Poznate nevarnosti zobnega kamna?

Zobni kamen ni le estetska nevšečnost. Če ga ne odstranimo, lahko povzroči tudi hude težave na zobeh in dlesnih. Še bolj kot kurativa (odstranjevanje) pa je priporočljiva preventiva, s katero poskrbimo, da zobni kamen sploh ne nastane.

zobni kamen

Kaj je zobni kamen?

Zobni kamen je obloga na zobeh, ki je sestavljena iz oborine kalcija in fosfata. Nastane iz plaka, ki sčasoma mineralizira. Plak pa so mehke zobne obloge, ki začnejo na zobeh nastajati že približno pol ure po umivanju zob. Najpogosteje se nabirajo na stiku zoba in dlesni ter na površinah, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo.

Mehke zobne obloge v ustih nastajajo ves čas in so večinoma nevidne. Če jih v določenem času ne odstranimo, začnejo mineralizirati, s čimer se spremenijo v zobni kamen. Kako hitro začnejo zobne obloge mineralizirati, je odvisno od sestave sline, zato se čas, ki je potreben za nastanek zobnega kamna, od človeka do človeka razlikuje. Pri nekaterih ljudeh se lahko zobni kamen pojavi že v 24 urah, pri drugih pa šele po nekaj dneh izpuščenega umivanja zob.

Kje se najpogosteje nabira?

Zobni kamen se najpogosteje nabira na notranji strani spodnjih sekalcev in na zunanji strani zgornjih kočnikov. Tvori pa se tudi pod dlesnijo, kjer ga ne opazimo, zato je ta še nevarnejši.

Zobni kamen nad dlesnijo je lahko umazano bele, rumene ali temno rjave barve. Zobni kamen pod dlesnijo je ponavadi temnejši.

Nevarnosti zobnega kamna

Če zobnega kamna ne odstranimo, nas lahko doletijo:

  • vnete, krvaveče in otekle dlesni,
  • majavi zobje, kar lahko privede tudi do njihove izgube,
  • nastanek kariesa,
  • paradontalna bolezen,
  • odmikanje dlesni,
  • tanjšanje čeljustne kosti,
  • slab ustni zadah.

Za preprečevanje zobnega kamna je pomembna ustna higiena

Proti nastajanju zobnega kamna lahko največ storimo sami s tem, da si redno in temeljito umivamo zobe. Z rednim in pravočasnim odstranjevanjem zobnih oblog preprečimo, da bi te mineralizirale in se spremenile v zobni kamen. Posebno pozornost je treba nameniti težje dostopnim mestom in predelu okrog dlesni.

Odstranjevanje zobnega kamna

Ko zobni kamen enkrat nastane, ga je treba odstraniti pri zobozdravniku ali ustnem higieniku. Odstranjevanje doma ni učinkovito.

Odstranjevanje zobnega kamna pri odraslih ni krito iz zdravstvenega zavarovanja. Gre za razmeroma drago storitev; cene se običajno gibljejo med 60 in 100 evri. Sam poseg ponavadi traja približno pol ure. Načeloma ni boleč, razen če se je zobni kamen nabral tudi pod robom dlesni. V tem primeru je čiščenje lahko nekoliko boleče, vendar ne toliko, da bi bila potrebna lokalna anestezija.

Zaradi možnih težav, ki jih lahko povzroči zobni kamen, zobozdravniki priporočajo preverjanje stanja ustne votline vsaj enkrat letno.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂