Prehranska dopolnila z antioksidanti povečujejo tveganje za raka

Antioksidanti, ki jih vedno pogosteje najdemo v prehranskih dopolnilih, lahko povečajo tveganje za smrt v primeru malignega melanoma. Švedski raziskovalci so do ugotovitve prišli po tem, ko so pred časom že dokazali, da lahko antioksidanti pospešijo napredovanje pljučnega raka.
Picture

Profesor Martin Bergö zato osebam, ki jim je že bila postavljena diagnoza raka ali so podvrženi večjim možnostim za razvoj te bolezni (dednost, vplivi iz okolja), odsvetuje uživanje prehranskih dopolnil z antioksidanti.
Januarja 2014 so raziskovalci z Univerze v Göteborgu prišli do ugotovitve, da antioksidanti pospešujejo napredovanje pljučnega raka. Poleg tega so pri miših, ki so jim v hrano dodajali antioksidante, opazili dodatne, bolj agresivne oblike tumorjev. Do enakih izsledkov so prišli tudi, ko so poskuse ponovili na človeških pljučnih tkivih.

Vse to je v nasprotju z dosedanjimi domnevami, da naj bi antioksidanti preprečevali rakava obolenja. Temeljile so namreč na povezavi dveh ločeno dokazanih predpostavk: da prosti radikali lahko povzročijo raka ter da antioksidanti uničujejo proste radikale. Toda kot kažejo dognanja švedskih znanstvenikov, zaključek ni tako enostaven.

Nadaljnje študije so pokazale, da antioksidanti podvojijo stopnjo širjenja malignega melanoma (kožnega raka). Za razliko od pljučnega raka sicer ne vplivajo na osnovni tumor, temveč pospešijo razvoj in širjenje metastaz. Kar pa je v primeru malignega melanoma še večja težava, saj so prav metastaze tiste, ki pri malignem melanomu povzročijo smrt. Primarni tumor je namreč mogoče odstraniti, medtem ko je boj z metastazami često obsojen na neuspeh.

Medtem ko antioksidanti lahko ščitijo zdrave celice pred prostimi radikali, pa se vse obrne v primeru nastanka raka. »Dokazali smo, da antioksidanti vsaj v dveh primerih pospešujejo razvoj raka,« je zaključke raziskav strnil profesor Bergö, ki zato odsvetuje uživanje antioksidantov osebam, ki so diagnosticirane z rakom ali pri katerih zaradi dednih dejavnikov in vplivov iz okolja obstaja povečano tveganje za razvoj rakavih obolenj.

Nasvet je še toliko bolj pomemben, ker se mnogi bolniki po postavitvi diagnoze raka zatečejo k alternativnim metodam, ki lahko vključujejo uživanje prehranskih dopolnil z antioksidanti.

​Vloga antioksidantov je še posebej kritična pri pacientih z malignim melanomom, kajti poleg prehranskih dopolnil lahko antioksidante vsebujejo tudi izdelki za nego kože, še posebej kreme proti staranju in zaščitne kreme za sončenje. Slednje lahko vsebujejo beta-karoten ali vitamin E, ki na maligne celice melanoma deluje na enak način kot antioksidanti.

​Glede na to, da sta kožni in pljučni rak med najpogostejšimi oblikami raka, kaže pred odločitvijo za uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo antioksidante, pretehtati tako pozitivne kot možne negativne učinke. Enako velja tudi za kozmetične izdelke, ki se nanašajo na kožo.

Vir: Science Translational Medicine, Dailymail
Piše: A.M.
Komentirajte!
Kaj menite o tem odkritju?