Ugotovite, ali trpite za (zimsko) depresijo

Kratki dnevi in slabo vreme z malo sonca dokazano negativno vplivajo na človekovo počutje. Če se počutite otožni, otopeli, brez volje in energije, obstaja možnost, da ti dejavniki vplivajo tudi na vas. A vendar ne gre tako zlahka okriviti zimo za slabo počutje. Zlasti ljudje, ki so nagnjeni k depresiji, morajo znati prepoznati, kaj se v resnici dogaja in še pravočasno ukrepati, preden zapadejo v spiralo temnih misli in občutij.

 

Picture

Ali se dovolj gibate na svežem zraku?

Nizke temperature in kratki dnevi kar kličejo po poležavanju na kavču. Toda dokazano je, da redna telesna aktivnost pozitivno vpliva tako na telesno, kot na duševno počutje. Ena od raziskav je pokazala, da se vam ni treba vpisati v fitnes ali na redno skupinsko vadbo. Že samo občasna, zmerno intenzivna telesna aktivnost lahko izboljša počutje in odžene slabe misli.

Vas skrbijo finance?

Pozimi ponavadi več zapravljamo, poleg tega je tukaj še decembrski čas z nakupovanjem daril. Finančne skrbi lahko močno vplivajo na počutje, zato si postavite mesečni proračun in porabite samo toliko denarja, kot ga lahko. Ne zadolžujte se za nakupe daril ali potovanja. In ne bojte se, če bodo vaša darila letos skromnejša. Pomembno je sporočilo, ne vrednost darila.

Potrebujete več časa zase?

Decembra z vseh strani poslušamo, kako so praznični dnevi čas za druženje, kako bi morali biti veseli … vse to pa ima lahko človeka spravi v še večjo stisko. Ne ozirajte se na to, kar je ‘zapovedano’, ne ozirajte se na podobo praznikov, ki jo ustvarjajo mediji. Če potrebujete čas zase, si ga vzemite. Naj vam ne bo nerodno zavrniti vabila na druženje, večerjo ali obisk božičnega sejma, če menite, da se tam ne bi dobro počutili.

Znaki depresije:

 • žalost, tesnoba in občutek praznine
 • pesimizem in obup
 • občutki krivde, manjvrednosti, nemoči
 • zmanjšano zanimanje za prijetne aktivnosti, hobije in stvari, pri katerih je bolnik dotlej užival; tudi zmanjšano zanimanje za spolnost
 • pomanjkanje energije, utrudljivost, upočasnjenost
 • nemir in razdražljivost
 • motnje spanja – nespečnost, zgodnje jutranje prebujanje ali pretirano spanje
 • motnje hranjenja – izguba apetita in znižanje telesne teže ali pretiran vnos hrane in dvig telesne teže
 • impotenca pri moških ter frigidnost pri ženskah
 • telesne težave, ki ne reagirajo na zdravljenje (npr. prebavne motnje, glavobol in druge kronične bolečine)
 • motnje koncentracije in spomina
 • misli o smrti in samomoru ali celo poskusi samomora

Se počutite osamljeni?Medtem ko je december za nekatere priložnost za številna druženja in zabave ali za preživljanje prostega časa z družino, je za samske lahko to zelo boleč čas. Če se vam zdi, da nimate nikogar, lahko svoj prosti čas preživite tako, da storite nekaj dobrega – na primer pomagate v zavetišču za živali ali ponudite pomoč kakšni prostovoljski organizaciji. Tako boste med ljudmi in še nekaj dobrega boste naredili – pomoč drugim dokazano izboljšuje lastno počutje.

Odrecite se alkoholu

Poleg vseh negativnih učinkov alkohola, ki jih že poznamo – mimogrede, alkohol še povečuje depresivne občutke – vas bo alkohol prikrajšal za kakovosten spanec. Morda boste po nekaj kozarcih vina res lažje zaspali, toda raziskava je pokazala, da se boste opiti ponoči slabše odpočili. Kakovosten spanec pa je zelo pomemben za preprečevanje depresije.

Stran s pričakovanji

Pričakovanja lahko naredijo življenje zanimivo, ali pa ga spremenijo v serijo razočaranj. Zatoje pomembno imeti realistična pričakovanja in se zavedati, da nič v življenju ni popolno. Pozabite na sliko veselja in sreče, ki jo slikajo mediji in oglasi. Nič od tega ni res. Kajti ne pozabite: cilj oglaševalcev in medijev je, da ste nezadovoljni, saj vam bodo tako lahko prodali več “rešitev” za vaše težave. Namesto velikih pričakovanj, ki se skoraj nikoli ne uresničijo, je zato bolje, če se osredotočite na ta trenutek in se veselite drobnih stvari.

Pogovorite se

Če se počutite, kot da drvite v temno spiralo, naj vam ne bo nerodno poiskati pomoči. Depresija ni nič sramotnega. Tako kot bi obiskali zdravnika, če bi čutili fizično bolečino, ga obiščite tudi, če se vam zdi, da ste se zataknili v temnem predoru. Vsak peti človek se vsaj enkrat v življenju sreča z depresijo, njeno zdravljenje ob pomoči zdravnika in/ali psihoterapevta pa je danes zelo učinkovito.

Piše: vir: health.com

Komentirajte!