Čiščenje zobnega kamna kar doma

Zobni kamen ni le estetska nadloga. Ko se nabere na zobeh, ustvari odlično mesto za zbiranje in množenje bakterij, še zlasti v predelih med zobmi, ki jih z običajnim umivanjem zob z zobno ščetko ne dosežemo. To lahko vodi v vnetja dlesni, tudi občasna krvavenja, v najslabšem primeru pa se lahko razvije paradontoza – bolezen obzobnih tkiv, ki se razvija počasi in ima blage simptome, a lahko v napredovani fazi privede tudi do izgube zob.

Čiščenje zobnega kamna doma

Zobozdravniki zato priporočajo kontrolni pregled in čiščenje zobnega kamna enkrat letno, a težava je v tem, da je za odrasle čiščenje zobnega kamna opredeljeno kot nadstandardna storitev, zato je tudi pri izvajalcih iz javne zobozdravstvene mreže zanjo treba doplačati. To pa lahko marsikoga odvrne in spodbudi k iskanju domačih rešitev.

Ali si lahko zobni kamen očistimo sami doma?

Tudi če se lotite odstranjevanja zobnega kamna doma, vam verjetno ne bo uspelo odstraniti vsega oziroma na vseh mestih. Na spletu sicer lahko najdemo najrazličnejše metode in pričevanja ljudi, ki trdijo, da jim je zobni kamen uspelo odstraniti z »naravno domačo metodo«, toda uspešnost, še posebej pa varnost takšnega posega sta vprašljiva.

Čiščenje zobnega kamna s sodo bikarbono

Med varnejšimi načini, ki jih lahko najdemo na spletu, je metoda s sodo bikarbono.

Čiščenje v tem primeru poteka tako, da najprej pripravimo zmes iz kozarca sode bikarbone, pol kozarca vode in pol žličke soli. S tako dobljeno »pasto« nato z nežnim ščetkanjem umijemo zobe, kot bi si jih umivali z zobno pasto. Temu sledi dobro izpiranje zob z vodo ter ponovno nanašanje prej pripravljene »paste«, ki jo na zobeh pustimo učinkovati nekaj minut. Zobe nato ponovno temeljito izperemo z vodo, nakar naj bi zobni kamen dovolj odstopil od površine, da ga lahko odstranimo z zobotrebcem.

Pomembno: opisana metoda ne zagotavlja uspešnih rezultatov in jo izvajate na lastno odgovornost! Še posebej pri uporabi zobotrebca bodite izjemno previdni, da ne poškodujete dlesni in drugih tkiv v ustni votlini!

Kaj pa čiščenje zobnega kamna z limono?

Na spletu lahko najdemo tudi »recepte« za pripravo paste, ki vključujejo tudi sok limone ali drugih citrusov. Ne počnite tega! Citronska kislina je močna in lahko poškoduje zobno sklenino, zato zobozdravniki ta recept izrecno odsvetujejo.

Preventiva za zaščito pred zobnim kamnom

Še bolje je seveda, če zobni kamen sploh ne nastane, zato poglejmo, kako ga lahko preprečimo. Zobozdravniki za zmanjšanje tvorjenja zobnega kamna svetujejo:

  • zmanjšanje uživanja sladkih pijač, sladkarij in drugih ogljikovih hidratov,
  • redno skrb za ustno higieno s ščetkanjem (vsaj 2x dnevno) in zobno nitko,
  • uporabo zobne prhe (če jo imate),
  • splakovanje zob in ustne votline z ustno vodico (1x dnevno).

Več o pravilnem umivanju zob in napakah, ki jih pri tem počnemo, pa preberite v poučnem članku, ki opisuje 5 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri umivanju zob.

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂