Sproščen obisk pri zobozdravniku zaradi laserja

Picture
O uporabi laserja v zobozdravstvu je za Zdravo.si spregovorila Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj

V zadnjem stoletju se zobozdravniški svedri niso veliko spremenili. Robata, hitro vrteča se glava, tako imenovana turbina, z brušenjem odstranjuje zobovino. Pritisk na zobe in vibracije pri vrtanju povzročajo nelagodje in bolečinske impulze, lahko tudi neznosno bolečino. Zobozdravnik bolečino uravnava z lokalno anestezijo, a ostane nam nekajurna otrplost ustne votline in ustnic. Strokovnjaki za zobozdravstvene storitve so izpopolnili laser, ki odpira nove dimenzije zobozdravstva. Zmanjša se potreba po anesteziji, posegi so bolj prijetni, potrebnih je manj obiskov pri zobozdravniku, rehabilitacija je bistveno krajša in bolj predvidljiva.

Tehnologija , ki jo pri nas uporablja le 10 odstotkov zobozdravnikov

Dentalni laser kljub dokazano bolj učinkovitemu zdravljenju in večjemu zadovoljstvu pacientov pri nas uporablja le nekaj odstotkov zobozdravnikov. »Veliko zobozdravnikov je še vedno zelo konservativnih, čeprav vemo, da nas in naše delo čedalje bolj zaznamuje medicinska tehnologija, ki napreduje in se razvija s svetlobno hitrostjo,« pravi Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj. Križaj Dumićeva je ena redkih zobozdravnic pri nas, ki pri svojem delu že desetletje uporablja laser, že več let je tudi predavateljica na Akademiji za laserje in zdravje (LAHA), v okviru katere svoje znanje predaja zobozdravnikom z vsega sveta.

Picture

 

​Zdravljenje z laserjem ob pravilni uporabi ne pozna nobene pomanjkljivosti za pacienta, zahteva le veliko znanja in izkušenj. Na kliniki Križaj poudarjajo, da je zdravljenje z laserjem dostopno vsem, ki ga potrebujejo, tudi cena storitve se zaradi uporabe laserja ne zviša.

Z laserjem nad zobno gnilobo

V zobozdravstvu se uporablja več vrst laserjev, vsak ima svojo valovno dolžino. Najpomembnejša lastnost laserja je, da deluje ciljno, selektivno.  »Visokoenergijski laser lahko uporabljamo namesto svedra pri odstranjevanju zobne gnilobe. Laserski žarek različno deluje na različna tkiva v ustih in selektivno odstranjuje tkivo glede na njegovo sestavo. Zobna gniloba vsebuje več molekul vode kot zdrava zobovina, zato jo laser hitro odstrani že pri manjših nastavitvah, ne da bi pri tem odstranil zdravo in trdo zobno tkivo. Po potrebi lahko nastavitve spreminjamo za različna tkiva, tudi zdrav in trden zob z lahkoto prerežemo na pol, če nastavimo večjo moč laserja. Tradicionalni sveder ne prepozna različnih tkiv, zato odstrani tudi del zdravega tkiva. Poleg tega pacient pri uporabi laserja ne čuti neprijetnih vibracij, ni pregrevanja in ni bolečin,« razlaga Aleksandra Križaj Dumić.

Prednosti zdravljenja z laserjem

Večja natančnost: Z laserjem delujemo le na izbrana tkiva, preostala tkiva v okolici in v globinah ostanejo popolnoma nepoškodovana.Manj bolečin: Pulzni laser deluje po principu pulziranja, pri katerem je zaradi premorov manj stranskih učinkov, poleg tega se tkivo ne  pregreva. Posamezen pulz laserskega žarka je tako kratek, da se živec ne odzove na bolečinski dražljaj, zato anestezija pri delu z laserjem ni potrebna.

Boljše celjenje ran: Laser deluje antimikrobno, krvavitve ob posegih so minimalne, šivi po navadi niso potrebni, rane se celijo mnogo hitreje in brez oteklin.

Učinkovito odstranjevanje bakterij: S klasičnimi kemičnimi sredstvi delujemo le na površini, z laserjem pa lahko brez škode uničujemo bakterije v globini. Laser je tako učinkovita alternativa antibiotičnemu zdravljenju parodontalne bolezni in vnetij v koreninskih kanalih.

Biostimulacija  tkiva z laserjem: Uporablja se kot protibolečinska terapija in terapija za hitrejšo regeneracijo tkiva po posegih, poškodbah ali zdravljenjih.

Komentirajte!
Imate vprašanje o uporabi laserja v zobozdravstvu?
Zapišite ga in strokovnjaki iz ​Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj vam bodo poskusili odgovoriti.