Zmerno pitje alkohola je lahko dobro za srce

Kozarec vina ali piva na dan je lahko koristen, pojasnjuje Imre Janszky, profesor socialne medicine na NTNU. Po njegovih besedah uživanje alkohola v zmernih količinah prinaša več pozitivnih kot negativnih učinkov. Pri čemer je vseeno, ali gre za vino, pivo, ali žgane pijače.

Janszky je o tem opravil dve raziskavi. V prvi, objavljeni septembra 2015 je raziskoval povezavo med uživanjem alkohola in infarktom, v drugi, objavljeni januarja 2016 pa povezavo med pitjem alkoholnih pijač in odpovedjo srca.

Obe raziskavi govorita v prid zmernega uživanja alkohola. Uživanje od 3 do 5 meric alkohola tedensko za 33 odstotkov zmanjša možnost odpovedi srca v primerjavi z osebami, ki ne uživajo alkohola, ali po njem posežejo le občasno. Še bolj zanimiv je podatek o zmanjševanju tveganja srčnega infarkta, kjer vsaka dodatna merica alkohola zniža tveganje za 28 odstotkov.

Picture

Za raziskovalce takšni rezultati niso presenečenje. Večina se jih namreč strinja, da je redno uživanje od 3 do 5 meric alkohola na teden lahko koristno za zdravje srca.

To naj ne bo izgovor za pitje

Kljub temu Janszky ostaja realen: »Ljudi ne spodbujam k stalnemu pitju. Malce alkohola vsak dan je lahko koristno za srce, toda to ne pomeni, da je za zdravo srce nujno vsak dan uživati alkoholne pijače.«

Na rezultate študije je po njegovem potrebno gledati v širšem kontekstu, saj alkohol hkrati prinaša tveganja na drugih področjih – od bolezni jeter, do psiholoških in družbenih težav ter poškodb pri delu in v prometu.

Ključ je torej v zmernosti in disciplini. Od 3 do 5 meric alkohola tedensko lahko pozitivno vpliva na zdravje srca, medtem ko hkrati še ne predstavlja povečanega tveganja za škodljive posledice na drugih področjih. Prekoračitev te priporočene količine na drugi strani že predstavlja tveganje za alkoholizem in druge, z uživanjem alkohola povezane zdravstvene težave.

Koliko znaša merica alkohola

Standardna merica alkohola ali enota alkohola po dogovoru v Evropi vsebuje 10 gramov alkohola. Z uporabo standardne merice lažje med seboj primerjamo različne alkoholne pijače, ki vsebujejo različno količino alkohola.

1 merico alkohola predstavlja:
– 1 dcl vina
– 2,5 dcl piva
– 0,3 dcl žganja
– 2,5 dcl mošta

Piše: A.M., vir: ScienceDaily

Komentirajte!
Koliko alkohola spijete na teden?