Čuječnost vam pomaga umiriti vaše misli

Čuječnost. Zadnje čase pogosto beremo o njej. Toda kaj je to? Gre za način zavestnega usmerjanja misli na sedanjost. A najprej kratek uvod.

ČuječnostPovsem normalno je, da nam misli tekom dneva uhajajo. Raziskave namreč kažejo, da je povprečen posameznik neosredotočen kar polovico dneva. Dve tretjini tega časa pa je usmerjen v misli, ki so negativne ali vsaj nevtralne. Če preveč časa načrtujemo, rešujemo težave, sanjarimo ali razmišljamo negativno, postanemo izčrpani in posledično hitreje občutimo negativne učinke stresa, tesnobo ali simptome depresije. Izvajanje vaj za pozornost vam lahko pomaga preusmeriti pozornost stran od takšnega razmišljanja in se posvetiti svetu okoli vas.

Kaj je čuječnost?

Meditacija je skupina vaj, s katerimi treniramo svoj um, da postanemo bolj osredotočeni in sproščeni, ob tem pa tudi bolj sočutni in manj obsojajoči. Čuječnost je vrsta meditacije, ki vključuje osredotočenost na sedanjost – kar čutite ali zaznavate v danem trenutku. Gre za načrtno usmerjenost pozornosti, ki se jo naučimo preko različnih meditativnih vaj in je namenjena uporabi pri vsakodnevnih aktivnostih, denimo, ko jemo, se sprehajamo, vozimo ali smo na sestanku. Čuječnost je zelo uporabno orodje za nižanje stresa, povečanje samozavesti in prinašanje občutka splošne mirnosti v življenje.

Kako izvajati čuječnost?

Izvajanje čuječnosti je preprosto, ampak ne gre brez truda. Potreben je čas, tišina, potrpljenje in verovanje, da je vsak trenutek nov, edinstven in ponuja priložnost za učenje. Vzemite si vsak dan čas za vajo, v miru in brez motenj. Najbolj osnoven način za izvajanje čuječnosti je, da ste pozorni in se osredotočite na dihanje. Izberite miren prostor in sedite vzravnano, ampak sproščeno, ne imejte napetih mišic. Ko vdihujete in izdihujete, se osredotočite na občutek zraka na konici svojega nosu, kar bo vaše vdihe in izdihe naredilo še bolj rahle. Ob tem bodite tudi pozorni, kako se vaš trebuh razteza in krči. Popolnoma normalno je, da vam misli odtavajo, in ko se tega zaveste, ne bodite razočarani, ampak preprosto usmerite svojo pozornost nazaj na dihanje.

Čim bolje izkoristite čuječnost

Sprejetje čuječnosti je zahtevno, ker se morate zavezati dnevnim vajam, za kar je potrebno precej časa in truda. A trud se splača. Nekatere raziskave so pokazale, da izvajanje čuječnosti zmanjša stres in bolečino ter celo izboljša splošno kakovost življenja. Da bi čuječnost čim bolj izkoristili, si vzemite čas, ko ste lahko v miru in brez motenj iz okolja. Ko želite biti prisotni v trenutku, najprej začnite z desetimi pozornimi in umirjenimi vdihi. Če želite, nadaljujte z izvajanjem čuječnosti po 5 do 10 min. na dan in postopoma ta čas podaljšujte. Vzemite to kot obvezo, da se ponovno povežete sami s seboj.

Vadite duhovnost in samospoznavanje

Veliko ljudi najde ublažitev stresa in moč za umiritev misli v duhovni veri. Duhovno refleksijo lahko dosežete, ko se v umirjenem stanju povežete z duhovno višjo silo. Čeprav večini povezanost z višjo silo predstavljajo verski obredi, molitev ali meditacija, pa jo je mogoče najti tudi v naravi, glasbi, umetnosti ali ateistični skupnosti. Duhovnost je edinstvena vsakemu posamezniku, zato premislite o svojih vrednotah in se vprašajte, kaj je tisto, ki vas navdušuje, vam daje upanje, vas osrečuje ali daje vrednost vašemu življenju. Nato lahko pričnete negovati in slediti lastnemu duhovnemu življenju.

Ugotovite, kaj deluje za vas

Ljudje, ki izvajajo čuječnost, se naučijo, kako bolje usmerjati in vzdrževati pozornost. Hitro prepoznajo, kdaj so jim misli ušle in jih zato lahko preusmerijo v kaj pozitivnega ali pa samo usmerijo misli v trenutek. Čeprav je včasih trenutek lahko neprijeten, pa skozi čuječnost dosežemo, da se v trenutku pozorno odzivamo in ne gre le za avtomatske reakcije. Obstaja veliko različnih izvajanj čuječnosti, zato poiščite tisto, ki je najbolj primerno za vas.

CILJ: Sami in v mirnem okolju vsak dan naredite 10 globokih vdihov in izdihov.

NASVET: Najbolj osnoven način za izvajanje čuječnosti je, da ste pozorni in se osredotočite na dihanje.

Vsebino omogoča 24alife.

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo pomagala osvojiti 12 navad zelo zdravih ljudi.
Med njimi je tudi spodbujanje k večji telesni aktivnosti.

Vsebino omogoča 24alife.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂