Paleo dieta je lahko nevarna

Prehranjevanje po načelih popularne paleo diete, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov in veliko maščob, lahko v samo 8 tednih privede do hitrega povečevanja telesne teže in zdravstvenih zapletov.

Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Melbournu (Avstralija) in objavili v strokovni reviji Nutrition and Diabetes, opozarja na veliko tveganje pri prehranjevanju po načelih paleo diete.

Picture

Vodja raziskave, profesor Sof Andrikopoulos, pojasnjuje, da priljubljeno paleo dieto še posebej odsvetujejo osebam, ki imajo že sicer prekomerno telesno težo, se malo gibljejo in večino dneva presedijo. Ob tem s prstom pokaže na medije, ki z nekritičnim objavljanjem še dodatno dajejo zagon nepreverjenim trditvam, ki jih širijo popularne kuharske oddaje in resničnostni šovi.

Še posebej so ogrožene osebe s predispozicijami za nastanek diabetesa ter osebe, ki že imajo diabetes. »Diete z malo ogljikovih hidratov in z veliko maščob so vse bolj popularne, toda zaenkrat ni nobenih znanstvenih dokazov, da v resnici delujejo. Nasprotno, če se za takšno dieto odloči oseba, ki ni telesno aktivna, bo najverjetneje še povečala telesno težo,« pojasnjuje Andrikopoulos.

Učinke paleo diete so preverili na miših, ki so kazale simptome, značilne za obdobje pred dokončnim nastankom diabetesa. Eno skupino živali so prehranjevali po pravilih paleo diete, drugi so dajali običajno hrano. Po osmih tednih se je skupini, ki je uživala hrano z malo ogljikovih hidratov in veliko maščob, za 15 odstotkov povečala telesna teža, poslabšala intoleranca za glukozo ter dvignila raven inzulina. Količina maščobe v njihovem telesu se je z dveh podvojila na štiri odstotke.

»Če to postavimo v perspektivo človeka, pomeni, da oseba s 100 kilogrami v dveh tednih pridobi dodatnih 15 kilogramov. To je ekstremno povečanje teže,« opozarja profesor Andrikopoulos.

To pa še ni vse. Tako veliko povečanje telesne teže dvigne krvni tlak ter poveča možnosti za artritis in težave s kostmi. Pri človeku, ki se že spopada s prekomerno telesno težo, se s paleo dieto le še poveča količina sladkorja v krvi in stopnja inzulina, kar lahko predčasno privede do nastanka diabetesa.

Alternativa

Namesto paleo diete Andrikopoulos svetuje mediteranski način prehranjevanja, še posebej za osebe s predispozicijami za nastanek diabetesa ali osebe, ki že trpijo za diabetesom. »Učinki te diete z zdravimi olji in maščobami iz rib ter učinki ekstra deviškega olivnega olja so dokazani,« dodaja.
Piše: A.M., vir: Nutrition and Diabetes
Komentirajte!
Ste že poskusili paleo dieto?
​Kakšne so vaše izkušnje?