Sodišče: Monsantov insekticid Roundup povzročil raka

Porota na zveznem sodišču v kalifornijskem San Franciscu je odločila, da je razvpiti Monsantov herbicid Roundup pomembno vplival na to, da je danes 70-letni Edwin Hardeman zbolel za rakom.

roundupOdločitev sodišča v primeru Edwina Hardemana je zelo pomemben precedens, ki bi lahko vplival na stotine podobnih tožb, v katerih uporabniki Roundupa tožijo Monsanto (ki ga je leta 2017 kupil nemški Bayer) zaradi domnevne rakotvornosti herbicida.

Hardeman je pesticid Roundup začel uporabljati leta 1986 in z njim na svojem posestvu uničeval plevel in škodljive rastline. Kasneje je zbolel za ne-Hodgkinovim limfomom, rakom, ki prizadene limfatični sistem.

Kaj je ne-Hodgkinov limfom?

Ne-Hodgkinov limfom je rak limfatičnega sistema. Pri njem se limfociti ne obnašajo normalno in se brez okužbe kopičijo v bezgavkah, ki se povečajo, a ne bolijo. Pri ne-Hodgkinovem limfomu se lahko povečajo tudi ostali limfatični organi (vranica, mandlji), spremenjeni limfociti pa lahko prodrejo tudi v limfatično tkivo, ki se nahaja v nekaterih organih (prebavila, jetra, pljuča).

Najbolj pogost znak ne-Hodgkinovega limfoma so povečane neboleče bezgavke na vratu, v predelu nad ključnico, pod pazduhami ali v dimljah. Bezgavke se pri bolniku, v nasprotju z zbolelim za prehladom ali gripo, s časom ne zmanjšajo. Ostali splošni simptomi so še povišana telesna temperatura, nočno potenje, izguba telesne teže. Pri bolnikih se lahko pojavijo tudi utrujenost, zaspanost, glavobol in dolgotrajna srbečica (vir: Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo).

Veliko očitkov, da Roundup povzroča raka

Primer Edwina Hardemana še zdaleč ni edini, v katerem nekdanji uporabniki Roundupa, ki so kasneje zboleli za rakom, tožijo proizvajalca. Lani avgusta je sodišče zvezne države Kalifornije razsodilo, da je nekdanji šolski hišnik zbolel za neozdravljivim rakom prav tako zaradi uporabe herbicida Roundup.

Monsanto, ki je od leta 2017 v lasti farmacevtske družbe Bayer, se samo v Združenih državah Amerike sooča z več kot 9.000 tožbami zaradi domnevnih škodljivih učinkov Roundupa na zdravje.

Preberite še: Kdo želi utišati glas o kancerogenosti herbicida?

Vir: The Guardian, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo