Kalcij ima pomembno vlogo pri pravilnem delovanju našega telesa. Predstavlja 2% delež celotne telesne mase odraslega človeka. V človeškem telesu je prisoten kot zaloga v kosteh in zobeh. Sledove kalcija najdemo tudi v krvožilnem sistemu, saj pomaga preprečevati smrtno nevarne krvavitve.Uživati ga moramo od rojstva pa vse do starosti. V otroških letih je kalcij potreben za pravilno rast kosti in zob; v najstniških letih, ko se razvijajo mišice, je kalcij bistvenega pomena za podporo rasti. Nazadnje, ko se staramo, naše kosti ponavadi postanejo porozne in šibke. Ta proces lahko upočasnimo s povečanim vnosom kalcija. Kalcij preprečuje tudi rak na debelem črevesu, zmanjšuje debelosti in pomaga pri lajšanju PMS sindroma.
5 glavnih koristi kalcija za naše zdravje
Kalcij pomembno sodeluje pri preprečevanju osteoporoze
Kalcij vas bo ohranil vitke
V zadnjih nekaj letih kalcij pridobiva na pozornosti zaradi njegovih shujševalnih učinkov na presnovo. Raziskave kažejo, da lahko kalcij prepreči pridobivanje telesne teže, saj
spodbuja izgorevanje več maščob, kot se jih shrani. Strokovnjaki priporočajo tri
obroke mlečnih izdelkov dnevno, hkrati z manj kalorijami na drugih področjih vaše prehrane, da se prilagodite povečanemu uživanju mleka in mlečnih izdelkov.
Kalcij je dnevno potreben mineral
Kalcij dnevno izgubljamo preko las, kože, nohtov, znoja, urina in blata. To izgubo kalcija je treba nadomestiti, saj telo za normalno delovanje življenjskih funkcij v nasprotnem primeru črpa zaloge iz kosti. Ker človeško telo ne more proizvesti kalcija v zadostnih količinah, ga moramo zato vnesti preko hrane ali prehranskih dodatkov. Ustrezen dnevni vnos kalcija je ključnega pomena za vaše kosti, kot tudi za vaše splošno zdravje.Poraja pa se vprašanje, koliko kalcija dnevno potrebujemo?
Otroci (starost 1 – 3 leta): 500 miligramov na dan
Otroci (starost 4 – 8 let): 800 miligramov na dan
Mladina (starost 9 – 18 let): 1.300 miligramov na dan
Odrasli (starost 19 – 50 let): 1.000 miligramov na dan
Starejši (starost od 51 in naprej): 1.200 miligramov na dan
Jogurt, navadni, 240 ml = 415 miligramov
Sardine, 85 gramov = 325 miligramov
Sir Cheddar, narezan, 42 gramov = 306 miligramov
Mleko, 240 ml = 300 miligramov
Pomarančni sok, sveže stisnjen, 240 ml = 300 miligramov
Sezamova zrna, 28 gramov = 280 miligramov
Tofu, trden, 1/2 skodelice = 250 miligramov
Špinača, kuhana, 1/2 skodelice = 145 miligramov
Losos, 85 gramov = 181 miligramov
Lajšanje PMS-ja s pomočjo kalcija
Vloga kalcija v boju proti raku
Kalcij je srcu prijazen – v zmernih količinah
Najrazličnejše raziskave podpirajo ustrezen vnos kalcija kot sredstvo za zmanjšanje tveganja bolezni srca in ožilja in hipertenzije. Čeprav je 99 odstotkov kalcija v telesu v kosteh in zobeh, ima preostali odstotek ključno vlogo pri delovanju drugih telesnih funkcij, kot so živčni prenosi in mišične funkcije. Pomanjkanje kalcija lahko povzroči težave s srcem in tudi visok krvni tlak.
Opozorilo: Prevelika količina zaužitega kalcija, več kot 2.000 miligramov ali več, je povezana s povečanim tveganjem bolezni srca, zato je pomembno, da kalcij vnašate naravno in ne samo preko prehranskih dodatkov.
Spletna stran SheKnows.com