RECEPT: Praznična čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami

Pred decembrskimi prazniki smo za vas pripravili poseben recept za okusno čokoladno-cimetovo pito s skuto in višnjami. Njena posebnost so BIO mlečne sestavine Mlekarne Krepko, ki ji dajo še posebej poln in naraven okus.
Picture

SESTAVINE za 8-10 oseb, tortni model premera 22 cm:ZA TESTO:

  • 75 g BIO masla KREPKO >>
  • 150 g pirine moke
  • 2 jedilna žlica kakava v prahu
  • 25 g rjavega trsnega sladkorja
  • 25 g mletih orehov
  • 1 jajčni rumenjak
  • ščepec soli

ZA NADEV:

  • 2 jajčna rumenjaka
  • 3 jajčni beljaki
  • 75 g rjavega trsnega sladkorja
  • 350 g BIO nepasirane skute KREPKO >>
  • 150 g BIO kisle smetane KREPKO >>
  • 25 g kakava v prahu
  • 2 čajni žlički burbonske vanilje
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • Slastna praznična čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami z BIO mlečnimi sestavinami Mlekarne Krepko.

    POTREBUJEMO ŠE:
    • BIO maslo KREPKO >> za namastitev pekača
    • krušne drobtine za posip pekača
    • višnjevo marmelado za premaz testa
    • kandirane višnje za okras.

POSTOPEK PRIPRAVETortni model premera 22 cm namastimo z maslom, dno potresemo s krušnimi drobtinami. V posodo stresemo moko, hladno narezano maslo, sladkor, mlete orehe, kakav, rumenjak (beljak prihranimo za nadev) in sol. Testo na hitro vgnetemo, po potrebi dodamo 1 jedilno žlico hladne vode. Oblikujemo kepo in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj 10 min. Testo razvaljamo in z njim obložimo tortni model, pazimo da oblikujemo dovolj visok rob, saj bo pita visoka. Pečico segrejemo na 160°C. Medtem testo v modelu postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se v pekaču testo lepo strdi.Beljake ločimo od rumenjakov. V veliki posodi stepemo rumenjak s sladkorjem, dodamo skuto, kislo smetano, kakav, vaniljo in cimet. 3 beljake (1, ki nam je ostal od testa, in 2 od nadeva) stepemo v trd sneg in jih postopoma dodajamo v skutni nadev.

Po ohlajenem testu premažemo višnjevo marmelado, nato vlijemo skutni nadev. Ves čas pazimo, da nam nadev ne steče za rob testa. Bodimo pozorni, da smo naredili dovolj visok rob. Pito položimo v poprej ogreto pečico, pečemo pri temperaturi 160°C, 60-70 min., toliko da se nadev dobro speče in strdi (po 60 min. preizkusimo z zobotrebcem v notranjosti).

Pustimo, da se pita ohladi, po vrhu jo okrasimo s kandiranimi višnjami in po okusu še dodatno potresemo s cimetom.

Želimo vam dober tek!

Piše: Vsebino omogoča Mlekarna Krepko
Komentirajte!
Katera je vaša najljubša praznična dobrota?