Drugacna telovadba – zdravo.si

Vaši možgani niso mišice, toda vseeno jih morate trenirati!

Tokrat ne bomo v tem članku obravnavali fizičnih vaj, temveč bomo pisali o drugačni vrsti telovadbe, ki pa nas lahko obvaruje pred najhujšimi boleznimi, kot sta na primer Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Večina ljudi posveča veliko pozornost fizični kondiciji, toda le malo se jih zaveda, da je potrebno vzdrževati tudi mentalno kondicijo. Pravzaprav bi morali trenirati vaše možgane prav tako pogosto, kot trenirate vaše roke in noge, saj so rezultati mentalnega treninga pozitivni.

Veliko vam lahko pomaga tudi dejstvo, da imate vaše možgane za mišice. Da bi izboljšali vašo mentalno kondicijo, ni dovolj, da ponavljate vedno isto vajo v nedogled. Naj samo navedem primer, da dvigovanje 2 kilogramske uteži pri vadbi skozi več ponavljanj ne predstavlja več izziva in sčasoma boste ali opustili trening ali pa si boste zadali cilj povečevanja teže. Podobno je tudi s treningom možganov, verjetno se boste hitro naveličali križank in sudokuja. Ko enkrat osvojite lahke oblike treninga, morate preiti na bolj zahtevne oz. težje naloge, da bi izzvali vaše možgane in da bi sposobnost dvignili na višji nivo.

Te vaje naj bi bile zasnovane na prirojeni možganski nevroplastičnosti oz. njihovi sposobnosti rasti in spremembe v primeru, da jih izzovemo. Z drugimi besedami, s pravo vrsto stimulativnih vaj lahko fizično spremenimo svoje možgane.

Znanost za preučevanjem možganov Znanstveniki so bili še do nedavnega prepričani, da so nam bile možganske zmožnosti že položene v zibelko in da nivo IQ-ja, ki ga imamo, ne moremo izboljšati. Nove študije s področja nevroplastičnosti pa so pokazale ravno obratno. Milijoni oseb po celem svetu prevzemajo nove oblike možganskih vaj za izboljšanje mentalnega treninga.

Hranjenje rib – ena izmed vaj za možgane


Najbolj popularne (in izpopolnjene) od vseh možnih možganskih vaj so trenutno vaje, ki jih lahko najdete na  spletni strani Lumosity, kjer so nevrostrokovnjaki z diplomami najbolj uglednih ameriških univerz od Stanforda pa do Berkeleya (najbolj nam znana študentka te univerze je plavalka Sara Isaković, ki študira ravno to smer – nevropsihologijo) pripravili resnično prijetne vaje.

Ti strokovnjaki se zavedajo, da naši možgani potrebujejo bolj prefinjene programe in napotke, da se bodo spreminjali in rasli. Zato so se združili z izkušeno ekipo ustvarjalcev računalniških iger. Skupaj so razvili zabaven in učinkovit spletni program možganskega treninga, ki meri, sledi in prilagaja vaš napredek tako, da boste vedno znova postavljeni pred izziv, ki se mu ne boste mogli upreti.

Lumosity-jev algoritem za usposabljanje in več kot 40 iger temelji na dobro preučevanih testih, ki so bili obravnavani v raziskavah nevropsihologov.

Obetavne študije o učinkih usposabljanja možganovV letu 2013 so raziskave Univerze v Stanfordu, ki so proučevale skupino 21 oseb, ki so bili del možganskega treninga Lumosity v obdobju 12 tednov, pokazale, da so v povprečju izboljšale rezultate procesa obdelave podatkov, možganske prilagodljivosti in delovnih nalog spomina v primerjavi s tistimi osebami, ki niso uporabljale programa Lumosity.

Obstaja tudi nekaj predhodnih dokazov, ki kažejo, da lahko Lumosity koristi pri normalnih, zdravih odraslih. V študiji, ki so jo leta 2011 naredili raziskovalci Lumosity-ja in Univerze v San Franciscu, se je pokazalo, da je 13 ljudi, ki so uporabljali program Lumosity 5 tednov, izboljšalo preizkusne zmogljivosti možganov v primerjavi s skupino, ki tega programa ni uporabljala. V povprečju so tisti, ki so uporabljali program, izboljšali rezultat delovnega pomnilnika možganov za 10% in povečali rezultat pozornosti za 20%.

Igra, ki meri stopnjo naše koncentracije

Trening možganov je zasnovan za reševanje vsakdanjih potreb

Cilj usposabljanja možganov ni izboljšati rezultatov iger. Njegov namen je izboljšanje osnovnih ključnih sposobnosti, na katerih so te igre osnovane. Nevroznanstveniki so te igre oblikovali zato, da bi imeli koristi v realnem življenju. Z nenehnim treniranjem in raziskovanjem igric želijo dvigniti nivo uporabe naših možganov na višji nivo .

Večja pozornost na primer lahko pomeni večjo usmerjenost v učilnici ali na pomembnem poslovnem sestanku. Z izboljšano hitrostjo obdelave se boste morda hitreje odzvali in prilagodili vse bolj zahtevnim procesom doma, v šoli ali na delovnem mestu. Nenazadnje boljši spomin lahko pomeni močnejše, daljše in globlje odnose z ljudmi, ki so vam najbližji.

Trening možganov je naložbaTrening lahko traja le nekaj minut na dan, vendar nagrada lahko povzroči spremembo na mnogih področjih življenja.

Lumosity je eden prvih in najbolj priljubljenih programov usposabljanja možganov. Novi uporabniki lahko preizkusijo trening brezplačno, če pa želite uporabo celotnega programa, pa zaračunajo majhno pristojbino.

Vir: Spletna stran How Life Works

Ali kdaj trenirate vaše možgane s kako križanko ali sudokujem? Ste že kdaj naleteli na spletno stran, namenjeno možganski telovadbi? Delite vaše mnenje.