Vegetarijanska hrana spreminja DNK in poveča možnost raka

Dolgotrajno prehranjevanje na vegetarijanski način lahko privede do genskih mutacij, ki povečajo tveganje za nastanek raka in bolezni srca. Takšna je ugotovitev znanstvenikov z ameriške univerze Cornell, ki so primerjali na stotine genomov prebivalcev pokrajine Pune v Indiji, kjer se večinoma prehranjujejo vegetarijansko, z genomi prebivalcev Teksasa, kjer je meso na krožniku skoraj vsak dan.

Raziskovalci so ugotovili, da pretežno vegetarijanski način prehranjevanja tekom več generacij spremeni DNK tako, da so te osebe bolj dovzetne za vnetja. Do mutacije naj bi prišlo, ker telo na ta način iz rastlin lažje absorbira maščobne kisline.

»Pri ljudeh, katerih predniki so se prehranjevali vegetarijansko, obstaja večja verjetnost, da imajo gene, ki omogočajo hitrejšo presnovo rastlinskih maščobnih kislin,« pojasnjuje profesor Tom Brenna z Univerze Cornell.

Toda čeprav je mutacija na prvi pogled koristna za tiste, ki se prehranjujejo samo s hrano rastlinskega izvora, si je v resnici ne želimo. Zaradi mutacije, ki je posledica vegetarijanskega prehranjevanja, se namreč poveča proizvodnja arahidonske kisline, ta pa je povezana z vnetnimi obolenji in rakom. Tveganje se še dodatno poveča, če oseba uživa veliko rastlinskih olj (kot je na primer sončnično olje), saj mutirani gen hitro pretvarja maščobne kisline v nevarno arahidonsko kislino.

»Pri teh ljudeh se rastlinska olja pretvorijo v arahidonsko kislino, ki deluje vnetno in s tem povečuje tveganje za kronično vnetje, ki je povezano z nastankom raka in s srčnimi boleznimi,« opozarja Brenna.

To odkritje morda pojasni, zakaj med vegetarijanci obstaja 40 odstotkov večja verjetnost za nastanek raka debelega črevesa in danke v primerjavi z mesojedo populacijo – in to kljub temu, da je rdeče meso znano kot dejavnik tveganja za rakava obolenja.

Kot da to ne bi bilo dovolj, omenjena mutacija zavre tudi proizvodnjo koristne omega-3 maščobne kisline, ki je koristna za srce, saj ga ščiti pred boleznimi.

Sporočilo vegetarijancem je zato enostavno: Uživajte maščobe, ki vsebujejo čim manj škodljive omega-6 kisline (večina rastlinskih olj) ter čim več koristne omega-3 maščobne kisline (olivno olje).

Medtem so že predhodne raziskave pokazale, da lahko vegetarijanski in veganski način prehranjevanja moškim povzročita težave s plodnostjo, saj se ob odsotnosti mesa v prehrani zmanjša število spermijev v semenski tekočini. A vse le ni tako črno. Vegetarijanski način prehranjevanja po drugi strani znižuje tveganje za diabetes, infarkt in debelost.

Vir:
– Strokovna revija ‘Molecular Biology and Evolution’

– Telegraph.co.uk

A.M., vir: Molecular Biology and Evolution, Telegraph

Komentirajte!

Ste vegetarijanec?
​Kaj menite o tem?