Vrsta hrane, ki je ni priporocljivo uzivati

9 vrst hrane, ki jih ni priporočljivo uživati

Koga boste “poslušali”, je odvisno od vas. Na vsakem koraku smo priča mnogim informacijam glede hrane in kako ta vpliva na človeško zdravje. Zato je izbira zdrave hrane za nas in naše bližnje težka in zapletena. Obstaja več vrst posebnih živil, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. Na drugi strani pa so živila, ki ne predstavljajo nobenih koristi za zdravje in kot take posledično predstavljajo veliko tveganje za zdravje.

 

V nadaljevanju vas opozarjamo na devet vrst hrane, ki jih ni priporočljivo uživati, če želite ohraniti vaše zdravje brezhibno.

1. Beli kruh in rafinirana moka

Po definiciji sta beli kruh in rafinirana moka strupena za vaše telo, ker so jim v fazi predelave odvzeli vse vitamine, minerale, vlaknine in druga pomembna hranila. Zaradi tega dejstva naše telo ne zna pravilno prebaviti  in sprejeti tovrstna t.i. živila, kar lahko privede do problemov z zdravjem. V preteklosti se je že dogodilo, da so rafinirano moko v procesu obdelave belili s klorom in bromirali z bromom, dvema strupenima kemikalijama, ki škodujeta ščitnici in našim organom.

2. Konvencionalno zamrznjena hrana Večina sodobno konvencionalno pripravljene zamrznjene hrane je obremenjena s konzervansi, predelanimi solmi, hidrogeniranimi olji in ostalimi umetnimi sestavinami. Da ne omenjamo, da so ti zamrznjeni obroki močno predkuhani, zaradi česar je njihova vsebnost hranil minimalna (še posebej po ponovnem gretju v mikrovalovni pečici). Zato se raje izogibajte kupljeni zamrznjeni hrani v korist svežih živil. Še najboljša pa so živila z vašega domačega vrta.

3. Beli rižPodobno kot belemu kruhu so belemu rižu odvzeli večino hranil. Pri postopku obdelave izločijo otrobe in kalčke, dve naravni sestavini, ki sestavljata riž v rjavi obliki. Tudi t.i. “obogaten” riž je prehransko pomanjkljiv. Naša telesa drugače prebavljajo predelan riž kot npr. rjavi riž, katerega telo predela počasneje in ne povzroči nenadnega dviga krvnega sladkorja, kot se zgodi pri belem rižu.

4. Pokovka za mikrovalovno pečicoTa vrsta predelane hrane je zelo popularna pri filmoljubih in ljubiteljih hitrih prigrizkov. V resnici je tovrstna hrana ena najbolj nezdravih, kar jih lahko zaužijete. Praktično vsak del pokovke za mikrovalovno pečico, od gensko spremenjenih koruznih zrn do predelanih soli in umetnih dodatkov za izboljšanje okusa, je zdravju škodljiv. Poleg tega pokovka za mikrovalovno pečico vsebuje kemikalijo, bolje poznano kot diacetil, ki se uporablja kot ojačevalec okusa in ki dejansko lahko uniči pljuča. Če se pokovki kljub temu ne morete upreti, vam priporočamo, da si priskrbite organsko pridelana koruzna zrna, ki jih spečete doma. Pokovko lahko spečete na kokosovem olju, jo obogatite z mandljevim maslom in himalajsko soljo.

5. Suhomesnati izdelki z vsebnostjo nitratov, nitritiovDeli mesa, klobas, hrenovk, slanine in številnih drugih vrst mesa, ki jih lahko kupimo v trgovini, so pogosto polni natrijevega nitrita in drugih kemičnih konzervansov, ki dokazljivo povzročajo bolezni srca in raka. Če se uživanju mesa ne morete odreči, vam priporočamo, da kupujete tiste vrste mesa, ki so neobdelane z nitriti in nitrati. Še bolje pa je, če kupujete meso na ekoloških kmetijah, kjer živali krmijo s travo.

6. Večina običajnih beljakovinskih in energijskih tablicTovrstna hrana se oglašuje kot dodatek k zdravi prehrani. Vendar bolj pogosto ti izdelki vsebujejo predelane sojine beljakovine, rafiniran sladkor, hidrogenirane maščobe in druge škodljive dodatke, ki prispevajo h kroničnim boleznim. Niso pa vse beljakovinske in energijske tablice škodljive. Priporočamo vam, da si pred nakupom podrobneje ogledate nalepko s sestavinami in izločite tiste z zgoraj navedenimi sestavinami.

7. MargarinaSkrita v vse vrste predelanih živil, margarina, hidrogenirana maščoba je sestavina, ki se ji boste želeli izogniti na vsak način, če vam je vaše zdravje ljubo. V nasprotju s splošnim prepričanjem maslo in nasičene maščobe na splošno niso nezdrave, še posebej tiste, ki so pridobljene od živali, ki se hranijo s travo namesto koruze in soje. Če pa maščobe živalskega izvora niso za vas, se lahko odločite za nakup ekstra deviškega olivnega ali kokosovega olja namesto margarine.

8. Sojino mleko in mesni nadomestki na osnovi sojeEna od največjih zdravstvenih prevar sodobnega časa, soja, je modna muha, ki se ji je bolje izogniti. Poleg dejstva, da so vse sestavine soje gensko spremenjenega izvora, so vsi sojini dodatki obdelani s strupeno kemikalijo, imenovano heksan. To kemikalijo se povezuje s povzročitvijo okvare ploda, reproduktivnih težav in raka. Soja je zelo nevarna za uživanje, saj vsebuje estrogen, ki povzroči hude motnje in hormonska neravnovesja.

9. Vse, kar nosi napis “dietno”Veliko t.i. “dietnih” izdelkov na trgu danes vsebuje umetna sladila, kot sta aspartman in sukraloza, oba povezujejo s težavami, kot so: nevrološke poškodbe, prebavne težave in motnje žlez z notranjim izločanjem. Mnogi dietni proizvodi vsebujejo dodatke za izboljšanje okusa, ki nadomeščajo maščobe in druge naravne sestavine, ki so bile odstranjene z namenom zmanjševanja vsebnosti kalorij. Namesto teh proizvodov izbirajte polnovredna živila, ki so čim bolj naravna, in vaše telo vam bo hvaležno.

Vir: Spletna stran Why Don’t You Do This?

Kakšno je vaše mnenje glede vrst hrane, ki je ni priporočljivo uživati? Nam zaupate, če bi vi dodali še kakšno?