Viri in pomen OMEGA-3 za zdravje

Pomen omega-3 kislin

Omega-3 maščobne kisline so bistvenega pomena za zgodnji človeški razvoj in igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju fiziološke sposobnosti in zdravja skozi celotno življenjsko dobo.

Dosedanje raziskave kažejo, da človeško telo te maščobne kisline nujno potrebuje za pravilno delovanje. Po podatkih iz študije objavljene v reviji Progress in Lipid Research, kar 98% ljudi s prehrano zaužije premalo omega-3 maščobnih kislin.

Z zadostnim vnosom omega-3 maščobnih kislin lahko ohranjamo zdravje ali celo pomagamo telesu, kadar smo bolni. Več kot 15.000 znanstvenih člankov potrjuje, da so omega-3 maščobne kisline pomembne pri preprečevanju in zdravljenju bolezni srca, visokega krvnega tlaka, diabetesa, artritisa in drugih vnetnih in avtoimunskih motenj.

Osnovni vir omega-3 so mastne ribe, kot so losos, skuša, sled, sardele in postrvi. Dodatki ribjega olja in olje jeter trske prav tako zagotovijo zadostne količine EPK in DHK.

Kaj je kril?

Kril so kozicam podobni rakci, ki živijo v zelo hladnih vodah, zlasti okoli Antarktike.

So na dnu prehranske verige, saj se prehranjujejo z mikroskopskimi algami. Zato sta kril in olje, pridobljeno iz njih, bogata z EPK in DHK omega-3 maščobnimi kislinami. Antarktični kril (Euphausia superba) je najbolj razširjena vrsta krila iz katerega pridobivajo Neptunovo krilovo olje (NKO). Je pomemben vir hrane za kite, tjulnje, lignje, ribe, pingvine in številne vrste ptic.

Zakaj je Neptunovo krilovo olje (NKO) trajnostni vir omega-3?

Na območju 48 (del Atlantika ob Antarktiki), kjer je dovoljen izlov krila, je ocenjena drstitvena biomasa krila 60 milij. ton. Manj kot polovico je pojedo morske in druge živali, za izlov je predvideno 1% te biomase. Trenutno se letno ulovi 0,3% biomase krila s tega območja. Proizvajalec NKO lovi kril s posebno tehnologijo Eco-Harvesting™, ki preprečuje soulov drugih morskih živali.

Ekološka učinkovitost krila

Ko ribe pojedo kril, se 90% maščobnih kislin omega-3 iz njega izkoristi kot energija za ribe, le 10% pa se jih v ribah shrani kot omega-3 maščobne kisline. To pomeni, da je treba uloviti 10-krat več rib (po teži) kot krila, da dobimo enako količino omega-3 maščobnih kislin za prehrano ljudi. Rib pa na nekaterih področjih izlovijo bistveno preveč in njihova količina v morjih upada, kar pa ni trajnostno.

Kril ni onesnaženi s težkimi kovinami in pesticidi, kot so lahko ribe iz katerih pridobivajo ribje olje. Neptunovo krilovo olje je pridobljeno s hladnim postopkom, zato se vsa dragocena hranila ohranijo. Ker so omega-3 kisline v krilovem olju vezane s fosfolipidi, so topne v vodi, zato po zaužitju v glavnem ne povzročajo spahovanja in priokusa po ribah.

Najučinkovitejši vir omega-3

Neptunovo krilovo olje ima kar nekaj prednosti pred ribjim oljem. Najbolj bistvena razlika in prednost pred ribjim oljem je ta, da so omega-3 kisline v krilovem olju vezane na fosfolipide in ne na trigliceride.

Ta razlika v kemijski strukturi je zelo pomembna za zdravje ljudi, saj so študije pokazale, da se EPK in DHK omega-3 iz krilovega olja 2-krat bolje vključijo v celice in tkiva kot pa iz ribjega olja.

Fosfolipidi pa so tudi sestavina celičnih membran in omogočajo prehajanje določenih sestavin v in iz celic in so pomembni pri izravnavi starostnih sprememb, zaviranju vnetij, zaščiti jeter, izboljšanju kognitivne funkcije, presnovi lipidov in zniževanju holesterola, itd.

Neptunovo krilovo olje vsebuje tudi holin, ki je esencialna sestavina in ima v telesu kompleksno vlogo. Pomemben je pri sintezi prenašalca živčnih impulzov (acetilholin), pri tvorbi celičnih struktur, prenosu lipoproteinov in metabolizmu homocisteina. Pomanjkanje lahko prizadane spominsko funkcijo. Dodajanje holina je še posebej pomembno pri vegetarijancih in veganih.

NKO naravno vsebuje tudi močan antioksidant astaksantin, ki daje olju rdečo barvo inzagotavlja popolno stabilnost brez dodajanja konzervansov, ki pa so v ribjem olju nujni. Pomemben je za nevtralizacijo prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice. Tudi pri nekaterih drugih živalih rdeča barva prihaja od astaksantina.

 

Omega-3 indeks, nov biomarker za zdravstveno stanje ljudi

Vsebnost EPA in DHA v rdečih krvničkah, kot % od vsebnosti vseh maščobnih kislin, je novo orodje za analizo prehranskega stanja našega telesa in še posebej srca. Omega-3 indeks pod 4% je povezan z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja, medtem ko indeks omega-3 nad 4% zmanjšuje tveganje za bolezni srca (Albert 2002). Z uživanjem Neptunovega krilovega olja lahko dosežemo najvišji omega-3 indeks.

 

Raziskave z Neptunovim krilovim oljem so pokazale, da je njegov vnos koristen pri:

artritisu, za zmanjševanje vnetnih markerjev, kot je C-reaktivni protein (CRP), pri zniževanju LDL-holesterola (“slabega” holesterola) in zviševanju ravni HDL-holesterola (“dober” holesterol), za izboljšanje učnih sposobnosti, zvišanje ravni omega-3 maščobnih kislin v krvi, pri obvladovanju čustvenih in fizičnih znakov predmenstrualnih simptomov, moduliranju številnih presnovnih poti, itd.

Tudi vrhunski športniki se zavedajo pomembnosti Omega-3 maščobnih kislin!

Svetovni prvak v ekstremnem triatlonu (Norseman) s pogonom na krilovo olje.
“Da mu motor ne zariba!”

Vsebino omogoča NaturaMedica d.o.o.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂