Zavrzite kuhinjsko gobico, saj je gojišče bakterij!

Kuhinjska gobica za pomivanje posode je popolno okolje za rast številnih bakterij. Ne verjamete? Raziskovalci z ameriške Univerze Duke so ugotovili, da je kuhinjska gobica za mnoge bakterije boljše gojišče kot laboratorijska petrijevka z agarjem (snovjo, ki se uporablja za množenje bakterij).

kuhinjska gobica

Vzrok ni samo v ujetih ostankih hrane, maščobe in umazanije. Že sama struktura gobice predstavlja idealno domovanje za mikroorganizme.

Bakterije so namreč vsaj v enem vidiku nekoliko podobne ljudem. Nekatere se raje zadržujejo v skupinah, medtem ko so druge »samotarke«, ki se raje držijo zase. Laboratorijska petrijevka je tako idealno okolje za »ekstrovertirane« bakterije, a hkrati nočna mora za bakterije, ki ne marajo družbe.

Kaj pa kuhinjska gobica? Ta ima idealno strukturo z velikimi površinami za bakterije, ki uživajo v družbi, pa tudi majhne luknjice, kamor se lahko skrijejo tiste, ki so raje same zase. Gobica je torej popolno okolje za uspešno množenje različnih vrst bakterij.

Alternative za kuhinjsko gobico

Če vas je prijelo, da bi takoj zavrgli kuhinjsko gobico, niste edini. Toda kaj uporabiti namesto nje? Mnogi prisegajo na metlice in ščetke za pomivanje posode, ki so brez dvoma bolj higienične, pa tudi praktične, saj z njimi lažje dosežemo vogale. Za umazanijo, ki zahteva več drgnjenja, pa lahko uporabite plastično mrežico, ki za razliko od kovinske ne poškoduje površine.

Kaj pa vi uporabljate za pomivanje posode? Zapišite v komentarju.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂