Kako se izogniti prazničnemu prenajedanju

Decembrske praznike poleg ostalega že tradicionalno spremlja tudi obilica dobre hrane. Nič čudnega, da se januarja vedno poveča zanimanje za shujševalne kure in obiske fitnesa. Da vam v prvih dneh novega leta ne bi bilo treba razmišljati o hujšanju, smo pripravili nekaj nasvetov, kako se izogniti prazničnemu prenajedanju.

praznično prenajedanje

Jejte doma preden se odpravite ven

Pred večerjo s sodelavci ali obiskom praznične tržnice ne izpuščajte obrokov. Če boste na dogodek prišli lačni, boste pojedli več, kot vaše telo potrebuje. Najbolje je, če si pred odhodom od doma privoščite lahek prigrizek ali smuti, ki bo napolnil vaš želodec, da se boste na večerji ali ob obisku stojnic lažje uprli skušnjavi po prenajedanju.

Ne držite se preveč nazaj

Ta nasvet se morda sliši nenavadno, a pomislite. Če se ves čas preveč odrekate okusnim dobrotam, boste posebne priložnosti, kot so praznična druženja ob jedači in pijači, želeli še bolj izkoristiti in nadoknaditi vse zamujeno. Izogibanje vsaki pregrehi vas bo na koncu pripeljalo do tega, da si boste dobrot le še bolj želeli. Zato si občasno le privoščite tudi kaj manj zdravega – tako boste lažje krotili svoje oči in apetit, ko boste sedeli za praznično obloženo mizo.

Izogibajte se samopostrežni ponudbi

Samopostrežne restavracije so največja skušnjava. Težko se je upreti, da ne bi odšli po še en krožnik okusne jedi ali poskusili vse, kar je na voljo. Če se že znajdete v restavraciji s samopostrežno ponudbo, nikar ne hodite po »repete« in ne poskušajte vsega, kar je na voljo. Vzemite največ toliko, kolikor bi vam postregli v običajni restavraciji.

Jejte počasi

Delajte majhen grižljaje in počasi žvečite hrano. Na ta način bodo vaši možgani dobili občutek, da ste pojedli več. Hkrati boste s tem tudi dejansko pojedli manj, saj ne boste imeli časa, da bi si naložili še dodatno porcijo.

Tudi v pijači se lahko skriva veliko kalorij

Praznični napitki lahko vsebujejo velikanske količine kalorij – nekateri celo toliko kot predjed ali sladica. S kozarcem jajčnega likerja boste na primer zaužili skoraj 350 kalorij.

Alkoholne pijače poleg tega spodbujajo tek, zato jih na druženjih ob hrani uživajte zmerno. Kar je seveda priporočljivo tudi sicer.

Zamotite se s čim drugim

Ste med tistimi, ki se težko uprete hrani? Če ob polni mizi dobrot ne gre drugače, se poskusite zamotiti s kakim drugim opravilom. Stopite na svež zrak, posvetite se darilom, odigrajte partijo biljarda ali namiznega nogometa, spustite se v klepet … Skratka, počnite nekaj, s čimer boste svoje misli preusmerili proč od hrane na mizi.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂