Preveč pitja vode lahko škodi

Piti dovolj tekočine je pomembno. A pretiravanje z vodo ima lahko škodljive posledice. V najhujšem primeru celo pripelje do smrti. Prevelika hidracija z vodo se najpogosteje pojavlja med športniki, še posebej med maratonci. Toda lahko se zgodi tudi vam, da doživite zastrupitev z vodo, kot ji pravijo zdravniki. Do nje pride, ko človek zaužije toliko vode, da se soli v krvi preveč razredčijo.

Picture

Hiponatremija

Ko koncentracija natrija v krvi pade pod določeno mejo, namreč začne voda uhajati iz krvi in prehajati v druga tkiva. Gre za stanje, ki se mu strokovno reče hiponatremija in predstavlja veliko nevarnost za človekovo zdravje.

Hiponatremija najbolj prizadene možgane. Ti zaradi izločanja vode iz krvi začnejo otekati. Običajno opazimo blage simptome, kot so glavobol, slabost in zmedenost. Toda če ne ukrepamo, lahko ti blagi simptomi pripeljejo do hujših stanj, v najslabšem primeru tudi do smrti, če se otekanje možganov ne ustavi.

Možgani so namreč mehko tkivo, ki je zaprto v omejen prostor lobanje. Ko močno otečejo, imajo samo eno možnost širitve, in to je skozi odprtino na dnu lobanje, kjer se možgani povezujejo s hrbtenjačo.

Smrt zaradi preveč popite vode

Smrt zaradi prevelike količine zaužite vode je sicer zelo redka, a se dogaja, opozarjajo strokovnjaki. Najpogosteje se s simptomi preveč zaužite tekočine srečujejo športni zdravniki, medtem ko se družinski zdravniki v svoji karieri zelo redko srečajo s takšnimi primeri, zato se lahko zgodi, da jih kljub simptomom ne prepoznajo. A pravilno in pravočasno ukrepanje je v primeru prevelike količine zaužite vode ključnega pomena.

Pred nekaj meseci je v ZDA umrl 27-letnik, ki je med t.i. razstrupljanjem telesa brez zdravniškega nadzora užival prevelike količine vode. Njegovi starši so novinarjem pojasnili, da je bil sprva videti brez posebnosti, čeprav so ga opozarjali, naj ne pije toliko vode. Nato pa je oče nekega julijskega jutra srečal sina v kuhinji, ko je prišel spit nov kozarec vode. Po nekaj minutah se je zgrudil, zato so poklicali reševalce, ki so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je čez nekaj ur umrl. Neposreden vzrok smrti so bili otečeni možgani, ki so se razširili skozi odprtino na dnu lobanje. »Ne bi si mislili, da lahko preveč vode človeka ubije,« je po izgubi sina dejal oče.

Opozorilo in nasvet

Še posebej pozorni na količino popite vode bi morali biti starejši ljudje, ki jemljejo diuretike in imajo težave z ledvicami, opozarjajo zdravniki. Pa tudi športniki – še posebej maratonci in drugi vzdržljivostni športniki – ki med treningi in tekmami uživajo veliko vode.

Hiponatremijo je sicer enostavno preprečiti. Najpomembneje je, da ne pretiravate s pitjem vode. V primeru, ko pričakujete, da boste potrebovali več tekočine (šport, delo na vročini ipd.), vodi dodajte nekaj zrnc soli ali prašek za osvežilne športne napitke.

Ali kot svetuje dr. Aaron Baggish:

  • Pijte samo, ko ste žejni in ne prej. Ko začutite rahlo žejo, je čas za vnos tekočine, toda če niste žejni, nima smisla piti vode, ker s tem ne boste nič pridobili.
  • Ugotovite, koliko tekočine v povprečju izgubite med treningom. Goli se stehtajte pred treningom in po njem, razlika v teži pa vam da grobo oceno, koliko tekočine ste izgubili. Naslednjič spijte približno toliko tekočine.

 Piše: A.M., vir: WebMD

Komentirajte!
Ali pijete veliko vode?