Menstruacija in plavanje

Poletje, morje, zabava, plavanje. Nato pa – menstruacija. Ob najbolj neprimernem času. Jasno je. Z vložki se ne da v vodo. Tampone je treba po vsakem plavanju menjati, ker se napijejo vode. Toda obstaja še ena rešitev. To je menstrualna skodelica.

Picture

Menstrualna skodelica je idealna rešitev za poletne dni, saj je ni treba menjati po vsakem kopanju. Ne povzroča srbenja. In še najboljše: uporabnice menstrualnih skodelic pravijo, da jim omogočajo popolno sproščenost, saj so lahko popolnoma brez skrbi. A to še ni vse. Prednosti menstrualne skodelice pred vložki in tamponi so tudi:
 • ni treba takoj po plavanju na toaleto, ker ne vpija tekočine,
 • nima nadležne vrvice, ki bi gledala ven,
 • sploh ne veste, da jo nosite,
 • ni znojenja in smradu in ne šumi med nogami,
 • ni srbenja in vnetij,
 • cel dan ste lahko na plaži brez skrbi,
 • ker menstrualne skodelice pravzaprav ne občutite, vas ne bo motila niti v pričakovanju menstruacije, slednja pa vas ne bo presenetila.

Skodelica je tako primerna predvsem za tiste, katerim so ljubše aktivne počitnice. Dopusta tako ni potrebno natančno načrtovati, saj ste pripravljeni na spontane dni.
Picture

Poglejte, kako izbrati pravo velikost menstrualne skodelice >>

Vseeno pa je dobro vedeti nekatere stvari glede uporabe menstrualne skodelice med kopanjem. Pri nekaterih ženskah se skodelica lahko med plavanjem napolni z vodo. A to ni nič hudega.

Razlog, da pride do polnjenja skodelice z vodo, je premikanje nog med plavanjem. Tudi če v skodelico pride malce vode, to ne predstavlja nobene nevarnosti. Težava je lahko le, če v skodelico slučajno (to se zgodi zelo redko) pride več vode. Takrat zmanjka prostora za kri in mimo skodelice se lahko pocedi kaka kapljica vode, pomešana s krvjo.

Se sprašujete, zakaj bi potem sploh uporabljali skodelico? Zakaj ne bi raje ostali kar pri tamponu? Vedeti je treba, da voda v skodelico zaide zelo redko, pa še te primere je možno preprečiti, če upoštevate sledeče:

Uporabljajte skodelico primerne velikosti.

 • Navadite se na skodelico in njeno vstavljanje še pred odhodom na morje.
 • Ne hitite v vodo. Preden greste v morje ali bazen, se prepričajte, ali se je v skodelici ustvaril podtlak oz. vakuum. To storite tako, da jo čisto na rahlo poskušate povleči ven. Če začutite upor, to pomeni, da je v skodelici vakuum. Če se medtem premakne, jo enostavno ponovno namestite.
 • Preizkusite plavanje s skodelico še pred menstruacijo. To je najboljši način, da se prepričate, ali jo znate pravilno vstaviti, da se med plavanjem ne bo polnila z vodo.
 • S seboj vedno imejte čisto brisačko in rezervne kopalke. Sicer je majhna možnost, da jih boste potrebovali, a že misel na to zagotavlja dober občutek.
 • Pred odhodom na plažo skodelico izpraznite. Nato jo lahko nosite tudi ves popoldan, saj je ni treba prazniti po vsakem kopanju.
 • Če se odpravljate na celodnevno kopanje, vzemite s seboj plastenko vode, s katero boste sprali kri, ki se bo nabrala v skodelici.

Skodelica je eko

Z ogromno količino zavrženih tamponov in vložkov nastajajo ogromne količine odpadkov, ki onesnažujejo neokrnjeno naravo. Ker se nekatere najlepše turistične destinacije nahajajo v naravi, je LaliCup zelo ekološka in idealna za na pot.

Poglejte še:

Slovenske menstrualne skodelice LaliCup
Lalicup je menstrualna skodelica – prva, zasnovana in izdelana v Sloveniji, z mislijo na slovenska dekleta in ženske – ker želimo, da zaživite lepše, boljše in predvsem bolj udobno življenje med menstruacijo.​Več informacij in nakup >>
Picture
Vsebino omogoča LaliCup
Komentirajte!