Skuta je pomembno živilo – poglejte, zakaj + RECEPT

Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem. Dr. Johanna Budwig jo priporoča v svoji dieti skupaj z lanenim oljem.

Picture

Skuta je splošno ime za dve vrsti mlečnih izdelkov, to sta prava skuta in skutni sir. Skuto pridobivamo na več načinov, običajno iz kislega mleka, iz sladkega mleka, nekatere vrste skute pa tudi s koagulacijo sirotke. V grobem torej skuto delimo v štiri vrste, in sicer običajno skuto iz kislega mleka, albuminsko skuto (planšarsko, sirarsko), ki je izdelana iz sladkega mleka in sirotke, rikoto, ki je izdelana iz sirotke in pa kajžarsko skuto, ki jo poznamo tudi pod angleškim nazivom cottage cheese, ki je izdelana iz posnetega mleka in kislega mleka. Kajžarska skuta je v primerjavi z ostalimi najbolj zrnata. Na Bližnjem vzhodu poznajo tudi skute oz. skutne sire, ki jih pripravljajo s pomočjo jogurta (lebneh).

Picture
Bio nepasirana skuta Mlekarne Krepko. Narejena je iz slovenskega ekološkega, pasteriziranega in nehomogeniziranega mleka. Več informacij >>

Tradicionalno živilo

Skuto so pripravljali že v stari Mezopotamiji, v stari Grčiji, v starem Rimu in v starem Egiptu davno pred našim štetjem. Danes je njena pridelava razširjena po vsej Evropi, Balkanu, Rusiji, Bližnjem vzhodu in Aziji vse do Indije, kakor tudi v Kanadi, Severni Ameriki in Avstraliji. Njene različice poznamo pod imeni: faisselle, ricotta, chhena, cottage cheese, fromage blanc, quark, zernyony tvorog, curd cheese, queso fresco, lebneh, suzma, kashk.

Hujšanje s skuto

Že omenjene aminokisline v skuti pomagajo jetrom ter lahko izboljšajo presnovo maščob. Zato je skuta zelo zaželen prehrambeni izdelek za uživanje med hujšanjem. Pusta skuta pa naj bi zniževala tudi raven holesterola.

Skuta kot antistresno živilo

Pusta skuta znižuje krvni tlak in vsebuje vitamine B-kompleksa, ki pomagajo pri pomirjanju in sproščanju. Zato je tudi odlično antistresno živilo in se ga priporoča vsem, ki bi v hitrem tempu življenja želeli ohraniti tako dobro telesno kot tudi duševno zdravje.

Kako uživati skuto

Vse vrste skute in skutnega sira se v kulinariki pestro uporablja tako v slaščicah, pri pekovskih izdelkih, v namazih, pri predjedeh in v napitkih. V zdravi prehrani je skuta dobila posebno mesto. Skupaj s sadjem in semeni je lahko odličen beljakovinski zajtrk.V Mlekarni Krepko vam nudijo: Nepasirano Krepko BIO skuto, Nepasirano kozjo skuto in BIO skutin namaz.

VEČ INFORMACIJ O IZDELKIH >>

Recept: Energijski skutin zajtrk s sadjem

Sestavine:

Priprava:
Nepasirano Krepko BIO skuto damo v skledico ali globok krožnik. Breskev in suhe slive narežemo ter dodamo skuti. Prelijemo z limoninim sokom, dodamo
žlico medu ter potresemo s cimetom.
Želimo vam dober tek!
Vsebino omogoča Mlekarna Krepko
Komentirajte!
Kako najraje jeste skuto? Zapišite v komentarju.