Zato ne morete odnehati po enem piškotu ali čipsu

Ste se že kdaj zalotili, da ste strmeli v prazno vrečko, v kateri so bili še malo prej piškoti ali čips, ter občutili razočaranje? Ste si že kdaj rekli, da boste pojedli samo en piškot, potem pa se kar niste mogli ustaviti? Brez skrbi, z močjo vaše volje ni nič narobe. Opravka ste imeli z avtomatičnim odzivom možganov, ki izvira iz pradavnine in se ga človek skozi evolucijo še ni znebil.

sladka slana hranaZa naše prednike, ki so živeli še v jamah, so bili sladkor, sol in maščobe nujno potrebni za preživetje, zato so stalno hrepeneli po njih. Toda ker je bila hrana, ki vsebuje sladkor, sol in maščobe, takrat redka, se jim ni bilo treba zanašati na moč svoje volje, da je ne bi pojedli preveč.

Ko se je pred približno 200 leti začela industrijska proizvodnja hrane, smo dobili tudi predelano hrano, ki jo sestavljajo velike količine sladkorja, soli in maščob. Naše okolje se je spremenilo, ponudba hrane se je spremenila, toda naši možgani in telesa se niso. Naši možgani še vedno hrepenijo po sladkem, slanem in mastnem.

nezdrava hranaNezdrava hrana, kot so sladkarije, slani prigrizki ter mastne jedi, čemur v angleško govorečih deželah pravijo junk food, učinkuje na predel možganov, ki skrbi za nagrajevanje. Gre za isti predel, na katerega učinkujejo tudi alkohol in droge. Vsakokrat, ko pojeste sladkarijo, se v vaših možganih sprosti dopamin (t.i. hormon sreče) in počutite se dobro.

Proizvajalci hrane namenjajo veliko denarja za raziskave, da bi našli tisto pravo kombinacijo sladkorja, soli in maščobe, ki se ji potrošniki ne bi mogli upreti. Takšna hrana pretenta človekov mehanizem občutka sitosti, zato bi jo lahko jedli kar naprej. Kot pri drogi in alkoholu pa se telo sčasoma navadi in postane manj občutljivo, zato morate pojesti vedno več sladke, slane in mastne hrane, da bi dosegli enako količino sproščenega dopamina in s tem tisti dobro znan občutek zadovoljstva. Junk food je torej kot droga, le da je legalna in naprodaj v privlačnih embalažah.

Ker naši možgani obožujejo sladkor, to s pridom izkoriščajo v industriji hrane in pijač. Danes ima skoraj 3/4 hrane, ki jo najdemo v trgovinah, dodana sladila. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da veliko sladkorja vsebujejo tudi prehrambeni izdelki, ki so narejeni posebej za otroke. Marsikdaj vsebujejo celo več dodanega sladkorja kot primerljivi izdelki za odrasle.

Kako zmanjšati željo po sladkem, slanem in mastnem

Če opažate, da hrepenite po sladki, slani in mastni hrani (na tem mestu ne bomo še enkrat poudarjali, kako zelo nezdrava je), je tukaj način, kako se lahko znebite te močne želje, ki se ji je samo z močjo volje tako zelo težko upirati.

Nikar ne začnite s popolno odpovedjo sladki (ali slani ali mastni) hrani. To je podobno, kot če bi narkomanu čez noč vzeli drogo. Učinkovitejši in lažji način je, da postopoma zmanjšujete količino sladkorja v hrani, ki jo zaužijete. Sčasoma boste tako postali bolj občutljivi na sladko in boste za zadovoljitev potrebe po sladkem potrebovali manj sladkorja. Enako velja za slano in mastno hrano.

Vir: CNN Health