Vitaminski leksikon: Vitamin B6 piridoksin

Vitamin B6 ali piridoksin je v vodi topen vitamin in naravno prisoten v številnih vrstah hrane, dodan v nekatera živila in na voljo kot prehransko dopolnilo (NIH, 2020). Sintetizira ga tudi telo samo, in sicer črevesne bakterije na podlagi zelenjave z dodatkom celuloze. Vitamin B6 je potreben za pravilno absorpcijo vitamina B12 in za tvorbo solne kisline ter magnezija (Mindell, 2001).

Pod izrazom vitamin B6 so zajeti piridoksin, piridoksimin, piridoksinal in njihovi estri fosforne kisline (Mindell, 2001). Vitamin B6 je kot koencim v obliki piridoksalfosfata (PLP) in piridoksaminfosfata (PMP) udeležen pri več kot 50 encimskih pretvorbah, večinoma pri presnovi aminokislin. Vlogo koencima ima tudi pri presnovi homocisteina in pretvorbi triptofana v niacin ali serotonin. Prav tako pa vliva na funkcije živčnega sistema, imunsko obrambo in sintezo hemoglobina. Za razliko od ostalih vodotopnih vitaminov se piridoksin skladišči v skeletnih mišicah.

Dolgotrajno hranjenje, konzerviranje, pečenje ali dušenje mesa, zamrzovanje sadja in zelenjave, voda, kuhanje, alkohol in estrogen, vse to so faktorji, ki negativno vplivajo na obstoj vitamina B6 (Mindell, 2001).

Zanimiva dejstva o vitaminu B6

Koristi in učinek na telo

Vitamin B6 oz. piridoksin je pomemben za razvoj možganov in ohranjanje zdravega živčnega sistema ter imunskega sistema (Mayo Clinic, 2020). Telo vitamin koristi za tvorbo protiteles in rdečih krvničk (Mindell, 2001).

Vitamin B6 pozitivno učinkuje na človeško telo, ker:

 • skupaj s fosforno kislino pomaga razgrajevati animokislino homocistein in tako bistveno zmanjša nevernost infarkta;
 • krepi obrambni sistem;
 • pomaga preprečevati nastajanje ledvičnih kamnov;
 • telesu pomaga pri ustreznem sprejemanju beljakovin in maščob;
 • pomaga pri spreminjanju triptofana, esencialne aminokisline, v niacin;
 • sodeluje pri preprečevanju različnih motenj v delovanju živčnega sistema in težav s kožo;
 • lajša slabost, mnogi pripravki, ki jih zdravniki predpisujejo proti jutranji slabosti, vsebujejo vitamin B6;
 • spodbuja pravilno sintezo jedrnih kislin, ki delujejo proti staranju;
 • zmanjša suhoto ust in težave pri uriniranju, ki jih povzročajo triciklični antidepresivi;
 • zmanjšuje nočne mišične krče, krče v nogah, otrplost rok, nekatere oblike nevritisa v okončinah;
 • deluje kot naravni diuretik (Mindell, 2001).

Vpliv vitamina B6 na bolezni

Raziskave o uporabi vitamina B6 v primeru določenih bolezni in bolezenskih stanj.

Bolezni srca in ožilja ter možganska kap – Dokazano je, da vitamin B6 skupaj s folati (vitamin B9) in vitaminom B12 (kobalamin) nadzoruje visoke ravni homocisteina v krvi. Povišane ravni homocisteina v krvi lahko povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja (kardiovaskularne bolezni). Raziskave pa niso potrdile, da jemanje te mešanice dodatkov zmanjša tveganje ali resnost kardiovaskularnih bolezni ter možganske kapi.

Jutranja slabost – Vitamin B6 lahko zmanjša resnost jutranje slabosti med nosečnostjo. V primeru neprestane jutranje slabosti vam bo zdravnik morda predpisal dodatek vitamina B6.

Predmenstrualni sindrom (PMS) – Obstajajo dokazi, da vitamin B6 lahko zmanjša simptome PMS. Vendar pa te študije spadajo pod tiste z nizko kakovostjo, zato so njihovi rezultati manj zanesljivi (Mayo Clinic, 2020).

Sideroblastna anemija – To je vrsta slabokrvnosti, kjer  se pojavljajo sideroblasti (rdeče krvničke z vidnimi zrnci železa) v kostnem mozgu (Bottomley in Fleming, 2014). Vitamin B6 je učinkovit pri zdravljenju te vrste genetske anemije.

Najboljši naravni viri

Kje najdemo vitamin B6 piridoksin?Vitamin B6 vsebujejo skoraj vsa živila. Zaradi pomanjkanja natančnih analitičnih metod za določanje tega vitamina je določanje vsebnosti v posameznem živilu oteženo.

Za bogate vire vitamina B6 veljajo perutnina (piščančje meso), svinjina, ribe, nekatere vrste zelenjave (zelje, stročji fižol, leča, motovilec, čičerika), krompir, banane, polnozrnati izdelki in soja. Prav tako pa sem sodijo tudi pivski kvas, žitni otrobi, žitni kalčki, jetra, ledvice, dinja, melasa, neoluščen riž, jajca oves, arašidi in orehi (Mindell, 2001).

Preglednica 1: Vsebnost vitamina B6 v 100 g nekaterih živil (Nacionalni portal o hrani in prehrani).

Živilo Vitamin B6 % PDV Živilo Vitamin B6 % PDV
mg/100 g mg/100 g
Pistacije 1,7 121% Banana 0,4 26%
Losos 1 70% Korenje 0,3 19%
Piščančje meso 0,7 54% Kuhan krompir 0,3 19%
Postrv 0,6 44% Kuhana soja 0,2 17%
Svinjska jetra 0,6 42% Kuhan grah 0,2 15%
Svinjina 0,6 40% Kuhana leča 0,2 13%
Puranje meso 0,5 33% Telečja jetra 0,2 12%
Navadni tun 0,5 33% Kuhan sladki krompir 0,2 12%

%PDV: delež priporočenega dnevnega vnosa za odrasle

Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si

Prehransko dopolnilo vitamin B6

Vitamin B6 se lahko jemlje tudi kot dodatek. Običajno ga jemljemo peroralno v obliki kapsul, tablet ali tekočine. Na voljo je v najrazličnejših odmerkih kot posamični dodatek, v kompleksu B ali kot večvitaminski oziroma multivitaminski dodatek. Prehranska dopolnila so na voljo s postopnim, do deseturnim sproščanjem. Da preprečimo pomanjkanje drugih vitaminov, ga moramo jemati v enakih količinah še z vitaminom B1 in vitaminom B2.

Zdrava in raznolika prehrana bo pri večini ljudi zagotovila zadostno količino vitamina B6. Za ljudi, ki imajo bolezni ledvic, sindrom malabsopcije in nekatera druga stanja, pa je dodatek vitamina B6 pogosto potreben.

Dodatki vitamina B6 so učinkoviti tudi za zdravljenje genetske anemije in za preprečevanje neželenih učinkov na antibiotik cikloserin, ki se uporablja za zdravljenje tuberkuloze.

Če jemljete kontracepcijske tablete, vaše telo potrebuje večjo količino vitamina B6. Ljudje, ki uživajo veliko beljakovin, morajo prav tako povečati vnos piridoksina. Pri sladkornih bolnikih lahko vitamin B6 zmanjša potrebo po inzulinu, zato je potrebno odmerek inzulina prilagoditi, da ne pride do reakcije zaradi premajhne količine sladkorja v krvi. Bolnikom z artritisom, ki dobivajo penicilamin, se priporoča uporabo dodatka vitamina B6. Bolnikom s Parkinsonovo boleznijo, ki se zdravijo z levodopo, pa se dodatek vitamina B6 odsvetuje (Mindell, 2001).

Če se uporablja v ustreznih priporočenih odmerkih, naj bi bil varen (Mayo Clinic, 2020).

NAJBOLJŠI B6 VITAMIN JE NARAVNI B6 VITAMIN.

Priporočeni dnevni odmerek

Priporočena dnevna količina piridoksina (vitamina B6) je 1,4 mg za odraslo žensko in 1,6 mg za odraslega moškega (NIJZ, 2020).

Preglednica 2: Priporočeni dnevni vnosi (PDV)

Piridoksin (Vitamin B6)

mg

m ž
Otroci 1-3 leta 0,6
Otroci 4-6 let 0,7
Otroci 7-9 let 1
Otroci 10-12 let 1,2
Otroci 13-14 let 1,5 1,4
Mladostniki 15-18 let 1,6 1,4
Odrasli 19-65 let 1,6 1,4
Nosečnice 1,5 (3,4) / 1,8 (4,5)
Doječe matere 1,6
Starejši od 65 let 1,6 1,4

Opombe:

(3) 2. trimesečje nosečnosti

(4) za ženske, stare med 10-25 let, (PAL-1,4) in dodatnimi 1046 kJ (250 kcal)/dan (2. trimesečje) oz. 2092 kJ (500) kcal/dan (3. trimesečje)

(5) 3. trimesečje nosečnosti

Za vitamine B6, B12, tiamin, riboflavin, niacin, folno kislino, veljajo priporočila, medtem ko za pantotensko kislino in biotin veljajo navedene ocenjene vrednosti za priporočen vnos.

Vir: NIJZ. 2020.

Pomanjkanje

Posledica pomanjkanja vitamina B6 oziroma piridoksina je zmanjšana sinteza nekaterih ključnih prenašalcev. Slednje je vzrok za začetne znake pomanjkanja, kot so depresija, zmedenost, razdraženost, krči. Prav tako se poveča možnost za kardiovaskularna obolenja in nekatere vrste raka.

Pri dolgotrajnem pomanjkanju lahko pride do seboroičnega dermatitisa v predelu nosu, oči in ust ter živčnih motenj, kot so periferne nevropatije in motnje čutil.

Ljudje z boleznimi ledvic, ki preprečujejo tankemu črevesu absorpcijo hranil iz živil (sindrom malabsorpsije), imajo več možnosti za pomanjkanje vitamina B6.

Pomanjkanje lahko povzročijo tudi nekatere genetske bolezni in nekatera zdravila proti epilepsiji. Slednje lahko povzroči stanje pomanjkanja zdravih rdečih krvnih celic za prenašanje zadostne količine kisika v telesna tkiva (anemija), seboroični dermatitis, glositis (vnetje jezika) (Mindell, 2001), zmedenost, depresijo in oslabljen imunski sistem.

Pomanjkanje vitamina B6 je običajno povezano s pomanjkanjem drugih vitaminov B, kot so folati (vitamin B9) in vitamin B12 (kobalamin).

Prekomerno uživanje in stranski učinki

Dokazano je, da visok vnos vitamina B6 s hrano ni škodljiv (Mayo Clinic, 2020).

Dolgotrajen pretiran vnos piridoksina pa vseeno lahko, enako kot pomanjkanje, povzroči periferne nevropatije.

Preveč vitamina B6 prav tako lahko povzroči:

 • pomanjkanje nadzora mišic ali koordinacije prostovoljnih gibov (ataksija),
 • boleče kožne lezije,
 • gastrointestialne sindrome, kot so zgaga in slabost,
 • občutljivost na sončno svetlobo (fotoobčutljivost),
 • otrplost,
 • zmanjšana sposobnost zaznavanja bolečine ali ekstremnih temperatur.

Absorpcija

Vitamin B6 se absorbira v teščem (latinsko jejunum) in vitem (latinsko ileum) črevesu s pasivno difuzijo. Absorpcija je veliko večja, kot je fiziološka potreba (Wikipedia, 2020).

Interakcija z drugimi snovmi

Altretamin (Hexalen) – Uporaba vitamina B6 s tem kemoterapevtskim zdravilom lahko zmanjša učinkovitost zdravila. Učinkovitost zdravila je zmanjšana zlasti v kombinaciji še z zdravilom cisplatin.

Barbiturati – Jemanje vitamina B6 z zdravilom, ki deluje kot zaviralec centralnega živčnega sistema, lahko skrajša trajanje in intenzivnost zdravila.

Antikonvulzivi – Hkratno jemanje vitamina B6 s fosfenitoinom (Cerebyx) ali fenitoinom (Dilantin, Phenytek) lahko zmanjša trajanje in intenzivnost zdravila.

Levodopa – Če jemljete zdravilo za zdravljenje Parkinsonove bolezni, se izogibajte jemanju vitamina B6. Vitamin B6 lahko zmanjša učinkovitost tega zdravila (Mayo Clinic, 2017)

Pripravila Lucija Avguštin, mag., osebna trenerka in prehranska svetovalka

Zaključek

Vitamin B6 najbolje deluje skupaj z vitaminom B1, vitaminom B2, pantotensko kislino, vitaminom C in magnezijem (Mayo Clinic, 2020).

Prehranske potrebe je priporočljivo zadovoljiti z živili. Hrana vsebuje naravne oblike esencialnih vitaminov in mineralov in tudi prehranske vlaknine ter druge naravno prisotne snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje. V nekaterih primerih pa so obogatena živila in prehranska dopolnila lahko koristna pri zagotavljanju enega ali več hranil, ki jih sicer uživamo v manjši količini, kot je priporočeno. Vsebina je zgolj informativne narave. Za nasvet in odgovore, vezane na vaše zanimanje in uporabo prehranskih dopolnil ter o tem, kaj je najboljše za vaše splošno zdravje, se obrnete na vašega zdravnika.

Viri

Bottomley, S. S. in Fleming, M. D. (2014). Sideroblastic anemia: diagnosis and management. Hematology/Oncology Clinics, 28(4), 653-670. Dostopano 10.12.2020 na https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889858814000501

Mayo Clinic. 2020. Vitamin B-6. Dostopano 12.12.2020 na https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468

Mindell, E. 2001. Vitaminska biblija za novo tisočletje. Ljubljana, Mladinska knjiga.

Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si. Vitamin B6. Dostopano 12.12.2020 na https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-b6

NIH. 2020. Fact Sheet for Health Professionals – Vitamin B6. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. Dostopano 10.12.2020 na https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

NIJZ. 2020. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hrani. Dostopano 18.11.2020 na https://www.nijz.si/sl/referencne-vrednosti-za-energijski-vnos-ter-vnos-hranil

Wikipedia. 2020. Vitamin B6. Dostopano 25.12.2020 na https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂