Odločen NE dodanemu sladkorju

Uživati zdravo hrano in pijačo ni več zgolj modna muha. Vedno več ljudi se dejansko zaveda pomena zdravega prehranjevanja, zato na svojem jedilniku zmanjšujejo količino predelane hrane, še posebej tiste z veliko dodanega sladkorja in maščobe. Če primerjamo trgovine danes in pred nekaj leti, lahko opazimo bistveno večjo ponudbo bio in eko živil ter opazno zmanjšano število izdelkov, ki jih strokovnjaki za prehrano odsvetujejo.

Picture

Nekateri proizvajalci gredo še korak naprej, saj se zavedajo svoje odgovornosti. Pri njih ne gre za prilagajanje temu, kar je moderno in trenutno aktualno, temveč za resnično zavedanje pomena zdrave prehrane. Za razumevanje, da je do kupcev treba biti iskren in jih včasih tudi izobraževati o tem, kako naj se prehranjujejo še bolj zdravo.

Sladkor, tihi ubijalec

Picture
Med škodljive učinke pitja pijač z dodanimi sladkorji sodijo: zobne bolezni, diabetes, manjšanje kostne gostote, zvišan krvni tlak, motnje v presnovi krvnih maščob, debelost.

Poročilo OECD-ja izpred nekaj let kaže, da je Slovenija na 4. mestu po številu prebivalcev s prekomerno telesno težo. Še bolj zaskrbljujoče je, da slovenski otroci v primerjavi z drugimi evropskimi vrstniki popijejo največ sladkih pijač. Kot vemo, je sladkor eden glavnih vzrokov za čezmerno telesno težo, slednja pa predstavlja velik faktor tveganja za resne zdravstvene težave, kot so diabetes ter bolezni srca in ožilja.

Celo živila, ki veljajo za zdrava, pogosto vsebujejo dodan sladkor, saj želijo nekateri proizvajalci z njim vplivati na okus izdelka, če ne celo na zasvojenost potrošnikov. Znano je namreč, da sladkor pri človeku vpliva na občutek ugodja. Tako ob zaužitju sladkega živila posameznik občutek ugodja nezavedno poveže z zaužitim živilom in ga prihodnjič znova želi kupiti. V igri je podoben mehanizem kot pri drogah.

Odločen NE dodanemu sladkorju

Čeprav se neodvisna stroka večinoma strinja, da bi si morali prizadevati za zmanjšanje dodanega sladkorja v hrani, se država, ki bi morala skrbeti za dobrobit svojih državljanov, na tem področju vrti v krogu. To pa ne preprečuje, da se posamezni proizvajalci ne bi sami zavezali k temu, da bodo zmanjšali količino dodanega sladkorja v svojih izdelkih.

Tako sta nastali zaveza odgovornosti na področju izboljšanja sestave in zaveza na področju energijskega iznosa, s katerima se podpisniki zavezujejo, da bodo znižali vsebnost dodanega sladkorja ter da bodo trend zniževanja energijskega iznosa izdelkov z dodanim sladkorjem nadaljevali še naprej. Hkrati se podpisniki zavezujejo, da bodo namenili dodatna sredstva za promocijo izdelkov izboljšane sestave.

Picture
Direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek ob podpisu zaveze odgovornosti na področju sestave izdelkov

Podpisnik zaveze odgovornosti na področju sestave izdelkov je tudi Mlekarna Krepko. Kot je pojasnila direktorica Sandra Turnšek, takšna zaveza zanje predstavlja logično nadaljevanje zavezanosti mlekarne k nudenju zdravih mlečnih izdelkov iz slovenskega mleka. “Vsi izdelki mlekarne Krepko so že zdaj brez dodanih sladkorjev in zavezujemo se, da bo tako tudi v bodoče,” je povedala ob slavnostnem podpisu zaveze.

VEČ O IZDELKIH MLEKARNE KREPKO >>

Vsebino omogoča Mlekarna Krepko

Komentirajte!