Ni kvasa? Ni problema. Tako spečete kruh brez kvasa

V tem času je ponekod težko priti do kvasa, ki ga potrebujemo za peko kruha. A vzhajan kruh lahko pripravimo tudi brez njega. Namesto kvasa uporabimo droži, ki jih vzgojimo sami doma. Takšen kruh brez kvasa je po mnenju nekaterih tudi bolj zdrav od običajnega, pripravljenega s kvasom.

kruh brez kvasa

Obstajajo različni načini, kako vzgojiti droži. Nekateri recepti zahtevajo kefir, mi pa si bomo ogledali recept, za katerega ne potrebujemo nič takšnega, česar ne bi že imeli doma.

RECEPT: Kruh z drožmi

Priprava droži

Sestavine: moka, voda, med

Zmešamo 80 g moke, 40 g vode in žličko medu, da dobimo gladko maso. To prestavimo v čist steklen kozarec za vlaganje in ga prekrijemo z naluknjano folijo.

Vse skupaj pustimo stati 2 dneva na sobni temperaturi. Po 2 dnevih v isti kozarec, v katerem že nastajajo droži, ponovno dodamo 80 g moke in 40 g vode ter pokrit kozarec z naluknjano folijo pustimo stati še 2 dneva.

Sedaj bi morale biti droži pripravljene za uporabo oziroma dodajanje v testo za kruh. Za kilogram (1000 g) kruha potrebujemo 140 do 150 g droži.

V preostanek droži v steklenem kozarcu ponovno dodamo moko in vodo (80 g moke in 40 g vode) in si zagotovimo dovolj droži za naprej. Priporočljivo jih je porabljati vsak dan ali vsak drugi dan ter po vsakem odvzemu iz kozarca ponovno dodati 80 g moke in 40 g vode. Na ta način droži ne postanejo pretirano kisle, s čimer omilimo značilen kiselkast okus kruha z drožmi.

Priprava kruha

Sestavine za 1 kg belega kruha: 1 kg bele moke, 7 dl mlačne vode, 1 ravna žlica soli.

V večjo skledo stresemo moko in na sredini napravimo jamico. Moko solimo, a le po robu in pazimo, da sol ne zdrsne v jamico na sredini. V jamico vlijemo droži  in mlačno vodo. Nato iz vseh sestavin zamesimo testo. Testo najprej zamesimo v skledi, ko postane homogeno, ga prestavimo na pomokano desko in ga gnetemo z obema rokama. Gnetemo toliko časa, da se ne prijema več na desko in roke.

Zgneteno testo rahlo posujemo z moko, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na toplem 30 do 40 minut, da vzhaja. Nato oblikujemo štruco ali hlebec in ga položimo na pomokan pekač, kjer ga ponovno pustimo vzhajati 30 minut.

Medtem segrejemo pečico na 220 °C. Vzhajano štruco ali hlebec po vrhu dvakrat ali trikrat zarežemo z nožem, s čimer preprečimo, da bi počil, ter ga postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 220 °C. Po približno 10 minutah pečenja temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 40 do 50 minut. Za mehkejšo skorjo lahko testo pred peko premažemo z mlačno vodo ali na dno pečice postavimo manjšo skodelico z vodo.

Ko je kruh pečen, ga položimo na dvignjeno rešetko, prekrijemo s čisto krpo in počakamo, da se ohladi.

Želimo vam dober tek!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂