Kako smiselno je nezgodno zavarovanje otrok?

Začetek šolskega leta je tudi čas, ko začnejo zavarovalnice okrepljeno oglaševati nezgodno zavarovanje otrok. Marsikateri od staršev se ob tem sprašuje, ali je nezgodno zavarovanje ob vstopu v šolo morda obvezno ali vsaj priporočljivo. Preverite v nadaljevanju.

Nezgodno zavarovanje otrok

Najprej o tem, ali je nezgodno zavarovanje otroka obvezno. Čeprav se morda ponekod ustvarja takšno mnenje, nezgodno zavarovanje ni obvezno za vključitev učenca v šolo. Gre za povsem svobodno izbiro staršev, ali bodo otroka nezgodno zavarovali ali ne. Tudi obseg in višina zavarovalnih kritij nista nikjer predpisana.

Nezgodno zavarovanje otrok je torej neobvezno komercialno zavarovanje, ki ga starši lahko (ali pa tudi ne) sklenejo pri zavarovalnici po svoji izbiri. Kakršno koli vsiljevanje ali promoviranje s strani šole je prepovedano. Še več, zavarovalnice in druga podjetja brez soglasja ravnatelja v šolah tudi ne smejo razdeljevati kakršnega koli promocijskega gradiva.

Na kaj paziti pri izbiri nezgodnega zavarovanja za otroka

Ne glede na to, da nezgodno zavarovanje otrok ni obvezno, se večina staršev zanj odloči, saj je cenovno zelo dostopno. Pri večini zavarovalnic se letne premije začnejo že pri manj kot 30 evrih.

A pozor – nezgodna zavarovanja se lahko med seboj močno razlikujejo. Pred dokončno izbiro je zato priporočljivo primerjati ponudbe različnih zavarovalnic in njihovih različnih paketov. Do razlik prihaja tako pri obsegu kritij kot tudi pri višini in pogojih za izplačilo zavarovalnine v primeru nezgode.

Najpogostejša kritja, ki jih vsebujejo nezgodna zavarovanja otrok so:

  • dnevno nadomestilo za čas nemožnosti obiskovanja pouka,
  • dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje,
  • kritje za primer trajne invalidnosti zaradi nezgode,
  • kritje za primer nezgodne smrti.

Možna so seveda tudi še druga kritja, kot na primer zavarovanje za nekatere težje bolezni, dodatno kritje za nezgode pri športu in podobno. Pri tem je pomembno natančno prebrati drobni tisk oziroma splošne pogoje, saj si lahko zgolj na podlagi promocijskih materialov zavarovalnic ustvarimo napačno sliko o vključenih kritjih in njihovem obsegu.

Kdaj lahko uveljavljate nezgodno zavarovanje

Za uveljavljanje nezgodnega zavarovanja je pomembno vedeti, v katerih primerih sploh lahko govorimo o nezgodi. Vsaka poškodba namreč še ne predstavlja nezgode in s tem upravičenosti do zavarovalnine.

Pravno je nezgoda opredeljena kot nenaden, nepredviden, od vaše volje neodvisen dogodek, ki deluje od zunaj.

Primer 1: Učenec se na pohodu spotakne ob vejo, pade in si poškoduje koleno. Gre za šolski primer nezgode, ki izpolnjuje vse zgoraj navedene pogoje.

Primer 2: Učenec pri uri športne vzgoje naredi sunkovit gib, zaradi česar si poškoduje kolenske vezi. V tem primeru ne gre za nezgodo, saj ni izpolnjen pogoj delovanja sile od zunaj.

Je torej nezgodno zavarovanje otrok smiselno?

Če vprašate nekoga, ki mu nikoli ni bilo treba koristiti nezgodnega zavarovanja, bo dejal, da je zavarovanje plačeval brez potrebe. Na drugi strani bodo tisti, ki jih je doletela poškodba zaradi nezgode, hvaležni za odločitev, da so sklenili zavarovanje.

Presoja, ali je nezgodno zavarovanje otroka smiselno, je prepuščena staršem. A glede na relativno ugodne letne premije za nezgodna zavarovanja otrok, lahko rečemo, da je nesmiselno varčevati na napačnih mestih. Na mesečni ravni govorimo o ceni ene ali dveh kav.

Seveda pa ob sklepanju zavarovanja bodite pozorni, kaj zares sklepate. Sprašujte, zahtevajte natančne informacije ter natančno preberite splošne pogoje – če je potrebno, tudi večkrat, da jih boste zares razumeli. Vzemite si torej čas, primerjajte ponudbe in ne sklepajte zavarovanj na prvo žogo.

Kakšno je vaše mnenje o nezgodnih zavarovanjih? Zapišite ga v komentarju.

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂