Kdo pravi, da mora biti priprava božične večerje dolga in zapletena? V sodelovanju s poznavalko zdravega polnovrednega načina prehranjevanja smo za vas pripravili recept za zdravo in popolno božično večerjo iz polnovrednih sestavin, ki je pripravljena karseda hitro. Tako vam bo ostalo več časa za to, kar je v božičnem času najpomembnejše – druženje z vašimi bližnjimi.
Količine v spodnjih receptih za izvirno predjed, okusno glavno jed in slastno sladico veljajo za 4 do 6 oseb. Za manj ali več oseb količine ustrezno prilagodite.
Predjed: polenta z nadevom iz pečene paprike
Sestavine za polento:
- 150 ml koruznega zdroba za hitro pripravo
- voda (za količino glejte embalažo zdroba)
- sol (za količino glejte embalažo zdroba)
Sestavine za nadev iz pečene paprike:
- 180 ml pečene rdeče paprike (kupljene ali pripravljene doma)
- 1 jušna žlica kaper
- 1/2 jušne žlice nasekljanega peteršilja
- 1/2 jušne žlice nasekljane bazilike
- 1/2 strtega stroka česna
- 1 čajna žlička balzamičnega kisa
Priprava polente:
- Polento skuhajte po navodilih na embalaži.
- Zlijte na papir za peko in zgladite v tanko plast.
- Postavite v hladilnik za 20 minut.
- Narežite na trikotnike in položite na krožnik.
- Postrezite pri sobni temperaturi, obloženo z nadevom.
Priprava nadeva:
- Pečeno papriko drobno nasekljajte.
- Zmešajte s preostalimi sestavinami.
- Zmes pustite počivati na sobni temperaturi vsaj pol ure, da se okusi povežejo.
- Nadevajte na polento.
Glavna jed: rižev pilaf z mlado špinačo in brusnicami
Sestavine:
- 500 ml rjavega riža
- 1 nasekljana čebula
- 6 drobno nasekljanih strokov česna
- 250 ml suhih brusnic
- 850 ml zelenjavne jušne osnove
- 700 g mlade špinače
- 1 čajna žlička drobljenega čilija
- 100 ml poljubnih nasekljanih oreščkov
- olivno olje
Priprava:
- Riž skuhajte v jušni osnovi po navodilih na embalaži.
- Na olju popražite čebulo.
- Dodajte špinačo, česen in drobljen čili ter pražite še 1 minuto.
- Dodajte kuhan riž in dušite 3 minute oz. dokler ni riž dovolj topel.
- Odstavite z ognja.
- Dodajte brusnice, oreščke in premešajte.
Priloga: šampinjoni, polnjeni z rukolo
Sestavine:
- 450 g šampinjonov
- 60 ml nasekljane čebule
- 2 jušni žlici sojine omake
- 60 ml belega fižola iz konzerve
- ¼ drobno nasekljane rdeče paprike
- 3 strti stroki česna
- 60 ml sladkega belega vina
- 700 ml rukole
- 2 jušni žlici jedilnega kvasa
- olivno olje
Priprava:
- Pečico segrejte na 175 °C.
- S šampinjonov odstranite bete. Klobuke pustite cele, bete pa nasekljajte.
- V ponvi na olju dušite čebulo, česen in bete šampinjonov.
- Prilijte vino in sojino omako ter dušite, dokler se zelenjava ne zmehča.
- Vmešajte špinačo in dušite še 1 minuto.
- Zmes dajte v multipraktik.
- Dodajte fižol in jedilni kvas ter dobro zmiksajte.
- Stresite v skledo in vmešajte nasekljano rdečo papriko.
- Klobuke šampinjonov položite z zgornjo stranjo navzdol v pekač, obložen s papirjem za peko.
- Vsak klobuk nadevajte z zvrhano žlico nadeva.
- Pecite 20 minut.
- Vzemite iz pečice in postrezite toplo.
Sladica: čokoladni rjavčki z jagodami
Sestavine (za približno 15 rjavčkov):
- 60 ml ovsenih kosmičev
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 10 izkoščičenih datljev
- 1 čajna žlička vanilije
- 60 ml kakava v prahu
- ½ zrele banane
- 350 ml jagod
Priprava:
- Pečico segrejte na 190 °C.
- V multipraktik dajte ovsene kosmiče, kakav in pecilni prašek ter miksajte nekaj sekund.
- Dodajte banano, datlje in 240 ml jagod (ki ste jih splaknili, popivnali s kuhinjsko krpo in razpolovili) ter vanilijo. Preostale jagode shranite za okras.
- Miksajte, dokler ni zmes dobro povezana.
- Zmes enakomerno porazdelite po pekaču za rjavčke (oblikujte pribl. 15 rjavčkov).
- Rjavčke okrasite s preostalimi jagodami.
- Rjavčke pecite 15-20 minut oz. dokler niso skoraj povsem čvrsti.
- Vzemite iz pečice in ohladite.
Želimo vam prijetno božično večerjo in dober tek!