Tradicionalni kefir – napitek stoletnikov

Kefirju ne pravijo zastonj, da je napitek stoletnikov s Kavkaza. Ima namreč precej pozitivnih učinkov na zdravje, najbolj znani med njimi so vsekakor razstrupljanje organizma, izboljšana prebava, olajšan vnos kalcija, zvišanje imunske sposobnosti organizma, antimikrobni učinki in preprečevanje okužb, izboljšan odziv organizma na zdravila, antioksidacijske lastnosti, ki zavirajo procese staranja in skleroze, znižuje pa tudi holesterol.

Picture

Od vseh fermentiranih mlečnokislinskih izdelkov (kislo mleko, jogurt, netradicionalni kefir) je v tradicionalnem kefirju najbolj pestra paleta dobrih bakterij, človeku koristnih mikroorganizmov. V njem je nekaj deset različnih vrst bakterij in kvasovk, ki žive v medsebojnem sožitju in proizvajajo številne encime, antioksidante, vitamine, antitumorne substance, vrsto protiteles, biološke stimulanse in druge metabolite ter spreminjajo mleko v bistveno boljšo hrano, kot je mleko samo.

Osnovne spremembe, ki jih v mleku sproži živa kefirjeva kultura oziroma kefirno zrno, so razgradnja mlečnega sladkorja (laktoze) do mlečne kisline, razgradnja beljakovin do njihovih osnovnih sestavnih enot aminokislin in razgradnja mlečne maščobe do prostih maščobnih kislin.

Posledici teh sprememb sta boljša prebavljivost in višja prehranska vrednost tradicionalnega kefirja v primerjavi z mlekom. Kefir poleg v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, K) vsebuje tudi vitamine B-kompleksa, ki pomagajo uravnavati delovanje ledvic, jeter in živčnega sistema. Pomembna je tudi vsebnost mineralov, kot sta kalcij in magnezij, ki sta pomembna za razvoj kosti in zob, ter fosfor, ki telesu pomaga izkoriščati ogljikove hidrate, maščobe in proteine ter tako pomaga oskrbovati telo z energijo.

Ste vedeli? Beseda kefir izhaja iz turške besede keif, ki pomeni dobro počutje. Kefir‬ kot napitek s čudežnimi lastnostmi je omenil tudi Marko Polo v svojih kronikah o potovanju na vzhod.

Kako poteka priprava kefirja?

​Kefirjeva zrna položimo v ‪‎mleko‬. Med procesom fermentacije bakterije in kvasovke iz kefirjevih zrn predelajo osnovne sestavine mleka v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi.
Najpomembnejše je, da je kefir narejen iz kefirjevih zrn, kajti le takšnemu kefirju znanstveniki pripisujejo zdravilne lastnosti, kot so ‪razstrupljanje organizma, izboljšana ‪prebava‬, olajšan vnos kalcija, zvišanje imunske sposobnosti organizma, antimikrobni učinki in preprečevanje okužb, izboljšan odziv organizma na zdravila, antioksidacijske lastnosti, ki zavirajo procese staranja in skleroze, ter zniževanje holesterol‬a.
Picture
Kefirjeva zrna
​Kvasovke‬, ki so sestavni del kefirnega zrna, proizvajajo naravni CO2, ki pomaga k večjemu izkoristku kalcija, ta je nujno potreben za razvoj kosti in zob. Znanstveni izsledki pričajo celo o do 30% boljšem izkoristku kalcija pri uživanju tradicionalnega kefirja kot pri mleku in drugih mlečnih izdelkih.

Kdo lahko uživa kefir?

​Tradicionalni kefir lahko uživajo vsi, tako otroci kot odrasli in starostniki. Za razvoj otrok so poleg beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih dobijo iz tradicionalnega kefirja, pomembne in potrebne vse maščobne kisline in aminokisline, ki jih telo ne more samo sintetizirati. Z uživanjem tradicionalnega kefirja prejme otroško telo energijo, ki jo v teh letih potrebuje.
​Vsekakor pa je priporočljivo, da ga uvrstimo v vsakodnevno prehrano, saj ugodno vpliva na zdravje. Nutricionisti ga uvrščajo med varovalna živila, kjer najdemo tudi sadje, zelenjavo, žitarice in ribe.
Picture

V odrasli dobi telo ne raste več, razvoj je končan. Telo potrebuje določeno količino energije za vzdrževanje vseh telesnih funkcij in obnovo telesa. V tem obdobju ima presnova zelo pomembno vlogo in na sestavo zdrave črevesne mikroflore vplivajo prehrana, uporaba zdravil, stres, okužbe, kemični in drugi dodatki v živilih. Vsaka sprememba lahko povzroči porušenje stabilnega ravnovesja črevesne mikroflore in s tem preobrat iz koristnega v škodljivo delovanje v telesu. Kot pomoč moramo v telo vnašati koristne vrste mikroorganizmov, kar omogoča tradicionalni kefir.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov pravi ljubitelji in poznavalci tradicionalnega kefirja radi porečejo, da je kefir zdravilo, čeprav bi mu tak naziv težko pripisali.

Tradicionalni kefir iz Mlekarne Krepko

​Mlekarna Krepko iz Laz pri Logatcu je trenutno edina specializirana mlekarna v Evropi za izdelavo kefirja na tradicionalen način iz kefirjevih zrn. Zgodba se je začela leta 1992, ko sta zakonca Dunja in Brane Kelečević iz držav bivše Sovjetske zveze prinesla živa kefirjeva zrna in nato začela s proizvodnjo tradicionalnega kefirja.

​Kakovost tradicionalnega kefirja Krepko je maja 2009 in 2016 v Bruslju potrdil Mednarodni inštitut za kakovost okusov iTQi s podelitvijo prestižne nagrade »Okus leta«. To je najvišje priznanje, ki ga podeljuje iTQi, vodilni mednarodni inštitut za okus in kakovost.

Po raziskavi, ki jo je za leto 2016/2017 izvedla neodvisna organizacija ICERTIAS s sedežem v Zurichu, pa so slovenski potrošniki v raziskavi QUDAL – QUality meDAL Slovenia General III 2016/2017 kefir Krepko označili kot najkakovostnejši kefir v Sloveniji.

Picture

V spletni trgovini, pri terenskih prodajalcih ter na policah številnih slovenskih trgovin lahko pod znamko Krepko najdemo kefirje, bio kefirje ter kefirje in bio kefirje s sadnim okusom. Poskusite jih in se prepričajte o njihovih pozitivnih učinkih na vaše zdravje in dobro počutje.
 
Vsebino omogoča Mlekarna Krepko
Komentirajte!
Imate vprašanje o kefirju?
Zapišite ga in strokovnjaki iz Mlekarne Krepko vam bodo z veseljem odgovorili.