Poglejte, za kaj vse je dober cimet

Cimet, ki se pridobiva iz lubja cimetovega drevesa, ima dolgo tradicijo uporabe kot začimba in kot tradicionalno zdravilo. Danes ga najdemo tudi v številnih prehranskih dodatkih. Poglejte, za kaj vse je uživanje cimeta lahko koristno.

Cimet

Spodbuja metabolizem

Esencialno olje v cimetu, ki se imenuje cinamaldehid, lahko napada vaše maščobne celice in jih pripravi do tega, da pokurijo več energije. Nič čudnega torej, da cimet najdemo v mnogih pripravkih za hujšanje.

Dober za kožo

Obrazna maska, izdelana iz cejlonskega cimeta, naj bi pomagala v boju proti mozoljem in rdečici.  Poleg tega naj bi cimet spodbujal nastajanje kolagena, ki lahko pomladi videz vaše kože.

Znižuje krvni tlak

Eden od možnih ugodnih učinkov cimeta je tudi zniževanje sistoličnega krvnega tlaka. Raziskava je pokazala, da lahko vsakodnevno uživanje cimeta v treh mesecih zniža sistolični krvni tlak do 5 mmHg.

Koristen za možgane

Znanstveniki so v laboratoriju dokazali, da cimet zaustavlja kopičenje beljakovine v možganih, ki je odgovorna za Alzheimerjevo bolezen. Prav tako so poskusi na glodavcih pokazali, da uživanje cimeta ugodno vpliva na spomin.

Zmanjšuje vnetje

V analizi 115 živil se je izkazalo, da je prav cimet tisti, ki najbolj zaustavlja vnetne procese. Tako ne preseneča, da nekateri priporočajo uživanje cimeta osebam s kroničnimi vnetnimi boleznimi, kot je revmatoidni artritis.

Znižuje holesterol

Znanstveno dokazano je, da se je posameznikom, ki so 40 dni uživali ¼ čajne žličke cimeta dnevno, znižala raven »slabega« holesterola LDL. In ne le to – pri sodelujočih v drugi raziskavi so zaznali tudi povišanje ravni »dobrega« holesterola HDL.

Deluje protibakterijsko

Cimet lahko v določeni meri deluje proti nekaterim vrstam bakterij, vključno s salmonelo, E. coli in stafilokoki.

Cimet in diabetesMorda znižuje krvni sladkor

Več raziskav je pokazalo, da lahko cimet pomaga zniževati raven sladkorja v krvi. Mehanizem delovanja sicer še ni pojasnjen, prav tako ni znano, koliko cimeta bi morali zaužiti za vidne rezultate.

Začimba, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji

Zaradi svojega toplega, sladko-pikantnega okusa cimet velja za začimbo, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Še zlasti v zimskem času pričara značilno aromo čajev, kuhanega vina, punča, peciv in drugih pekovskih izdelkov ter sladic.

Vir: Nourish by WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂