Slovenci, ki pobirajo nagrade za bio mlečne izdelke

Vedno več ljudi se zaveda pomena neoporečnih, ekoloških živil, ki ugodno vplivajo na zdravje. Lahko bi dejali, da je ekološko, naravno, integrirano postalo nekakšen trend. Hvalevreden trend po tem, ko so nam megakorporacije dolgo oglaševale in vsiljevale sicer okusne izdelke, ki pa vsebujejo veliko sladkorja in drugih potencialno škodljivih dodatkov. Danes so tudi multinacionalke zaznale, da se ljudje obračajo nazaj k naravi in začele ponujati “bio” izdelke. A nekateri so moč bio pridelane in predelane hrane poznali že prej. Veliko prej.

Picture

Zakonca Dunja in Brane Kelečević sta že leta 1992 iz držav bivše Sovjetske zveze prinesla živa kefirjeva zrna in začela s proizvodnjo tradicionalnega kefirja v majhni mlekarni v Lazah pri Logatcu. Vodila ju je strast, da ta naravni probiotični napitek stoletnikov s Kavkaza, za katerega se mnogi sprašujejo, ali je čudež ali dar bogov, približata tudi Slovencem.

Počasi in vztrajno, brez kompromisov pri kakovosti, je na tem temelju v naslednjih dvajsetih letih zrasla Mlekarna Krepko. Danes sodobna mlekarna, ki spoštuje najvišje standarde predelave mleka. Še vedno ostaja zvesta izdelavi kefirja na tradicionalni način iz kefirjevih zrn. Odlikuje pa jo tudi strog certifikat za predelavo ekološkega mleka v BIO/ekološke mlečne izdelke (kontrolira KON-CERT, SI-EKO-001).

Samo ekološka pridelava

Kot je v intervjuju za Zdravo.si povedala direktorica Mlekarne Krepko, Sandra Turnšek, v njihovi mlekarni uporabljajo samo ekološko pridelane surovine, ki jih kupujejo od skrbno izbranih slovenskih kmetov, ki delijo enake vrednote in se zavedajo, da je ekološko kmetovanje tek na dolge proge. Toda z vztrajnostjo in brez ubiranja bližnjic pridejo tudi pravi rezultati. Ne samo tisti merljivi v denarju, ampak tudi zavedanje, da delajo nekaj dobrega.

Oglejte si prispevek o Mlekarni Krepko na Planet TV:

Večkrat nagrajeni izdelki Mlekarne Krepko

Mlečni izdelki Mlekarne Krepko so osvojili že veliko prestižnih nagrad. Med drugim več nagrad za najboljši okus Taste Awards, ki jih podeljuje inštitut iTQi iz Bruslja. Ta predstavlja vodilno neodvisno združenje kuharjev in somelierjev z vsega sveta, ki združuje kar 140 članov iz  41 držav.

Leta 2016 so Mlekarni Krepko podelili nagrado za tradicionalni Kefir Krepko in tradicionalni Kajmak Krepko.

Ocenjevanje poteka po principu t.i. slepe degustacije, kar pomeni, da tako embalaža, kot proizvajalec izdelka, žiriji niso znani. O nagradi odločajo organoleptični kriteriji, kjer ocenjujejo vonj, teksturo, okus in po-okus izdelka.

Letošnji veliki dosežek pa je predstavitev Mlekarne Krepko v evropskem parlamentu na dogodku Small & Medium Sized Enterprises at the hearth of Europe’s Food and Drink Industry – Small Scale BIG impact, kar lahko prevedemo kot “Mala in srednje velika podjetja v srcu evropske prehranske in pijačarske industrije” – Majhna ampak vplivna.
Picture
Direktorica Sandra Turnšek v evropskem parlamentu na dogodku, kjer so se predstavila izbrana majhna in srednja podjetja prehranske in pijačarske industrije.

Tudi Evropska unija se namreč zaveda, da je za trajnostno prihodnost pomembno ljudem zagotoviti ekološko pridelano in predelano hrano. Na tem področju so se kot najboljša izkazala prav majhna in srednja, pogosto družinska podjetja, ki izhajajo iz lokalnega okolja in podpirajo lokalne kmete in ostale pridelovalce. Kajti ne gre pozabiti, da je najbolj ekološka hrana tista, ki je – poleg tega, da je pridelana na ekološki način – prepotovala najkrajšo razdaljo od kmetije do krožnika.

 Vsebino omogoča Mlekarna Krepko

Komentirajte!
Imate vprašanje o mlečnih izdelkih Mlekarne Krepko?
Zapišite ga v komentarju in strokovnjaki Mlekarne Krepko vam bodo odgovorili.