Vaše zobe bodo čistili mikroskopski roboti

Jutranje in večerno umivanje zob bi lahko nekoč postalo avtomatizirano opravilo. Namesto klasične ali električne zobne ščetke bi umazanijo, obloge in bakterije lahko čistili mikroskopski roboti, ki jih razvijajo kje drugje kot v Združenih državah Amerike.

umivanje zob nanoroboti

Znanstvenikom je s pomočjo magnetnih polj uspelo nanodelce sestaviti v miniaturne robotske strukture, ki s površine zob natančno odstranjujejo biološke obloge.

Mikroroboti so opremljeni z majcenimi ščetinami, ki se lahko podaljšajo, skrajšajo, spremenijo obliko ter premikajo vodoravno, navpično in v krogih. Ščetine se lahko tudi prilagajajo različnim površinam in razporeditvi zob ter dosežejo tudi težko dostopna mesta.

Ne samo čiščenje

Poleg čiščenja nanoroboti uničujejo tudi škodljive mikroorganizme na površini zob. To moč imajo zaradi materiala, saj so mikroščetine izdelane iz nanodelcev železovega oksida – po domače, rje – ki lahko aktivira vodikov peroksid. Slednji lahko pomaga uničiti bakterije in tanke sloje bioloških zobnih oblog.

Ti nanodelci pa imajo še eno dobro lastnost. Za razliko od nanodelcev iz zlata in platine, ki se običajno uporabljajo v nanotehnologijah, so nanodelci iz železovega oksida poceni in dostopen material.

Kdaj jih bo mogoče uporabljati

Ekipa znanstvenikov si trenutno prizadeva tehnologijo spraviti v prototip, primeren za splošno uporabo, za kar se nadejajo, da jim bo uspelo v enem letu. A preden bo mikroskopske robote za čiščenje zob mogoče kupiti, bo rešitev morala prestati še nekaj let preizkušanja.

Tehnologija, ki bo spremenila marsikaj

Ko bodo nanoroboti za čiščenje zob na voljo splošni populaciji, utegne to povzročiti pravcato revolucijo – še zlasti za ljudi, ki si sami težko umivajo zobe. Čeprav vodja ekipe Hyun Koo priznava, da se bodo najprej usmerili k invalidom in starejšim, ki jim klasično umivanje zob predstavlja težavo, obenem napoveduje, da bo tehnologija na koncu na voljo vsem. »Ta inovacija bi lahko spremenila celotno industrijo ustne nege,« še dodaja.

Vse skupaj naj bi bilo zelo preprosto za uporabo. Mnogo bolj kot stoletja star koncept zobne ščetke. Upamo lahko, da se bo predstavljena tehnologija v preizkusih izkazala za varno in bo res kmalu našla pot v končne izdelke za potrošnike.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂