Zakaj je hrvaški zobozdravnik cenejši kot slovenski?

Vedno več Slovencev se po zobozdravstvene storitve odpravlja na Hrvaško. Takšen dentalni turizem ni nekaj novega. V Skandinaviji denimo, kjer so cene zobozdravstvenih storitev še bistveno višje kot v Sloveniji, se ljudem splača z letalom odpeljati k zobozdravniku v katero od baltskih držav.

Picture

O tem, zakaj so zobozdravstvene storitve na Hrvaškem lahko cenejše kot v Sloveniji ter še o mnogočem smo se pogovarjali s Tiberiom Zaverskim, dr. med. dent, specialistom ortodontom iz zobozdravstvenega centra Orto Nova na Reki.

Za začetek mogoče malce kontroverzno vprašanje. Kaj je razlog, da lahko ponudite nižje cene kot slovenski zobozdravniki? Verjetno to ni na račun kakovosti, sicer bi hitro prišli na slab glas in ljudje ne bi več hodili k vam. Nekateri slovenski zobozdravniki so namreč skeptični do “zobozdravstvenega turizma” in pravijo, da so nižje cene možne samo na račun nižje kakovosti, uporabe slabših materialov. Kako odgovarjate na takšne pomisleke vaših strank?
                                  

“Razlogov je več. Eden je v standardu. Cene v našem dentalnem centru ne odstopajo veliko od povprečja, ki ga je določila Hrvaška zbornica dentalne medicine. Drugi je v dohodkih naših zaposlenih v primerjavi z drugimi evropskimi državami pa tudi v različnih davkih in drugih dajatvah, ki so nižje kot v drugih državah.
V naši kliniki delamo samo z vrhunskimi materiali, v kar so se naši pacienti že lahko prepričali. Za vsak vgrajen material pacientu na njegovo željo izročimo certifikat. Slaba kakovost materialov bi v tem poslu škodila tudi nam. Pacientom želimo nuditi vrhunske storitve v vseh segmentih. Tako po kakovosti materialov kot po strokovnosti in tehnologiji. Pohvalimo se lahko, da smo po tehnološki opremljenosti med vodilnimi klinikami na Hrvaškem. Najpogostejše stranke pri nas so slovenski in italijanski pacienti, ki jim ni problem narediti tudi nekaj sto kilometrov za vrhunsko storitev.”

V vaši kliniki uporabljate veliko sodobne digitalne tehnologije. Od 3D slikanja, do CAD/CAM izdelave protetike. Lahko našim bralcem razložite prednosti, ki jih v zobozdravstvo prinašajo digitalne tehnologije?

“CAD-CAM je kratica za računalniško podprto oblikovanje in izdelavo fiksnih protetičnih nadomestkov. Zahvaljujoč tehnologiji, ki jo imamo pri nas, lahko izdelamo najnatančnejše protetične nadomestke popolnih anatomskih oblik, velikosti in videza.

 

Picture

Z digitalnim slikanjem ustne votline se odpravlja možnost napak. Tudi sam postopek se znatno pohitri, ker se vse vnaša v program, ki z minimalnimi posegi naših tehnikov oblikuje želeni nadomestek. Končna oblika se nato izdela v posebni računalniško vodeni stružnici. Postopek je zelo hiter in omogoča izdelavo ene zobne krone v samo 20 minutah. Zaradi tega je lahko dovolj že en obisk, da pacient pride do želenega protetičnega nadomestka.”

Želim si implantat. Kakšen je postopek? Kako poteka vgradnja implantata? Koliko časa traja od prvega obiska pa do tega, da lahko z novim zobom normalno ugriznem v jabolko?

“Sam postopek vgradnje enega implantata je zelo hiter in traja okrog 20 minut. Je brez bolečin, ker se izvede pod lokalno anestezijo. Vijak se vgradi v čeljust in nato sledi okrevanje, ki traja od 3 do 6 mesecev. V tem času se implantat zraste s kostjo. Če je implantat stabilen, je med okrevanjem možno nositi začasno kronico.

Po obdobju okrevanja in uspešnem zraščanju s kostjo se na implantat namesti gingivoformer, ki oblikuje dlesen za protetični nadomestek. Ob odstranitvi gingivoformerja po 7 dneh se vzame odtis za izdelavo proteze, v sodelovanju z laboratorijskimi tehniki pa tudi načrt za videz zoba. Ko je ta izdelan, sledi njegovo cementiranje na implantat. Po tem ima pacient enak občutek, kot bi imel na tem mestu naraven zob.

V našem centru uporabljamo izključno visokokakovostne in certificirane komplete za implantacijo, ki se lahko pohvalijo s tradicijo, kot sta npr. švedska Nobel Biocare in Astra.”

PictureKateri so najpogostejši posegi, ki jih opravljate pri vas? Katere so najpogostejše zobozdravstvene težave, s katerimi se srečujejo ljudje?

“K nam ljudje najpogosteje prihajajo po priporočilu prijateljev ali sorodnikov. S tehnologijo in strokovnostjo naših zdravnikov zagotovo ni problema, ki se ga ne bi dalo rešiti. Največ ljudi prihaja na oralno-kirurške in implantološke posege kot tudi na ortodontsko terapijo.”

Picture

Vemo, da je preventiva boljša od kurative. Kaj svetujete ljudem, kako naj skrbijo za svoje zobe? Je umivanje zjutraj in zvečer še vedno najboljša garancija za zdrave zobe ali pa je pametno početi še kaj? Kakšno zobno ščetko priporočate?“Prvi ukrep za preventivo pred zobnim kariesom je dobra higiena ustne votline. Kakšno ščetko komu priporočamo, je odvisno od stanja njegovih dlesni. Poleg ščetke so pomembna tudi pomožna sredstva za boljšo ustno higieno, kot so interdentalna ščetka, vodna prha in zobna nitka. Zobna pasta bi morala še posebej pri mladih pacientih vsebovati fluor.

Prav tako je pomembno redno obiskovati zobozdravnika, vsaj enkrat letno. Ob pregledu pri nas naredimo panoramski posnetek, pregledamo stanje ustne higiene in zobnega kamna ter preverimo, če se je pri pacientu pojavil kak karies. Če je vse v redu, ga naročimo na nov kontrolni pregled čez leto dni.”

Zobozdravstveni center Orto Nova na Reki

V zobozdravstvenem centru Orto Nova na Reki se ukvarjajo z:

 • zobnimi vsadki – implantologijo,
 • otroško in preventivno zobozdravstveno medicino,
 • protetiko,
 • oralno kirurgijo,
 • paradontologijo,
 • estetsko zobozdravstveno medicino,
 • ortodontijo,
 • zdravljenjem z laserjem,
 • terapijami z ozonom,
 • stomatoviziografijo,
 • slikanjem z digitalnim rentgenom in CT-jem (3D).

Picture

Za več informacij o zobozdravstvenem centru Orto Nova na Reki pokličite +385 51 829 600 ali obiščite njihovo spletno stran v slovenščini >>
Vsebino omogoča Orto Nova
Odgovarja: Tiberio Zaverski,
dr. med. dent., specialist ortodont, vodja centra Orto-Nova
Komentirajte!
Imate vprašanje za dr. Zaverskega?
Zapišite ga v komentarju in mu ga bomo posredovali.