5 načinov, kako depresija vpliva na spolnost

Depresija lahko močno prizadene spolno življenje. Vpliva lahko na zmožnost čustvene povezave s partnerjem in zmanjša željo po spolnih odnosih. Poglejte, kako.

depresija1. Pomanjkanje užitka – Ljudje, ki trpijo za depresijo, ne najdejo več užitka v stvareh, ki so jih nekoč radi počeli, vključno s predajanjem telesnim užitkom.

2. Povečana čustvena občutljivost – Ko gredo stvari v odnosu narobe (kar se občasno vedno zgodi), lahko depresivna oseba te začasne spremembe interpretira kot posledico njenih lastnih pomanjkljivosti. Kar pogosto vodi do še dodatnega izogibanja spolnosti.

3. Pomanjkanje energije – Občutek utrujenosti, ki ga prinaša depresija, je lahko eden glavnih krivcev za pomanjkanje spolne sle. Preveč spanja ali težave s spanjem so značilni za osebe z depresijo. Pogosta je tudi utrujenost, četudi človek spi dovolj.

4. Težava s čustvenim povezovanjem – Ljudi z depresijo pogosto preveva občutek, da niso vredni ljubezni. To je zelo frustrirajoče za njihove partnerje, ki kljub velikemu trudu in izkazovanju ljubezni ne morejo prebiti zidu, ki ga takšna oseba zgradi okrog sebe.

5. Antidepresivi – Zdravilo, ki ga zdravniki najpogosteje predpišejo za zdravljenje depresije, pri mnogih ljudeh negativno vpliva na spolno slo. Selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), ki so najbolj razširjena vrsta antidepresivov, lahko zmanjšajo spolno poželenje in sposobnost doseganja orgazma pri obeh spolih. Pri moških lahko dodatno negativno vplivajo tudi na erekcijo. Če menite, da vam antidepresivi povzročajo težave v spolnem življenju, se o tem posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko predpiše drugačen antidepresiv.

Depresija je kot vsaka bolezen – treba jo je zdraviti

Če imate depresijo ali če menite, da bi jo lahko imeli (več o znakih, kako prepoznati depresijo tukaj), se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali se naročite na pregled pri psihiatru. Za slednjega ne potrebujete napotnice svojega zdravnika.

Čeprav lahko antidepresivi vplivajo na zmožnost doživljanja intenzivnih čustev ter zmanjšajo željo po spolnosti, to ne sme biti razlog za njihovo zavračanje. Razen pri blagih oblikah depresije, kjer lahko pomagata že psihoterapija in redna telesna aktivnost, so antidepresivi pogosto edina rešitev za pot iz spirale temnih misli in občutkov.

Depresija je kot vsaka bolezen – treba jo je zdraviti in se znebiti stigme, ki jo obdaja. Njena osnova je povsem biološka, gre namreč za neravnovesje nevrotransmiterjev serotonina, noradrenalina in dopamina. Čeprav se navzven ne vidi, lahko močno poslabša kakovost življenja osebe in njenih bližnjih, zato nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, če pri sebi prepoznate simptome depresije.

A.M. (delno po WebMD)

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂