Poživitveni odmerek kljub omejeni zaščiti priporočen

Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 zmanjša tveganje, da bi zboleli za približno 50 odstotkov, ugotavlja ameriški Center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (CDC).

Poživitveni odmerek

Cepljenje s poživitvenim odmerkom daje dodatno zaščito, ki pa – pričakovano – ni trajna. Imunolog in mikrobiolog John Moore pojasnjuje: »Poživitveni odmerek ustvari dodatno zaščito za krajši čas, kar je to, kar od poživitvenega odmerka tudi pričakujemo. Njegova učinkovitost s časom upada. Še bolj pa se bo zmanjšala s širjenjem novih različic [virusa, op. p.].«

Poživitveni odmerek proti Omikronu

Prvotni odmerki cepiva so bili narejeni za prve seve virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. Virus je kasneje večkrat mutiral na način, da kasnejše mutacije niso več povzročale tako hudih oblik bolezni, a je hkrati postal tudi bolj nalezljiv. Različica Omikron je najbolj nalezljiva od vseh dosedanjih, zato večina strokovnjakov priporoča cepljenje s poživitvenim odmerkom, četudi ta ne nudi popolne zaščite.

Vsaka ponovna okužba povečuje tveganje

Dodaten razlog, ki govori v prid cepljenju in zaščitnemu vedenju, je tudi nedavna ugotovitev, da se z vsako ponovno okužbo s covidom-19 poveča tveganje za zaplete in dolgi covid. Pri slednjem gre za različne simptome – od nevroloških do kardiovaskularnih – ki trajajo več mesecev ali še dlje in občutno vplivajo na kakovost življenja in sposobnost za delo.

Medtem tudi še ni znano, kakšne bodo dolgoročne posledice covida. Nekateri znaki kažejo, da bi nekatere posledice ter povečana tveganja za razvoj drugih bolezni lahko bila dolgotrajna.

Decembra je pričakovati večje širjenje virusa

V decembru lahko zaradi večjega števila druženj in dogodkov v zaprtih prostorih pričakujemo, da se bo število okužb povečevalo.

Po padanju števila v oktobru, se je njihovo število v drugi polovici novembra znova začelo povečevati in trenutno v povprečju zadnjih 7 dni dosega skoraj tisoč novih okužb dnevno.

Vir: cnn Health, sledilnik.org