Koristi uživanja kalcija

Kalcij ima pomembno vlogo pri pravilnem delovanju našega telesa. Predstavlja 2% delež celotne telesne mase odraslega človeka. V človeškem telesu je prisoten kot zaloga v kosteh in zobeh. Sledove kalcija najdemo tudi v krvožilnem sistemu, saj pomaga preprečevati smrtno nevarne krvavitve.Uživati ga moramo od rojstva pa vse do starosti. V otroških letih je kalcij potreben za pravilno rast kosti in zob; v najstniških letih, ko se razvijajo mišice, je kalcij bistvenega pomena za podporo rasti. Nazadnje, ko se staramo, naše kosti ponavadi postanejo porozne in šibke. Ta proces lahko upočasnimo s povečanim vnosom kalcija. Kalcij preprečuje tudi rak na debelem črevesu, zmanjšuje debelosti in pomaga pri lajšanju PMS sindroma.

V sodobnem času nas bombardirajo z najrazličnejšimi dietami, ki pogosto izpuščajo s kalcijem bogato hrano, kot so mlečni izdelki. To izogibanje pogosto povzroči pomanjkanje kalcija. Težava s pomanjkanjem kalcija se povečuje, še posebej pri ženskah, ki želijo shujšati in so na nizko-kaloričnih dietah. Zato se soočajo z grožnjo osteoporoze ali s težavami z njo. Zelo pomembno je, da zaužijemo dovolj kalcija, vitamina D in K2 v otroških in mladostniških letih.

5 glavnih koristi kalcija za naše zdravje

Kalcij pomembno sodeluje pri preprečevanju osteoporoze

Kot že vemo, je kalcij bistven za močne kosti in zobe, še posebej ima kalcij pomembno vlogo pri otrocih in mladih odraslih, saj se človeško telo takrat najbolj razvija. Absorpcija kalcija in razvoj kosti dosežeta vrhunec v prvih 20 letih našega življenja. Ustrezen vnos kalcija, skupaj z ustreznim jemanjem vitamina D, lahko znatno poveča kostno maso v najbolj pomembnih starostnih obdobjih, rastočih otrocih in mladih odraslih, in lahko zmanjša izgubo kostne mase med staranjem.

Kalcij vas bo ohranil vitke


V zadnjih nekaj letih kalcij pridobiva na pozornosti zaradi njegovih shujševalnih učinkov na presnovo. Raziskave kažejo, da lahko kalcij prepreči pridobivanje telesne teže, saj
spodbuja izgorevanje več maščob
, kot se jih shrani. Strokovnjaki priporočajo tri
obroke mlečnih izdelkov dnevno, hkrati z manj kalorijami na drugih področjih vaše prehrane, da se prilagodite povečanemu uživanju mleka in mlečnih izdelkov.

Kalcij je dnevno potreben mineral


Kalcij dnevno izgubljamo preko las, kože, nohtov, znoja, urina in blata. To izgubo kalcija je treba nadomestiti, saj telo za normalno delovanje življenjskih funkcij v nasprotnem primeru črpa zaloge iz kosti. Ker človeško telo ne more proizvesti kalcija v zadostnih količinah, ga moramo zato vnesti preko hrane ali prehranskih dodatkov. Ustrezen dnevni vnos kalcija je ključnega pomena za vaše kosti, kot tudi za vaše splošno zdravje.
Poraja pa se vprašanje, koliko kalcija dnevno potrebujemo?
Dnevno priporočene količine kalcija:
Otroci (starost 1 – 3 leta): 500 miligramov na dan
Otroci (starost 4 – 8 let): 800 miligramov na dan
Mladina (starost 9 – 18 let): 1.300 miligramov na dan
Odrasli (starost 19 – 50 let): 1.000 miligramov na dan
Starejši (starost od 51 in naprej): 1.200 miligramov na dan
Viri kalcija v prehrani:
Jogurt, navadni, 240 ml = 415 miligramov
Sardine, 85 gramov = 325 miligramov
Sir Cheddar, narezan, 42 gramov = 306 miligramov
Mleko, 240 ml = 300 miligramov
Pomarančni sok, sveže stisnjen, 240 ml = 300 miligramov
Sezamova zrna, 28 gramov = 280 miligramov
Tofu, trden, 1/2 skodelice = 250 miligramov
Špinača, kuhana, 1/2 skodelice  = 145 miligramov
Losos, 85 gramov = 181 miligramov

Lajšanje PMS-ja s pomočjo kalcija

Zadostne količine kalcija omilijo simptome PMS-ja, kot so omotica, nihanje razpoloženja, hipertenzija in še mnoge druge. Nizka raven kalcija lahko povzroči sproščanje hormonov, ki so odgovorni za predmenstrualna nihanja razpoloženja, vključno z razdražljivostjo in depresijo. Strokovnjaki za PMS priporočajo dnevni vnos 1.000 miligramov kalcija in 1.000 – 2.000 enot vitamina D.

Vloga kalcija v boju proti raku

Zdrava prehrana z veliko antioksidantov deluje kot preventiva za najrazličnejša rakava obolenja. Raziskave kažejo, da lahko primeren vnos kalcija tudi pomaga pri obrambi pred rakom debelega črevesa, jajčnikov in dojk. Več ni nujno boljše, vendar pa, kot nekatere študije ugotavljajo, lahko mega količine kalcija (s prehranskimi dodatki) povečajo tveganje za raka na prostati. Nacionalni inštitut za rakave bolezni ne priporoča dodatkov kalcija kot sredstvo za preprečevanje raka, vendar pa promovira ustrezen vnos kalcija preko prehranskih virov.

Kalcij je srcu prijazen – v zmernih količinah

Najrazličnejše raziskave podpirajo ustrezen vnos kalcija kot sredstvo za zmanjšanje tveganja bolezni srca in ožilja in hipertenzije. Čeprav je 99 odstotkov kalcija v telesu v kosteh in zobeh, ima preostali odstotek ključno vlogo pri delovanju drugih telesnih funkcij, kot so živčni prenosi in mišične funkcije. Pomanjkanje kalcija lahko povzroči težave s srcem in tudi visok krvni tlak.

Opozorilo: Prevelika količina zaužitega kalcija, več kot 2.000 miligramov ali več, je povezana s povečanim tveganjem bolezni srca, zato je pomembno, da kalcij vnašate naravno in ne samo preko prehranskih dodatkov.

Vir: Spletna stran OrganicFact.net
Spletna stran SheKnows.com
Komentirajte!
Ali vaša prehrana vsebuje naravne vire kalcija, kot so mlečni izdelki, losos in ostalo? Zaupajte nam vaše mnenje!