Skodljiva kozmetika

Avtorica članka: Inka Plauštajner Gerkšič

Naravno ali “naravno”?

Naravno je postalo moderno in je vedno bolj “in”. A kaj se v izdelkih dejansko skriva za to besedo? Preberete sestavine na
deklaracijah izdelkov, jih poznate? Povprečen uporabnik se na sestavine ne spozna dovolj, zato pogosto zaupa izdelkom, na katerih piše, da so naravni.Jim lahko verjamete? Zakonodaja pravi, da se sme izdelek oglaševati kot naraven, če vsebuje 2 % naravnih sestavin. Pa ostalih 98 %?! Naj vas napisi in “naravne” embalaže ne zavedejo!

Pri vsakoletnih testih najbolj popularnih in prodajanih kozmetičnih izdelkov ugotovimo, da najbolj oglaševani izdelki navadno dosegajo najslabše rezultate. Pri raziskovanju in preverjanju, kaj vse nanašamo na svojo kožo, si lahko pomagate s spletno bazo Skin Deep in vsakoletnimi testiranji Öko-TestMagazina.  Preverite sami!

Vsakodnevna nega in njen vpliv na naše zdravjeKar 60 % sestavin, ki jih nanesemo na kožo, prodre v naš krvni obtok in zakroži po celotnem telesu. Ali ste vedeli, da človek v enem letu z osnovno nego telesa v povprečju v telo vnese približno 2 kg zdravju škodljivih snovi (kemikalij)?! Ker smo ženske z nego telesa še nekoliko bolj obremenjene, to pomeni še toliko več uporabljenih preparatov. Na policah trgovin se pojavlja tudi vedno več kozmetičnih izdelkov, namenjenih našim najmlajšim, pri katerih moramo biti še posebno pazljivi, saj je njihova koža še toliko bolj občutljiva in dovzetna za vse škodljive sestavine, njihov obrambni
mehanizem pa še ni tako razvit. Naj ne bo nepoznavanje vaš izgovor!

Kozmetika je že tako globoko usidrana v naše vsakdanježivljenje, da se mnogi ne zavedajo, koliko je (u)porabijo. Moški pogosto pravijo, da kozmetike praktično ne uporabljajo, podobno menijo tudi starši številnih dojenčkov in otrok. Pa poglejmo (kozmetični) dan povprečnega človeka: zjutraj si umijemo zobe (zobna pasta), se stuširamo (gel za tuširanje) in umijemo lase (šampon). Namažemo si obraz (krema – tudi če je čisto navadna) in uporabimo sredstvo za deodoriranje (deodorant ali še slabše – antiperspirant). Mnogi uporabijo tudi izdelke za oblikovanje las (balzam, pena, gel, lak za lase) in se nadišavijo (parfum). Torej smo v prve pol ure dneva uporabili v povprečju 6 izdelkov.

Pri številnih moških ne smemo spustiti pene za britje in raznih vodic po britju ali balzamov, pri ženskah pa še malo morje izdelkov za nego telesa: dekorativna kozmetika (pudri, senčila za oči, šminke & lip glossi, svinčniki za oči & ustnice & obrvi, maskara, rdečila za lica,…), kozmetika za obraz (sredstva za odstranjevanje ličil, čistilno sredstvo za obraz, tonik, pilingi, kreme za obraz – proti mozoljčkom & gubicam, razni serumi za kožo okoli oči ipd.), laki & odstranjevalci laka za nohte, pene & geli za britje, izdelki proti celulitu & maščobnim oblogam & strijam, samoporjavitvene kreme, losioni za telo, barve za lase in še bi lahko naštevali. Vedno večji uporabi kozmetičnih izdelkov se približujejo tudi (sodobni) moški.

 

Brez večjega pretiravanja lahko rečemo, da število kozmetičnih izdelkov, ki jih uporabimo vsak dan, dosega 10 (pri mnogih ljudeh tudi močno presega to število). Vsak dan, celo življenje. Ste se kdaj vprašali, koliko škodljivih kemikalij nanesemo na svoje telo, ki se nato preko kože absorbirajo (direktno) v krvni obtok? Glede na to in dejstvo, da je tudi naše prehranjevanje vedno manj kvalitetno (in hrana oporečna), se resnično ne moremo čuditi, če je vedno več težav s kožo, z zdravjem, raznimi rakavimi obolenji, z alergijami, hormonskimi motnjami, neplodnostjo,….

Poskrbimo za svoje zdravje

Če vam je mar za vaše zdravje, posezite po naravni kozmetiki. Na trgu je vedno več izdelkov, izbira je resnično velika. Če se v vsej poplavi naravnih preparatov ne znajdete več, so lahko vaše vodilo vsekakor certifikati za naravno kozmetiko, kot so BDIH, NaTrue, Ecocert, Soil Association, Demeter in številni drugi. Več o certifikatih za naravno kozmetiko bomo pisali v naslednjih novičkah.

Odlična alternativa je tudi uporaba naravnih sestavin (npr. hladno stiskanih rastlinskih olj in masel), ki lahko nadomestijo veliko vaših izdelkov. Če pa imate voljo in željo po ustvarjanju lastnih izdelkov, se lahko udeležite kake delavnice za izdelavo naravne kozmetike, tudi tu je ponudba že precej pestra.

Ali uporabljate sestavine naravne kozmetike? Bi si znali sami narediti lastne kozmetične izdelke?