Tudi lasje potrebujejo zaščito pred soncem

Da je treba ob zadrževanju na soncu poskrbeti za zaščito kože, smo že dodobra ponotranjili, žal pa še vedno pogosto pozabljamo na zaščito las in lasišča.
Picture

Zakaj je potrebno zaščititi lase in lasišče pred soncem?

Lasje biološko gledano sicer niso »živi« in njihovih poškodb ne občutimo, toda to ne pomeni, da jih izpostavljenost soncu ne poškoduje. Če na močnem soncu ne nosimo pokrivala, se lasje lahko izsušijo in izgubijo lesk. Vse skupaj še poslabša kopanje v morju (sol) ali bazenu (klor).

Sončni oziroma UV žarki lahko tudi povzročijo spremembo odtenka barvanih las – in to ne na bolje.

Kako zaščititi lase pred soncem?

Na plaži in pri športnih aktivnostih na prostem bi morali poleg zaščitne kreme za kožo obvezno uporabljati tudi pokrivalo za glavo. Idealno zaščito nudijo lahki klobučki, ker omogočajo senco celotni glavi in lasem na njej, a tudi športna kapa je bolje, kot če ne bi nosili ničesar.

Ne samo lasje, tudi lasišče

Čeprav se zdi, da lasje ščitijo lasišče pred direktnimi sončnimi žarki – no, vsaj daljši lasje – je nošenje pokrivala pomembno tudi zaradi zaščite lasišča. To ima enake lastnosti kot koža na ostalih delih telesa, kar pomeni, da izpostavljenost soncu prinaša opekline in vse z njimi povezane nevarnosti (da, tudi nevarnost kožnega raka).

Opekline na lasišču znajo biti še bolj neprijetne kot na ostalih delih telesa, saj lahko povzročajo neznosen pekoč občutek, srbenje in luščenje kože.

Do opečenega lasišča lahko pride tudi v primeru dolgih las, še posebej na predelih, kjer so prisotne izrazite prečke. Medtem ko osebe s kratkimi lasmi tvegajo opekline po celotnem lasišču.

Kako si pomagati pri opečenem lasišču

Če pozabimo na pokrivalo in nas sonce opeče po lasišču, je to lahko zelo neprijetno. Strokovnjaki priporočajo mazanje prizadetih delov lasišča z vlažilnimi kremami, kot je na primer krema z aloo vero. Nanesemo jo pred spanjem (vzglavnik zaščitimo z brisačo), zjutraj pa lase in lasišče operemo z mlačno vodo in blagim (najbolje otroškim) šamponom.

V primeru opeklin na lasišču se je potrebno izogibati izdelkom za nego las, ki vsebujejo alkohol, saj ta dodatno draži in izsušuje kožo. To pomeni nič laka za lase, gela, pene in regeneratorja.

Za preprečitev dodatnega draženja se je dobro izogibati tudi brisanju lasišča z brisačo in sušenju las z vročim zrakom. Po umivanju lase torej pustimo, da se posušijo po naravni poti.

Kdaj obiskati zdravnika

V primeru hudih opeklin ali močnih bolečin oz. nevzdržno pekočega občutka je nujen obisk pri zdravniku ali dermatologu, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje z mazili. Prav tako ne gre odlašati z obiskom zdravnika, če se pojavi povišana temperatura telesa, glavobol, slabo počutje ali če se stanje lasišča po nekaj dneh še poslabša, namesto da bi se izboljšalo.
Komentirajte!