Gibanje, sedenje, spanje: Kako zdrav je vaš dan?

Priporočilom o telesni dejavnosti za zdravje so se v zadnjem času začela pridruževati priporočila o zmanjševanju časa sedenja in zagotavljanju dovolj spanja. Priporočila temeljijo na spoznanju, da je za optimalno zdravje potrebno primerno ravnovesje med celodnevno telesno dejavnostjo, sedenjem in spanjem.

Preverite vaš življenjski slog in izpolnite spletni vprašalnik s povratnimi informacijami, ki smo ga za vas pripravili znotraj partnerskega sodelovanja med portalom zdravo.si in Univerzo na Primorskem.

[vc_btn title=”IZPOLNITE VPRAŠALNIK >>” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fhealthytimeuse.com||target:%20_blank|”]

Izpolnite anonimni vprašalnik in preverite vaš življenjski slog. Ob koncu izpolnjevanja boste prejeli poročilo vaših rezultatov z individualiziranimi praktičnimi predlogi za bolj zdrav dan.

Preverite primer poročila >>

Pandemija pomanjkanja gibanja in spanja

Sodobni življenjski slog pogosto spremlja pomanjkanje gibanja, čemur je v veliki meri botroval tehnološki razvoj, ki smo mu priča današnje generacije. Sedimo v avtomobilih, doma med gledanjem televizije ali uporabo računalnika, na družabnih dogodkih, kulturnih in športnih prireditvah itd. Večina nas presedi tudi dobršen del delovnega časa.

Ustvarili smo okolja, ki spodbujajo gibalno neaktivnost in razvili »kulturo sedenja«. Ocenjujejo, da je na svetu nekajkrat več stolov, kot je ljudi! Kamorkoli pridemo, povsod so stoli in pričakuje se, da bomo na njih sedeli. »Dober dan, izvolite sesti!« je sicer prijazna gesta, vendar …

Dolgotrajno sedenje je zdravju škodljivo! Poveča tveganje za številna kronična nenalezljiva obolenja, kot so srčno-žilna obolenja, diabetes tipa 2 in nekatere vrste raka. Pri posamezniku, ki veliko sedi, je tveganje še bistveno višje, če se le-ta ne ukvarja z intenzivno telesno dejavnostjo (npr. hitra hoja, rekreacija/šport, težje fizično delo itd.) in/ali če ne spi dovolj.

Redno ukvarjanje z intenzivno telesno dejavnostjo je izjemnega pomena za zdravje in je ključna protiutež sicer sedentarnemu načinu življenja. Kljub dolgoletnim prizadevanjem javno-zdravstvenih organizacij in drugih pa se z intenzivno telesno dejavnostjo redno ukvarja manjšinski del prebivalstva.

Da tudi pomanjkanje spanja vodi v slabšanje zdravja, vemo že desetletja. Akutni vpliv neprespane noči se kaže kot utrujenost, mentalne in gibalne sposobnosti so začasno poslabšane. Dolgotrajno pomanjkanje spanja poveča tveganje za številna kronična nenalezljiva obolenja. Po podatkih ameriške Fundacije za spanje skoraj polovica prebivalstva ne spi dovolj.

Optimalni dan za optimalno zdravje

Vsak trenutek dneva smo bodisi telesno dejavni (nizke ali zmerno-visoke intenzivnosti), sedimo/ležimo ali pa spimo. Vsa gibalna obnašanja, ki tvorijo dan (24 ur), vplivajo na naše zdravje, zato so moderna priporočila o telesni dejavnosti začela vključevati tudi priporočilo o zmanjševanju časa sedenja in zagotavljanju dovolj spanja.

»Strokovnjaki svetujejo, naj sedimo manj, se gibljemo več in bolj pogosto!«

Smiselnost 24-urnih priporočil za optimalno zdravje podpira tudi dejstvo, da so telesna dejavnost, sedenje in spanje med seboj soodvisni. Pomanjkanje spanja bo tipično vodilo v bolj sedeče in manj telesno dejavno preživljanje naslednjega dne. Podobno pa bo ukvarjanje z zmerno-visoko intenzivno telesno dejavnostjo tekom dneva imelo ugoden vpliv na kakovost spanca.

ZDRAVO.SI v sodelovanju z Univerzo na Primorskem

Na tem mestu vas vabimo k izpolnjevanju spletnega Vprašalnika o spanju, sedenju in telesni dejavnosti, ki smo ga za vas pripravili znotraj partnerskega sodelovanja med portalom zdravo.si in Univerzo na Primorskem.

Gre za inovativni pristop k promociji zdravega življenjskega sloga med Slovenci in izvajanje nacionalne raziskave hkrati. Ob koncu izpolnjevanja boste prejeli avtomatsko generirano poročilo vaših rezultatov, mednarodna priporočila in individualizirane praktične predloge za izboljšanje življenjskega sloga. Vprašalnik je anonimen, za izpolnjevanje boste potrebovali med 5 in 8 minut.

Ob koncu koledarskega leta vam želimo optimalno ravnovesje med spanjem, sedenjem in telesno dejavnostjo v letu 2020!

Ekipa snovalcev Vprašalnika SST z Univerze na Primorskem

[vc_btn title=”IZPOLNITE VPRAŠALNIK >>” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fhealthytimeuse.com||target:%20_blank|”]

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂