Ljubitelji piva, dobra novica za vas!

Ena steklenica piva – alkoholnega ali brezalkoholnega – na dan je koristna za črevesno floro, natančneje črevesne bakterije. Za zdaj je učinek potrjen le pri moških.

pivo črevesna flora

Klinična študija je pokazala, da ena steklenica piva na dan v štirih tednih pri moških spremeni sestavo črevesnih bakterij. Ne glede na to, ali uživate alkoholno ali brezalkoholno pivo, boste na ta način povečali raznolikost bakterij v svojih prebavilih.

Zakaj je to dobro?

Šele v zadnjih letih postaja vedno bolj jasno, kako pomembna je črevesna flora, na katero najbolj vplivamo z načinom prehranjevanja. Znani rek »si to, kar ješ« še nikoli ni bil tako aktualen.

Na splošno velja, da je večja raznolikost bakterij v prebavnem traktu koristna. Če so bakterije, ki sestavljajo črevesno floro, bolj raznolike, to ugodno vpliva na zdravje in počutje. Nenazadnje kar 70 odstotkov imunskega sistema človeka izvira iz črevesja.

Čudežnega recepta ni

Seveda pa pivo ni čudežno zdravilo za črevesno floro. Če želite ugodno vplivati nanjo, se prehranjujte kakovostno in uravnoteženo. Omejite količino visoko predelane hrane ter uživajte veliko polnovrednih živil, bogatih s hranili – vključno s sadjem in zelenjavo – ter naravno fermentirane jedi, kot so kefir in jogurti.

Na kaj še vpliva črevesna flora

Črevesna flora je nadpomenka za zelo raznolike bakterije in druge mikroorganizme, ki so naravno prisotni v človeških prebavilih. Poleg že omenjenega vpliva na imunski sistem so raziskave v zadnjih letih pokazale, da sestava črevesne flore med drugim vpliva tudi na metabolizem in delovanje možganov.

Verjeli ali ne, črevesne bakterije regulirajo delovanje možganov in s tem tudi človekovo počutje. Še več, odkritja v zadnjih letih kažejo, da bi lahko z uravnavanjem mikroorganizmov v črevesju pomagali zdraviti depresijo in anksioznost.

Pitje piva

Naj ne bo izgovor za uživanje alkohola

Ugotovitve portugalskih strokovnjakov, da pivo ugodno vpliva na raznolikost črevesnih bakterij, sicer ne gre jemati kot izgovor za dodatno uživanje (alkoholnega) piva. Četudi je samo pivo koristno, so učinki prekomernega pitja alkohola dokazano škodljivi.

Alkoholne pijače uživajte zmerno, lahko pa alkoholno pivo nadomestite tudi z brezalkoholnim, ki ima enako ugoden učinek na črevesno floro.

In ne pozabite – več kot z vsakodnevnim pitjem piva boste za svoj prebavni trakt naredili z zdravim načinom prehranjevanja, ki vključuje uravnoteženo in raznoliko nepredelano (oziroma čim manj predelano) hrano.

Vir raziskave: Journal of Agricultural and Food Chemistry, junij 2022