi Soršak, dipl. zn.
Točka zdravja

Po izobrazbi je diplomirani zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov »6 korakov do zdravja«.

Komentirajte!

Imate kako vprašanje? ​Zapišite ga in avtor vam bo
poskušal odgovoriti.