Zitarice

Pazite se žitaric, ki so “obogatene” z vitamini in minerali 

Raziskave so pokazale vsebnost sintetičnih vitaminov v “obogatenih žitaricah”, ki so namenjene za zajtrk otrok, kot škodljivo.

Žitarice za zajtrk, ki so “obogatene” s sintetičnimi imitacijami vitaminov ter ostalim, kot so cink, niacin (vitamin B3) in vitamin A, bi lahko škodovale otrokom, pravi novo poročilo delovne skupine za okolje (EWG). Raziskovalci iz organizacije potrošnikov trdijo, da veliko žitaric, žitnih ploščic in drugih izdelkov za zajtrk, ki ciljajo na otroke, vsebujejo prekomerno raven sintetičnih vitaminov, ki lahko poškodujejo vitalne organe in delovanje imunskega sistema na dolgi rok.

Preiskovalno poročilo se je ukvarjalo predvsem s tremi, zgoraj navedenimi dodatki, ki so vsi sintetično pridobljeni in se dodajajo žitaricam za zajtrk. Ekipa raziskovalcev je pogledala prehranske oznake pri 1.556 žitaricah za zajtrk in 1.025 žitnih in energetskih ploščicah. Analizirali so njihove vsebnosti vitamina A, cinka in niacina ter primerjali njihovo raven s priporočeno dnevno vrednostjo.Raziskovalci so odkrili, da je 114 žitaric različnih znamk bilo “obogatenih” z nivojem vitamina A, cinka ali niacina – ali vseh treh, ki so presegali priporočene dnevne količine za odrasle za 30 odstotkovPodobno je bilo pri 27 žitnih in energijskih ploščicah ugotovljeno, da so vsebovale prej omenjene sintetične snovi 50 odstotkov višjo vrednost od priporočenega dnevnega vnosa za odraslega.

Izolirani, sintetični vitamini lahko motijo ​​pravilno absorpcijo hranil

Razlog, zakaj je to problem, je, da vsaka od teh ključnih hranilnih snovi pri porabi v sintetični obliki predstavlja morebitno tveganje za zdravje. Preveč sintetičnih vitaminov, na primer, lahko potencialno povzroči poškodbe jeter, okostja, luščenje kože, in/ali izpadanje las. Preveč sintetičnega cinka lahko blokira absorpcijo biološkega bakra, ki je potreben za pravilno delovanje imunskega sistema.Te iste hranilne snovi, ki jih najdemo v naravi v polnovrednih živilih, so seveda popolnoma neškodljive. Toda, ko so izdelane v laboratoriju in vbrizgane v predelana živila, katerim so odvzete naravne vsebnosti hranilnih snovi – komercialne žitarice za zajtrk so odličen primer tega – so učinki uživanja lahko zelo različni.

Proizvajalci živil pogosto obogatijo živila z veliko količino vitaminov in mineralov,
da se njihovi izdelki zdijo bolj hranljivi in se posledično bolje prodajajo,” pojasnjuje poročilo EWG. “Obogatene žitarice za zajtrk so kot  vir prekomernega vnosa številka ena,
saj vse tri hranilne snovi dodajo “obogatenim”  živilom v količini, izračunani za odrasle in ne za otroke”.
Polnovredne hranilne snovi so varne za uživanje v velikih količinah
Čeprav poročilo EWG ni jasno razlikovalo med polnovrednimi hranilnimi snovmi, vitamini v osnovnih živilih in sintetičnimi vitamini, ki jih pogosto dodajajo predelanim živilom, ocena jasno kaže, da so sintetični vitamini problem. Ker nimajo posrednih potrebnih snovi za pravilno presnovo, sintetični vitamini ponavadi obremenijo telo, ne pa ga nahranijo.

“Prevelika izpostavljenost obogatenim hranilom je posledica brezvestnega trženja, pomanjkljivega označevanja hranilnih vrednosti in zastarele nadzorne politike,” dodaja poročilo EWG. “Sedanji sistem označevanja hranil postavlja zdravje otrok v nevarnost in je potreben takojšnje reforme.”
Vir: Spletna stran Natural News
Spletna stran EWG

 

Ste vedeli, da prehranska industrija dodaja sintetične vitamine? Ali jih vi in vaši otroci uživate?