Zakaj je magnezij (Mg) pomemben?

Magnezij (Mg) je najbolj spregledan mineral. Običajno povezujemo kalij z bananami, kalcij z zdravjem kosti in natrij s krvnim tlakom. Nihče pa ne povezuje magnezija z zdravilnimi učinki, ki ga ima na naše telo. Magnezij je neverjetno vsestransko in pomembno hranilo, o katerem mnogi zdravniki, strokovnjaki za prehrano in raziskovalci verjamejo, da je najpomembnejše hranilo za zdravje ljudi.Magnezij sodeluje pri več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu, vključno s sintezo beljakovin, delovanjem mišic in živcev, urejenostjo glukoze v krvi in uravnavanjem krvnega tlaka. Magnezij je potreben za proizvodnjo energije, uravnava celoten mišični in živčni sistem in krepi telesno odpornost. Ima tudi pomembno vlogo pri aktivnem transportu kalcijevih in kalijevih ionov po celičnih membranah. To je proces, ki je pomemben za

prevodnost živčnih impulzov krčenja mišic in normalnega srčnega ritma. Pomanjkanje magnezija povzroča tudi glavobole. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki trpijo za migreno, nižje vrednosti magnezija v krvi kot tisti, ki za njo ne trpijo. Priporočajo pa ga tudi vsem športnikom v izogib krčem. Zaradi velikega števila ključnih funkcij in zaščite pred resnimi zdravstvenimi težavami, ki so najbolj razširjene v razvitem svetu, je magnezij  “čudežni mineral”.

Picture

 

 

 

 

 

 

Zakaj je magnezij dober?

 • Ena izmed njegovih najbolj razširjenih uporab je za lajšanje zaprtja; magnezij je
  sestavina, ki jo lahko najdemo kot aktivno sestavino v različnih odvajalih.
  Prav tako je naravna zaščita pred kalcijem – mnogi zdravniki uporabljajo magnezijeve dodatke pri zniževanju krvnega tlaka in vzdrževanju zdravega nivoja krvnega tlaka.
 • Čeprav pogosto slišimo o pomenu kalcija za kosti, je magnezij drugi ključni mineral za
  zdrave kosti
  . Ravno zaradi tega morajo magnezij (skupaj s kalcijem) zaužiti ljudje, ki so najbolj izpostavljeni osteoporozi.

Picture

 

 

 

 

 

 • Magnezij je najbolj pomembno hranilo za energetsko velesilo, človeško srce. Pomaga pri izboljšanju delovanja srčne mišice. Magnezij ščiti tudi krvne žile, kjer ponavadi nastajajo srčne bolezni.  Magnezij je tudi naravno zdravilo za redčenje krvi, podobno kot aspirin, tako da mnogi zdravniki in raziskovalci verjamejo, da lahko pomaga pri preprečevanju srčnih napadov in kapi.
 • Področje, kjer ima magnezij največji vpliv, je pri preprečevanju sladkorne bolezni. Znanstveniki so dokazali, da je nivo magnezija pri ljudeh s sladkorno boleznijo nizka. Pri ljudeh z višjim nivojem magnezija se sladkorna bolezen ne razvije.

Viri magnezija

Magnezij vsebujejo živila rastlinskega in živalskega izvora in pijače. Zelena listnata zelenjava, kot je špinača, stročnice, oreščki, semena in polnozrnati izdelki so dobri viri magnezija. Na splošno so živila, ki vsebujejo prehranske vlaknine, bogata z magnezijem. Kakav v prahu in temna čokolada sta odlična (in neverjetno okusna!) vira magnezija. Obdelana hrana vsebuje nižje vrednosti magnezija.

Voda iz pipe, mineralne in ustekleničene vode so lahko vir magnezija, vendar je količina magnezija v vodi odvisna od vira in blagovne znamke (v razponu od 1 mg/l do več kot 1000 mg / l). Viri: Spletna stran Doctor Oz Spletna stran Ministrstva za zdravje ZDA
Spletna stran Rogaška Medical

 

Ste vedeli, da je magnezij zelo pomemben za naše telo? Ali uživate živila in pijače, bogate z magnezijem?