Paradižnik je zelo zdravo živilo. Vsebuje namreč beta-karoten, likopen in vitamin C, ki so močni antioksidanti ter ščitijo celice pred poškodbami. Raziskave kažejo, da lahko zmanjšajo tveganje za srčne bolezni, nevrodegenerativne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2.
Pri prehrani in kuhanju jih pogosto obravnavamo kot zelenjavo, a biološko gledano je paradižnik pravzaprav sadje, saj se razvije iz cveta rastline in vsebuje semena. No, ta informacija je le za intermezzo.
Paradižniki obstajajo v različnih vrstah in barvah. Poleg najpogostejšega rdečega poznamo tudi zelen in rumen paradižnik. A poglejmo sedaj koristi paradižnika, zaradi katerih ga boste želeli uživati še pogosteje.
1. Krepitev imunskega sistema
Paradižnikov sok, bogat z vitaminom C in beta-karotenom, naravno podpira imunski sistem. Raziskave kažejo, da lahko znatno poveča število imunskih celic, vključno s celicami, ki se borijo proti virusom.
2. Zmanjšanje tveganja za raka
Beta-karoten in likopen v paradižnikih lahko delujeta antikancerogeno. Ta antioksidanta ščitita DNK pred poškodbami, ki lahko vodijo do nastanka rakavih celic. Raziskave so med drugim pokazale, da lahko visok vnos paradižnika, še posebej kuhanega, zmanjša tveganje za raka prostate pri moških.
3. Izboljšanje zdravja srca
Prehrana z veliko paradižnika lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni. Pregled podatkov iz leta 2022 je pokazal, da visok vnos likopena zmanjša tveganje za srčne bolezni za 14 odstotkov. Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko uživanje surovih paradižnikov, paradižnikove omake ali paradižnikove omake z oljčnim oljem zmanjša raven holesterola in pomaga pri vnetjih, pri čemer je najučinkovitejša kombinacija paradižnikove omake in oljčnega olja, ki zagotavlja najboljšo absorpcijo likopena.
4. Izboljšanje moške plodnosti
Študija iz leta 2017 je pokazala, da dnevno uživanje 200 gramov paradižnikovega soka zviša raven likopena v krvi in izboljša gibljivost semenčic pri moških z neplodnostjo, kar nakazuje na možno povečanje plodnosti.
5. Preprečevanje zaprtja
Paradižniki so bogati z vodo in vlakninami, kar je bistveno za preprečevanje zaprtja. Topne in netopne vlaknine v paradižnikih pomagajo oblikovati zdravo blato, ki ga človeško telo enostavno izloči.
6. Zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2
Nekatere ugotovitve kažejo, da lahko likopen in vlaknine v paradižniku s ščitenjem celic pred poškodbami in zmanjševanjem vnetja zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
7. Zaščita pred presnovnim sindromom
Presnovni sindrom povečuje tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen in možgansko kap. Rezultati študij kažejo, da lahko višja raven likopena v krvi zmanjša tveganje za presnovni sindrom. Dodatno je ena od raziskav pokazala, da lahko redno pitje paradižnikovega soka izboljša raven holesterola in inzulina.
8. Podpora zdravju možganov
Paradižniki lahko zaradi svojega antioksidativnega delovanja ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo. Raziskave so pokazale, da lahko višji vnos likopena upočasni upad kognitivnih sposobnosti pri starejših odraslih.
9. Pomoč pri regeneraciji po vadbi
Antioksidanti v paradižniku lahko pomagajo pri popravilu poškodb beljakovin, ki nastanejo med vadbo. Študije so pokazale, da je uživanje paradižnikovega soka pomagalo športnikom do hitrejše in učinkovitejše regeneracije.
Hranilna vrednost paradižnikov
En cel surov paradižnik vsebuje:
- 22,5 kalorij
- 0,25 g maščob
- 6,26 mg natrija
- 4,86 g ogljikovih hidratov
- 1,5 g vlaknin
- 1,1 g beljakovin
Mikrohranila v paradižnikih
Paradižniki so dober vir več pomembnih mikrohranil:
- Folat (vitamin B9): Bistven za tvorbo DNK in rdečih krvnih celic.
- Kalij: Pomaga pri gradnji beljakovin, razgradnji ogljikovih hidratov in uravnavanju srčnega ritma.
- Vitamin C: Deluje kot antioksidant, pospešuje celjenje in pomaga pri absorpciji železa.
- Vitamin K: Pomemben za strjevanje krvi in moč kosti.
Vir: Health.com