Brazilski oreščki: koristni, a v zmernih količinah

Brazilski oreščki postajajo novo priljubljeno »superživilo«. Videoposnetki spletnih vplivnežev s področja zdravega življenja, ki opisujejo domnevne koristi brazilskih oreščkov, se širijo kot gobe po dežju. Toda, ali so res tako čudežni in koristni za zdravje? Preberite.

brazilski oreščki

Brazilski oreščki izvirajo iz Amazonskega pragozda. So polni vitaminov, mineralov in hranilnih snovi ter so priljubljen prigrizek, kadar si želimo hitrega okrepčila. Toda z njihovim uživanjem ne bi smeli pretiravati, pišejo strokovnjaki.

Vsebujejo veliko selena, in sicer približno 400-krat več kot kateri koli drugi oreščki. Zato so še posebej priporočljivi za ljudi, ki jim primanjkuje tega minerala, in za ljudi, ki imajo težave s ščitnico. Poleg tega so tudi dober vir drugih mineralov, beljakovin in vlaknin ter nenasičenih maščob.

Nenasičene maščobe in vlaknine v brazilskih oreščkih imajo ugoden vpliv na zdravje. Toda le, če porcije niso prevelike. Zaradi visoke vsebnosti maščob so namreč brazilski oreščki izjemno kalorični.

Ena porcija (približno dva cela brazilska oreščka) vsebuje:

  • približno 1 gram vlaknin,
  • skoraj 2 grama beljakovin,
  • vitamin E,
  • magnezij,
  • fosfor,
  • baker,
  • selen.

Koristi selena

brazilski oreščkiSelen je antioksidant in mineral, ki je pomemben za delovanje imunskega sistema in zdravje ščitnice, še posebej za pretvorbo ščitničnega hormona T4 v aktivni ščitnični hormon T3. Pomaga pa lahko tudi pri zniževanju protiteles TPO v primeru Hašimotove bolezni.

Toda če iščete rešitev za svoje težave s ščitnico, je pomembno vedeti, da selen ni nekakšno čudežno zdravilo. Pomanjkanje selena v telesu je namreč zelo redko, poleg tega pa je za uravnavanje delovanja ščitnice potrebno še mnogo drugega – in kar je najpomembneje, to mora potekati pod zdravniškim nadzorom.

Ugodne lastnosti selena se sicer raztezajo tudi onkraj zdravja ščitnice. Po nekaterih domnevah bi lahko pomagal zmanjševati tudi vnetne procese v telesu ter naj bi zniževal oksidativni stres.

Možni neugodni učinki brazilskih oreščkov

Ne le zaradi visoke energijske vrednosti – prekomernemu uživanju brazilskih oreščkov se je treba izogibati tudi zato, ker lahko prevelik vnos selena povzroči težave, kot so diareja, slabost, kovinski okus v ustih in izgubljanje las.

Močno prekoračen vnos selena pa lahko povzroči tudi tresavico, odpoved ledvic, infarkt in odpoved srca.

Strokovnjaki zato priporočajo uživanje 1–3 brazilske oreščke na dan. Če jih zaužijete 6–8, to pomeni 544 mcg selena ali 989 % priporočenega dnevnega vnosa, kar presega mejo, ki je za telo še sprejemljiva.

Vir: Health.com