Raznolikost superživil iz našega okolja

Z naraščanjem prebivalstva in globalizacijo se je svet znašel v primežu enolične prehrane. Podatki o svetovni prodaji hrane kažejo, da več kot 60 % prehrane sveta temelji na treh kulturah – pšenici, rižu in koruzi. Še več, po nekaterih podatkih naj bi 92 % celotne prehrane sveta temeljilo na 15 rastlinah in 10 vrstah mesa. Po drugi strani pa nam dietetiki priporočajo, da naj bi zaužili vsaj 35 različnih živil na teden. Se tudi vi sprašujete, kako povečati raznolikost svoje prehrane in uživati pestro prehrano?

Picture

Povečajte pestrost okusov v svoji prehrani

V naši naravi v vsakem letnem času najdemo rastline, ki nam izboljšajo prehrano. Kot dodatek prehrani jih dodajamo zaradi pestrosti okusov in ker vsebujejo vrsto spojin, ki so za naš organizem zdravilne.

V procesirani hrani so pogost dodatek ojačevalci okusa, katerih lastnost je, da sprožijo nadpovprečno visok odziv v celicah okušalnih brstičev in tako izzovejo močno zaznavo okusa v možganih. V naravi pa najdemo nešteto naravnih snovi, ki sprožijo podobne reakcije v možganih. Okoliške rastline so še posebej polne okusov in arom.

Poglejmo si nekaj spomladanskih rastlin, ki v vaših možganih povzročijo takšen odziv.

Zvezdica (foto: Pixabay)

Med spomladanskimi rastlinami je kar nekaj rastlin, ki so strupene, zato najprej opozorilo k dobremu poznavanju rastlin pred nabiranjem. V nasprotnem primeru se na teren rajši podajte s strokovnjakom. Po Sloveniji je na voljo več delavnic o nabiranju rastlin kot tudi o njihovi pripravi.Spomladanske rastline, ki jih Slovenci najpogosteje nabirajo, so regrat, čemaž in trobentice. Med rastlinami, ki se ne ozirajo kaj dosti na letne čase, so tudi marjetica, mrtva kopriva in lakota. Ko temperatura zemlje preseže 0°C, se njihova rast nemoteno nadaljuje. Skozi celotno zimsko sezono pa nam je na voljo še ena rastlina, polna vitamina C. To je zvezdica, z domačim imenom ji pravimo kurja črevca. Je rastlina, ki ljubi hladno, v hladnem doživi svojo bogato razrast in spomladi zacveti s komaj opaznimi belimi cvetovi. ​
​Zvezdica vsebuje tudi obilo železa, veliko kalcija in drugih mineralov. Zeliščarji jo uporabljajo pri površinskih ranah, nekaterih kožnih izpuščajih ter proti hemoroidom. Najlažje jo boste našli kot plevel rasti na opustelih njivah, v travnatih rušah pa si le stežka izbori mesto za rast svojih korenin. Okus in aroma zvezdice pa sta nekaj posebnega. Odlična je surova ali v obliki pesta, še posebej priporočena v družbi s čemaževimi koreninicami, ki so prav tako divje rastoče najbolj sočne zgodaj spomladi.

Spremenite ponavljanje vedno istih okusov s pomočjo narave

Travnik in zelišča (foto: Pixabay)

Če aroma zvezdice še ni kemično opredeljena, pa značilno aromo in okus čemažu dajejo žveplove spojine. Poleg značilnega okusa pa so te žveplove spojine tudi zdravilne. Delujejo protimikrobno, skupaj z drugimi spojinami v čemažu so učinkovite tudi proti kandidi in virusom. V tradicionalnem zahodnem zeliščarstvu je čemaž učinkovit kot preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi ter proti prehladu in kašlju. Manj znano pa je, da se nanaša tudi zunanje na odrgnine, ker pospešuje celjenje ran, ter da je učinkovit za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni.

Pot do prehranske raznolikosti je tudi pravilno kombiniranje preprostih sestavin, ki v pravi kombinaciji ustvarijo nepozaben okus. K zvezdici vam zato priporočamo poleg čemaža tudi dodatek pehtrana. Za tiste, ki pa bi želeli omiliti česnat okus čemaža, pa bo zanimiv dodatek gorčice ali čilija.

 

Piše: Dr. Katja Rebolj, Rožma cvetlični prigrizki

 

Komentirajte!