Pomladno čiščenje – ne samo stanovanja, tudi sebe

Po dolgi, nadpovprečno hladni in beli zimi pomlad končno, malce z zamudo sicer, prihaja v naše kraje. Narava se prebuja in z njo tudi človek. Pomladno čiščenje in pospravljanje vsega, kar se je nabralo čez zimo, ima čisto praktično, pa tudi simbolno vlogo. Pripravimo se na toplejši del leta, ko smo aktivnejši in preživimo več časa zunaj. Daljši dnevi, sonce in prijetne temperature vsi skupaj dokazano vplivajo na človekovo počutje. Da bi se počutili še bolje, vam bomo zaupali majhno skrivnost prebivalcev Kavkaza.

Picture

Tamkajšnji ljudje so že pred več kot 1.500 leti poznali kefirjeva zrna, iz katerih so nato izdelovali kefir. Tradicionalni kefir je iz pravih kefirjevih zrn, za katera še ni povsem znano, od kod so prišla, kar samo še povečuje mističnost tega napitka s skorajda čudežnimi lastnostmi. Med njimi je tudi čiščenje in razstrupljanje telesa. Pa ne takšno, privlečeno za lase, kot ga prodajajo nekateri oglasi.

Kefir je živilo, ki črevesju pomaga, da se znebi strupov. Preprečuje tudi težave s prebavo, kot so zaprtje, vetrovi in driska. Ker so v črevesju prisotni tudi pomembni deli našega imunskega sistema, z uživanjem kefirja krepimo tudi tega. Rezultat je večja odpornost na tegobe (prehladi, viroze), ki so reden spremljevalec menjavanja letnih časov, in več življenjske energije.

Resnica o razstrupljanju telesa

Vedeti moramo, da se naše telo čisti in razstruplja samo, zato ne potrebujemo nobenih preparatov za “čiščenje” in “razstrupljanje” jeter. Še več, nekateri takšni prehranski dodatki so lahko celo zdravju škodljivi.

Edina težava je, da strupi, ki jih telo samo izloči, na koncu končajo v črevesju, od koder bi se morali izločiti iz telesa. To pa se, predvsem zaradi modernega življenjskega sloga in uživanja predelane hrane, včasih žal ne dogaja tako, kot bi se moralo. Pri tem lahko pomaga tradicionalni kefir.

Ta poleg za črevesje zelo koristnih probiotičnih bakterij vsebuje tudi kvasovke. Oboje zelo blagodejno vpliva na uravnavanje naravne črevesne flore, od katere je med drugim odvisno tudi, kako uspešno bo črevesje iz telesa izločalo strupe.

Kefir mlekarne Krepko in Kefir Krepki suhec ter tudi vsi ostali kefirji iz Mlekarne Krepko, so izdelani iz tradicionalnih kefirjevih zrn s Kavkaza in iz slovenskega, pasteriziranega ter nehomoge-niziranega mleka. Več >>

Nekatere najnovejše raziskave še dodatno poudarjajo pomen črevesne flore na zdravje in počutje. Med drugim naj bi tam prisotne bakterije in druge snovi vplivale tudi na človekovo psihično počutje. Za zaključke je še prezgodaj, a nekateri strokovnjaki so mnenja, da ima dogajanje v črevesju veliko večjo vlogo, kot je bilo znano doslej.

PRAVI KEFIR NAM »ODPUŠČA« PREHRANSKE NAPAKE IN PREGREHE.
“Jaz osebno ga pijem vsak dan pred spanjem, ker mi čez noč razstrupi organizem, odpravi napake v prebavnem traktu in prvi učinek je viden že zjutraj, ko se zbudim nekako lahkotnejša. V enem samem lončku kefirja je shranjeno pravo bogastvo sestavin, s katerim ohranjamo vitalnost in zdravje.” Sandra Turnšek, direktorica mlekarne Krepko

Ne samo čiščenje stanovanja

Zato spomladi ne čistite samo vašega stanovanja. Poskrbite tudi za pomladno čiščenje svojega telesa, da se znebite strupov, ki so se v črevesju nabirali čez zimo, ko se običajno prehranjujemo manj zdravo in smo manj telesno aktivni.

Kefir

Uživanje tradicionalnega kefirja je kot nalašč za to. Poleg tega pa kefir tudi:

  • ugodno deluje na raven holesterola v krvi;
  • vsebuje vitamine skupine B, kalcij in nekatere aminokisline;
  • lahko pomaga pri nespečnosti in težavah z duševno napetostjo;
  • ugodno vpliva na proizvodnjo spolnih hormonov in tako pripomore k zadovoljujočemu spolnemu življenju.

Krepki suhec Mlekarne Krepko

Kefir Krepko – krepki suhec – je izdelan iz slovenskega, pasteriziranega in nehomogeniziranega mleka. V Mlekarni Krepko proizvodnja kefirja poteka na tradicionalni način, z uporabo kefirnih zrn in je ena redkih mlekarn, kjer proizvajajo kefir na ta način.

Tako med procesom fermentacije nastaja naravni CO2, mlečna kislina, etanol ter druge snovi, ki vplivajo na okus kefirja, proizvedenega na tradicionalen način. Kefir Krepko ima zato prijeten aromatičen vonj ter rahlo rezek in osvežujoč okus.

Kefirjeva zrna – V EU je edino Mlekarna Krepko specializirana za izdelavo pravega tradicionalnega kefirja iz kefirnih zrn.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ O KEFIRJU KREPKO >

Legenda o kefirju

Legendo o kefirju ovija tančica skrivnosti, saj do danes ni raziskano, kako so nastala kefirjeva zrna. Prizadevanja številnih znanstvenikov, da bi umetno izdelali kefirjeva zrna z enakimi zdravilnimi lastnostmi, kot jih imajo naravna, so bila vse do danes neuspešna.

Med ljudstvi, ki živijo v kavkaških gorah, kroži legenda, da je kefirjeva zrna prinesel prerok Mohamed, zato jih pogosto imenujemo tudi prerokova zrna. Mohamed naj bi jih tudi naučil, kako iz kefirjevih zrn delati tradicionalni kefir.

Kavkaz – domovina kefirjevih zrn

Kavkaška ljudstva so prerokova zrna več kot 1.400 let skrivala pred drugimi, dokler se po svetu ni razvedelo, da v kavkaškem gorovju pijejo nekakšen eliksir življenja in da zaradi tega živijo tudi 150 let. V svojih potopisih kefir omenja tudi srednjeveški raziskovalec Marco Polo. Prva kefirjeva zrna so v Moskvo prinesli šele leta 1908, potem pa so se počasi širila tudi v zahodne države.

Tudi kefirjeva zrna Mlekarne Krepko izvirajo s kavkaškega gorovja.

Kavkaško gorovje Foto: Wikipedia/Тимур Агиров
Vsebino omogoča Mlekarna Krepko
Komentirajte!
Imate vprašanje o kefirju Mlekarne Krepko?
Zapišite ga v komentarju in strokovnjaki Mlekarne Krepko vam bodo odgovorili.