Za mladosten videz se izogibajte tem živilom

Katera hrana ni najbolj zdrava in je zato ni dobro uživati prepogosto, je večinoma dobro znano. Manj znano pa je, da vas uživanje nekaterih živil lahko tudi postara. Preberite, zakaj in kako.

Hrana, ki postara

Pekoča hrana

Nekateri ljudje obožujejo pekočo hrano. Toda njeno pogosto uživanje lahko terja svoj davek. Pekoča hrana namreč povzroči, da žilice na obrazu nekoliko nabreknejo, zaradi česar lahko počijo. Posledica so vijolični madeži na obrazni koži.

Če imate težave z rozaceo – kronično vnetno kožno boleznijo – se pekočim jedem raje izogibajte, saj stanje dodatno poslabšajo.

Poleg tega je dobro vedeti tudi, da pekoča hrana dvigne telesno temperaturo, zato se lahko po njenem zaužitju pojavi znojenje.

Margarina

Koža je največji človeški organ. Kar pojeste, se lahko odrazi na njenem videzu. In če uživate margarino, ki vsebuje transmaščobe, se dvigne vaša raven »slabega« holesterola in zniža raven »dobrega« holesterola, kar slabo vpliva na zdravje srca in ožilja.

Sladke gazirane in energijske pijače

Več sladkih gaziranih in energijskih pijač kot spijete, hitreje se starajo vaše celice in tkiva. In ne samo to – tovrstne pijače vsebujejo tudi več dodanega sladkorja, ki slabo vpliva na zdravje in videz zob.

Seveda pa z uživanjem sladkih pijač zaužijete tudi več kalorij, ki se ob nezadostni telesni aktivnosti hitro pretvorijo v odvečno telesno težo.

Predelani mesni izdelki

Industrijsko predelani mesni izdelki, kot so slanina, klobase, tlačenke, salame, mesni namazi in podobno, vsebujejo veliko soli, ki deluje kot ojačevalec okusa in konzervans. Če k temu prištejemo še morebitne kemične konzervanse, ki lahko spodbujajo vnetne procese v telesu, je jasno, da je bolje uživati čim manj predelano meso oziroma mesne jedi pripraviti doma, kjer se lahko izognete dodajanju sestavin, ki pospešujejo staranje.

Ocvrte jedi

V olju ocvrta hrana spodbuja nastajanje prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe celic in s tem staranje kože. Če si občasno privoščite kaj ocvrtega, sicer ne bo težav, medtem ko redno uživanje ocvrte hrane strokovnjaki odsvetujejo tudi zaradi škodljivih učinkov na srčno-žilni sistem.

Kofein

Zmerno uživanje kave ima nekatere blagodejne učinke. Toda kofein je tudi diuretik in pospešuje izločanje tekočine iz telesa. Najbrž ste že opazili, da morate po popiti kavi prej zaviti na stran.

Če pijete veliko kave in ne nadomeščate izločene tekočine, lahko pride do blažje dehidracije. V tem primeru kožne celice prenehajo izločati toksine, zato postane vaša koža bolj dovzetna za pojav suhe kože, gubic in luščenja povrhnjice.

Vir: Compass by WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂